Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Vádat emelt az ügyészség Budaházy ellen

Vádat emelt az ügyészség a jelenleg is lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott, B. (Budaházy) György ellen alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.
A lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott 2006. szeptember 27-e és 2007. március 15-e között 13 nyilatkozatot küldött meg közzététel céljából a kuruc.info és más portálok számára - ismertette a Morvai Attila. Hozzátette: október elsején az egyik ilyen nyilatkozatban olyan erőszakos cselekményekben való részvételre hívta fel olvasóit, "amelynek közvetlen célja a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megváltoztatása volt".

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) augusztus közepén közölte, hogy vádemelést javasol a férfi ellen, mert álláspontjuk szerint korábban két alkalommal is az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására hívott fel: egy ízben a főváros körülzárására, egy másik alkalommal pedig fegyveres harcra szólított fel.

Budaházy György neve az Erzsébet híd 2002. júliusi lezárásakor vált ismertté, később számos tüntetést szervezett. A férfit idén március 15-én délután fogták el a Deák téren, és a rendőrök az NNI Aradi utcai épületébe vitték kihallgatásra. Este több ezer ember gyűlt össze az épület közelében, hogy szabadon bocsátását követeljék. A demonstrációt követően a tüntetők többször is összecsaptak rendőrökkel, hét rendőr és egy civil megsérült, a rongálás miatt több milliós kár keletkezett.

Az ügyészség pénteken benyújtott vádirata kitér arra is, hogy Budaházy ellen közérdekű üzem megzavarása és rongálás miatt is eljárás van folyamatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finn kitüntetésben részesült egy magyar geológus

Gaál Gábor magyar geológus kapta a Finn Geológiai Társaság kitüntetését, az Eskola Medált. Gaál a… Tovább olvasom