Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vádat emeltek a német illegális szemét ügyében

Vádat emelt a Kecskeméti Városi ügyészség a Németországból illegálisan Magyarországra szállított szemét ügyében. A vádlottaknak hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt kell majd felelniük a bíróság előtt.
A nyomozás 2006 decemberében a kiskunmajsai polgármester feljelentése alapján indult, az ügyet 2008 januárjában zárta le vádemeléssel az ügyészség. Az ügy hátteréről, az ügyészség munkájáról kedden a Legfőbb Ügyészség fővárosi épületében számolt be Kopasz Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezető ügyésze.

Kopasz Zsolt közölte, hogy a 2006 végén indult nyomozást mindvégig ügyészi felügyelet mellet folytatták a rendőrök. Magyarországon eddig még nem sikerült ilyen súlyos, hulladékgazdálkodással kapcsolatos ügyet a vádemelésig vinni.

Az ügyészek a vádemeléskor arra a megállapításra jutottak, hogy ezt a bűncselekményt szigorúbban kellene büntetnie a törvénynek, mert a mai szabályok szerint egy talicska szemét lerakásáért ugyanúgy legfeljebb három évet lehet kapni, mint egy kamionnyi szemét illegális elhelyezéséért.

Kecskeméten először használták a külföldi jogsegély lehetőségét, a szemét német tulajdonosai kapcsán öt németországi ügyészséggel vették fel a közvetlen kapcsolatot. Az ügyben Németországban is eljárás indult az ottani cégek ellen. Az Eurojust nevű uniós igazságügyi információs rendfszert is először vették igénybe a kecskeméti ügyészek. A német hatóságoktól döntő vallomásokat is kaptak.

A nyomozás megállapította, hogy a Németországból származó szemét minden esetben két tartományból, Bajorországból és Baden-Württembergből érkeztek. A hulladék szállítását három cég neve alatt intézték a vádlottak. A behozatalkor a szállítmányok papírjain műanyag szerepelt, mert ez szabadon szállítható az Unión belül. Magyarországon végül 19 helyen összesen 3500 tonna német háztartási szemetet raktak le.

A német cégek tonnánként 80 eurót fizettek a magyaroknak. Az ügyben húsz gyanúsított volt, tizenhét kerül közülük végül a vádlottak padjára hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, közokirat, - és magánokirat hamisítás miatt. Három embert a húsz gyanúsítottból azért kellett elengedni, mert nem lehetett bizonyítani az ellenük felmerült gyanút.

A főbűnösök kezdetben őrizetben és előzetes letartóztatásban voltak, ma már csak lakhelyelhagyási tilalom van ellenük érvényben. A hatályos jogszabályok szerint a hulladékgazdálkodás rendjének megsérétse miatt legfeljebb 3 évi börtönre lehet ítélni őket, ha a bíróság előtt bebizonyosodik bűnösségük.

Az érintett vállalkozások ellen is eljárást kezdeményeztek az ügyészek ennek vége pénzbírság vagy a cég megszüntetése lehet. A kecskeméti vezető ügyész elmondta, hogy a lefoglalt szemétben kis mennyiségű veszélyes hulladékot találtak, de azt nem lehetett bizonyítani, hogy a vádlottak tudtak arról, hogy ilyen is van a bálákban. A 3500 tonna szemétből 2007-ben 1800 tonnát visszavittek a német hatóságok Németországba. A többit az ügyészség a környezetvédelmi hatóságnak adta át. A szemét nagy része ma is ott van, ahová 2006-ban vitték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: A Fidesz már megnyerte a népszavazási vitát

A népszavazási vitát, legalábbis a tartalmat illetően, a Fidesz már megnyerte - erről beszélt Orbán… Tovább olvasom