Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vádemelési javaslat a Magyar Gárda ügyében

Vádemelési javaslattal küldte tovább a rendőrség a Magyar Gárda elleni nyomozás iratait kedden az ügyészségnek; K. Róbertet, a Magyar Gárda főkapitányát és két társát egyesülési joggal való visszaéléssel és törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással gyanúsítják.
A rendőrség a honlapján közölte: a nyomozók az eljárás során több mint száz tanút hallgattak ki, mások mellett a Magyar Gárda Egyesület alapító tagjait, akik közül többen már kiléptek a szervezetből, mert az jelentősen eltért eredeti céljaitól (ezek között volt a magyar katonai kultúra ápolása, huszáregységek és más hasonló díszegységek alapítása, emlékművek ápolása).

A nyomozás során a rendőrség megállapította, hogy a Magyar Gárda katonai hierarchia alapján, parancsuralmi rendszerben felépített és működtetett szervezet, amelynek nyíltan vállalt célja a rendfenntartás a rendőrség mellett vagy helyett, az állam rendfenntartó monopóliumának megtörése - áll a közleményben.

Mint felidézték, a Fővárosi Ítélőtábla tavaly július 2-án jogerős határozatával feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az első- és másodfokú ítélet szerint az egyesület hívta életre a Magyar Gárdát, amelyet mozgalomként működtet, vagyis az adta a jogszabályi keretét a Magyar Gárda Mozgalomnak.

A rendőrség közölte: a két szervezet együttműködve tevékenykedett, a mozgalom szellemiségét, irányvonalát az egyesület határozta meg. Az egyesület törvénysértő tevékenységét - például felvonulások, erődemonstrációk - a mozgalom által fejtette ki, ezért az egyesület feloszlatásáról szóló döntés kiterjedt a mozgalomra is - tette hozzá.

A közlemény szerint K. Róbert, 34 éves ócsai lakos megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy mint a Magyar Gárda főkapitánya a mozgalmat a jogerős bírói döntéssel ellentétesen továbbműködtette, így a Magyar Gárda tagjait demonstrációra hívta össze; azokra a szállítás szervezetten történt, a gárda a tagtoborzó gyűléseit tovább folytatta.

Megemlítették azt is, hogy például tavaly július 11-én az V. kerületi Szabadság téren a jelen lévő gárdistákat a gyanúsított a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájának viselésére szólította fel, aminek ők eleget is tettek. Továbbá bejelentette, hogy a Magyar Gárda Mozgalmat a bírói döntés ellenére továbbműködtetik. Beszédével és magatartásával a jogerős bírói ítélettel szembeni általános engedetlenségre szólította fel a hallgatóságot.

"Ezen cselekménye alkalmas törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntett megalapozott gyanújának, valamint folytatólagosan elkövetett egyesülési joggal visszaélés vétsége megalapozott gyanújának megállapítására" - olvasható a közleményben.

A rendőrség szerint V. Gábor és H. Krisztián megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2009. november 22-én a XI. kerületi Kosztolányi Dezső téren megtartott rendezvényen a Magyar Gárda formaruhát viselő tagjainak vezényszavakat adott ki, őket irányította, mielőtt azok a Bartók Béla úton a Gellért tér irányába vonultak.

Mint a közleményben hozzátették, a két férfi a rendezvényen a feloszlatott Magyar Gárda vezetőjeként vett részt, ott vezetői minőségben tevékenykedett, s e cselekményük alkalmas az egyesülési joggal való visszaélés vétsége megalapozott gyanújának megállapítására.

Olvasóink írták

 • 6. magyarock1 2010. április 21. 16:11
  „4:Csöcsellék? Csőcselék te szerencsétlen.Ha ilyen szinten állnék, visszább vennék az arcomból....”
 • 5. maros50 2010. április 20. 23:39
  „3.Te sem gondolod komolyan? 2010.április 25.től vége a höbörgésnek,a masírozásnak,TV székház rombolásnak kifosztásának,autók döntögetésének,felgyújtásának.A csöcsellék bandának.”
 • 4. maros50 2010. április 20. 23:25
  „1.Szégyeld is meg magad,ha nem fogod fel a bíróság helyes ítélkezését.A gárdacsöcsellékre nincs szükség!”
 • 3. szilléri 2010. április 20. 21:25
  „Mi a ..... van ? az MSZP ehhez képest ,,SS" !”
 • 2. cickányzat 2010. április 20. 21:07
  „1.
  Nagyon jól tudod, hogy miről van itt szó, hiába kavarsz.
  Jogerős bírósági határozatot vesznek semmibe, ez a nonszensz.”
 • 1. Ahmadinejad 2010. április 20. 17:58
  „Mutasson már nekem valaki egy olyan államot is, hogy ruha viseletért valakit meghurcolnak, mert egy árpád sáv van ráhimezve egy fekete ruhadarabra, ez nonszensz! Gondolom az elmegy amikor férfiak rózsaszinű ruhácskát öltenek magukra, na itt tartunk most, szégyellem magam, de nagyon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogyasztóvédők beperelték a T-Mobilet

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) és a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi… Tovább olvasom