Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vakációzókat fenyegetnek a mérgező növények

Itt a nyári szünet, a kirándulások, táborozások ideje. Évről évre előfordul: mérgezést okoznak a szabadban szedett bogyók. A szülőknek, pedagógusoknak mindenképpen föl kell hívniuk a gyermekek figyelmét: semmiféle növényi részt ne kóstoljanak meg. Legbiztonságosabb minden ismeretlen növényről föltételezni, hogy mérgező.
A kirándulóknak semmiképp sem szabad ismeretlen növényeket megkóstolniuk, mint például a nadragulyát...
Egyes növényeket megérinteni sem célszerű. Ilyen például a cserszömörce, a félmediterrán karsztbokorerdők növénye. Nyáron rengetegen mennek a Balatonhoz, és Balaton-felvidéki kirándulásokon sok helyen találkozni vele. Éppúgy, mint a Mecsek, a Villányi-hegység – szintén kedvelt vakációs helyek – déli oldalán. Látványnak szép, csak hozzáérni nem kell – mindent a szemnek, semmit a kéznek! A kerti ruta – napsütéses domboldalak növénye – mirigyszőreinek illóolaja a bőrön gyulladást okoz. A kaukázusi medvetalp leveleinek érintése kivált hosszan tartó bőrgyulladással jár – e növénnyel akár falusi turizmus során is találkozhat a veszélyes növényeket nem ismerő városlakó. Éppúgy, mint például a napraforgóval, a pasztinákkal, melynek érintése, főleg izzadt bőr esetében, hasonló tünetekkel jár.

Halált is okozhatnak bizonyos növények. A ricinust dísznövényként is alkalmazzák városi parkokban. Az, hogy a szülők fölhívják a gyermek figyelmét, semmiféle növénynek semmilyen részét eszébe ne jusson megkóstolni, rendkívül fontos. – A ricinusmagban lévő, ricin nevű fehérje annyira mérgező, hogy olykor felröppen a hír: terroristacsoportok nyugat-európai nagyvárosok vízvezetékrendszerének ricinnel való megmérgezésével fenyegetőznek – mondja dr. Máthé Imre, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének professzora.

...és a ricinust
A leggyakrabban halált okozó mérges növény a maszlagos nadragulya – mégpedig azért, mert bogyói feketés színű, némiképp túlérett cseresznyéhez hasonló külleműek. Már három-négy szem elég belőlük egy gyermek halálához. Legfontosabb hatóanyaga az atropin; az atropinmérgezés tünetei: magas láz, gyors szívverés, kitágult pupilla, szomjúság, bőrkiütés. Azonnal hánytatni kell a nadragulyát fogyasztott embert.

Bürök és reszketés

A bürök szintén a falusi turizmus veszélyei közé tartozik, ha a szülő nem figyel a gyermekre. Fehér, ernyős virágzata, levele, szára egyaránt mérgező. Hatóanyagának már kis mennyisége is reszketést, émelygést, izomgyengeséget, torokfájást eredményezhet.

Vadon is előfordul, és kertekben, sövényként is alkalmazzák a
fagyalt. Fekete bogyói bélgyulladást, görcsöket, hányást okoznak. A magyallal vadon nem, csak kertekbe ültetve lehet találkozni. Piros bogyói úgyszintén mérgezőek. A piros ebszőlő bogyói hányást, hasmenést, görcsöket okoznak. A kutyabenge, mely például hullámtéri erdőkben is előfordul, s gömbölyű csonthéjas termése kezdetben vörös, később sötétkék vagy feketéslila – ugyanilyen tüneteket okoz. Városi parkokban gyakori a – színében is „méregzöld" levelű – tiszafa. Minden része mérgező, a piros magköpeny kivételével. A hóbogyót gyakran ültetik bokornak. Sokszor előfordul, hogy gyermekek megkóstolják a termését – szerencsére azonban annyira keserű, hogy azonnal kiköpik, még mielőtt káros hatását kifejthetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom