Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Vállalkozásba adja a Magyar Posta a postahivatalokat

A Magyar Posta (MP) Zrt. piacliberalizációra való felkészülésének fontos lépése a Postapartner program folytatása. Ennek része a postahivatalok vállalkozásba adásának kiterjesztése a hivatalok szélesebb körére - mondta Szabó Pál, a társaság elnök-vezérigazgatója.
Már ma is több mint 330 vállalkozói postapartner, korábbi nevén postamesterség üzemel országszerte. A társaság 2 800 postahivatalából mintegy 1 184 olyan van, amelynek éves árbevétele a legalacsonyabb, 2,5-10 millió forint közötti. Ezeket a cég 2009 júliusáig közbeszerzési eljárásokon keresztül vállalkozásba adná.

Szabó Pál szerint a vállalkozásba adás, optimális esetben 2009-ben 2,5 milliárd forint tiszta költségmegtakarítást, üzemi eredményjavulást jelentene. Emlékeztetett arra, hogy a társaság üzemi eredménye a terv szerint 2008-ban 3-3,5 milliárd forint lesz. Szabó Pál közölte, hogy az 1 184 postai szolgáltató hely vállalkozásba adását öt ütemben tervezik.

Az első fázisban Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Heves megye mintegy 220 postai szolgáltató helyét adnák vállalkozásba, melynek tendere október 15-én jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben. A kiírás szerint a meghívásos-tárgyalásos eljárás lebonyolítását 2008 februárja és áprilisa között tervezik, míg a nyertesekkel várhatóan a jövő év májusában kötnének szerződést.

A sikeres pályázók 2009. július 1-jén indíthatnák postai vállalkozásukat. Ez kétféle módon történhetne. Vagy a nyertes vállalkozó biztosítaná a helyiséget a postahivatalhoz, mondjuk egy élelmiszerboltban, vagy megvásárolja a település postahivatalának helyiségét, és abban folytatja a szolgáltatást.

A vezérigazgató kihangsúlyozta, hogy a következő négy ütemet az első tenderek tapasztalatai alapján írják ki, ám azt tervezik, hogy az 1 184 kis forgalmú hivatal mindegyikét 2009 I. félévének végéig már vállalkozók üzemeltetik.

A vállalkozásba adás potenciális partnerei között önkormányzatok, helyi vállalkozók, postai alkalmazottak, és jelenlegi postai vállalkozók jöhetnek szóba. Megjegyezte, hogy a jelenlegi 330 vállalkozásban működő postai szolgáltató hely 99 százalékát volt postai dolgozók üzemeltetik.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a vállalkozásokba adott postahivatalok szakmai felkészítését, tevékenységének ellenőrzését az MP látja el a jövőben is. Ez utóbbit az MP informatikai eszközökkel on-line tudja kontrollálni. Ez azt is jelenti, hogy az ügyfelek magas szintű szolgáltatás ellátása a jövőben is biztosítva lesz - hangsúlyozta Szabó Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.21.

Tovább olvasom