Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Valós probléma az EU lakosságának elöregedése

Az európai lakosság elöregedése súlyos társadalmi-gazdasági problémákkal fenyeget - mutat rá egy friss jelentés, amelyet az EU pénzügyminiszterei vitatnak meg először. A tanulmány szerint 2050-ben minden idős emberre a jelenlegi négy helyett csak két munkaképes személy jut az Unióban.
Az európai lakosság elöregedése súlyos társadalmi-gazdasági problémákkal fenyeget - mutat rá egy friss jelentés, amelyet az EU pénzügyminiszterei vitatnak meg először. A tanulmány szerint 2050-ben minden idős emberre a jelenlegi négy helyett csak két munkaképes személy jut az Unióban. Megfelelő reformintézkedések nélkül az EU gazdasági növekedése 2030-ig a jelenleginek felére csökkenhet. A helyzet a növekvő nyugdíjterhek, egészségügyi költségek miatt súlyosan terheli majd az egyes országok költségvetését.

A jelentés szerint a kedvezőtlen folyamatokat látva néhány ország már megkezdte a szükséges reform végrehajtását, korlátozta a korai nyugdíjba menetel lehetőségét, és más átalakítási lépéseket is elindított a nyugdíjrendszerben. A következő években ezt a folyamatot a szakemberek szerint fel kell gyorsítani, még mielőtt a demográfiai válság bekövetkezne. A késlekedés fájdalmas növelheti a költségvetési terheket.

"A lakosság elöregedésének folyamata visszafordíthatatlan, ám ennek jóléti következményeit a kormányok is alakíthatják" - fogalmazott Joaquin Almunia gazdasági és pénzügyi biztos, aki szerint reform nélkül a tagállamok egyszerűen nem lesznek képesek kezelni a költségterheket akkor, amikor a jelenlegi négy helyett csak két dolgozó jut majd egy idős személyre. "A reformok halasztásával csak növelnénk a gyermekeinkre és unokáinkra nehezedő majdani pénzügyi terheket."

Aggasztó adatok

Európa lakossága enyhén kisebb, ám jelentősen öregebb lesz 2050-ben. Az EU 25 tagállamában a lakosság száma 457 millióról 454 millióra csökken, már 2010-től kezdődően. Ezzel szemben a munkaképes (15-64 éves) lakosság száma 48 millióval (16 százalék) mérséklődik 2050-ig, míg az időskorú (65 év fölötti) lakosság száma 58 millióval (71 százalék) nő.

Jelentősen csökken majd a gazdasági növekedés mutatója: a 2004-2010-es időszakra jelzett 2,4 százalékról 1,9 százalékra 2011 és 2030 között, majd 1,2 százalékra 2031 és 2050 között.

2005 és 2050 között 4 százalékponttal növekednek a kiadások. A költségvetési kiadások növekedése legerőteljesebben a közös európai pénznemet használó országokban, az euróövezetben jelentkezik majd. Például 2005 és 2050 között a nyugdíjköltségek Portugáliában a GDP 9,7 százalékával növekednek, Luxemburgban 7,4 százalékkal, Spanyolországban 7 százalékkal, Írországban 6,5 százalékkal, Belgiumban 5,1 százalékkal.

Magyarország is veszélyben

Első pillantásra úgy tűnik, hogy az új tagországokban jobb a helyzet. Az általános képet torzítja viszont a lengyelországi nyugdíjkiadások jelentős csökkenése, ami a magánnyugdíj-rendszer bevezetésének köszönhető. Lengyelország kivételével a 2004-ben csatlakozott államok mindegyikében több mint 5 (GDP-arányos) százalékponttal növekednek majd a kiadások, a legnagyobb mértékben Cipruson (+12,9 százalékpont a GDP-ből), Szlovéniában (+7,3 százalékpont) és Magyarországon (+6,7 százalékpont).

A 2001-ben elkészített legutóbbi tanulmány óta eltelt időszakban az EU 15 tagállamában reformokat hajtottak végre, ennek eredményeként a régi tagállamok mintegy felében ma már lényegesen alacsonyabb kiadásnövekedést prognosztizálnak. A nyugdíjreform kitolja a nyugdíjkorhatárt, és növeli a foglalkoztatottsági arányt az idősebb korú lakosság körében, ami más jellegű konfliktusokkal járhat.

A pénzügyminiszterek tanácsa elé terjesztett jelentés az Európai Bizottság és a tagállamok közös Gazdaságpolitikai Bizottságában született. Lehetővé teszi összehasonlítható előrejelzések készítését az elöregedés költségvetési hatásait illetően (kockázati és fenntarthatósági tényezők), a stabilitási és növekedési paktum kontextusában, figyelembe véve a tagállamok eltérő nyugdíjrendszerének, egészségügyi és oktatási rendszerének sajátosságait.

euractiv.hu/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresd

a párod!

A győri Szent Cirill és Method alapít-

vány anya- és csecsemőotthon javára ajánlják fel… Tovább olvasom