Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Valóságos árvihar dúl a halfronton

Folytatás az 1. oldalról.

A Tesco az élő hal kilóját 449 forintért adja, s ezzel mindenki mást leköröz, jóllehet, a kisebb bevásárlóhelyek szerint a halterméktanács minden kereskedőnek 584 forintért engedi átvenni az élő halat. Hasonló rekordokat döntöget a hipermarket a busafilé 688, a pontyfilé 1783 és a lazacfilé 2349 forintos kilójával.
Az Interspar is sikerrel szállt be az árversenybe, persze itt kevésbé látványos a halvásárlási láz, mint ott, ahol az állatokat a vevők orra előtt dobálják be ideiglenes otthonukba, de azért az itteni hűtősor tartalmát is folyamatosan cserélni kell. A vevőkör főként csomagolt árut kap, a lazac például 3790 forint, de egy átlagos, néhány szeletes csomag 1100–1200 forintért elvihető.
A kisboltokat az elmúlt tíz évben természetesen sokként érte a multicégek térhódítása, ám ezen a fronton az a tapasztalat, hogy a halkedvelők jó része visszatér a hagyományos üzletekhez. Győrött a Dunakapu téri Hal Restaurant Kft.-nek egy nap alatt akkora a forgalma most, mint máskor egész hónapban, ezen a héten négy-ötezer vevő fordul meg ebben a kis üzletben. Ó-Nagy Endre, a cég vezetője szerint ismét évről évre több a vásárló, s mint vallja, elsőként azok táncoltak vissza, akik rájöttek: az élő hal bizonyos esetekben „pénzkidobás”. Például ha a család nem tart igényt a fejekre, s ha kevesebben vannak, nem fogyasztanak három-négy egész halat, hiába olcsóbbak.
Emellett a vevőnek kell megpucolni, majd időt, energiát, akár pénzt áldozni a függönyig összevérzett konyha kitakarítására.
Ó-Nagy Endre szerint a vevők két korosztályból kerülnek ki: ezek a középkorúak és a nyugdíjasok. Talán mert itt a vevő helyben kisüttethet egy darabot a vásárlásra szánt pontyból, mielőtt megveszi az egészet. Úgy tűnik, nem egy és nem két vásárló akad, akinek megéri, ha több pénzért bár, de mégis a szeme előtt készül el a karácsonyi asztalra szánt étel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ligabajnokság

labdarúgás

Győri ETO–Újpest 1–0 (1–0) Tovább olvasom