Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Valószínűleg ma sem csökkentik a jegybanki alapkamatot

Régen volt annyira egységes a jegybanki alapkamat ügyében a piac szereplőinek várakozása, mint most. Elsöprő többségük arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) hétfőn ismét változatlanul hagyja a 7,5 százalékos alapkamatot.
A MT már az elmúlt hónapban is elhalasztotta a kamat csökkentését, amelynek indokául a vártnál magasabb áremelkedést, a bérek felől érkező inflációs nyomást és a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható problémákat hozta fel. Azóta pedig egyértelművé vált, hogy az infláció lényegesen magasabb lesz, mint a kormány korábbi előrejelzésében található volt, sőt, októberben az amúgy is lassulva csökkenő áremelkedési trend éppen hogy megfordult, és - éves kitekintésben - a szeptemberi 6,4-ről 6,7 százalékra ugrott.

Mindeközben a gazdasági növekedés több mint tíz éve nem tapasztalt mélységre, 1 százalékra süllyedt a harmadik negyedévben. Az elsősorban a megszorító csomag következtében látványosan visszaszoruló növekedés ugyan inflációcsökkentő hatású, de más tényezők az áremelkedést serkentik. Az egyik ezek közül a magyar gazdaság és a forint úgynevezett kockázati felára, aminek következtében magasabb szinten maradhat például az állampapíroktól elvárt hozam. Ez és a magyar gazdaság általános megítélése miatt akár folytatódhat a forint - euróval szembeni - elmúlt heti gyengülése. Ha ez a folyamat fennmarad, az nagy lökést adhat a kőolaj drágulása miatti inflációnak: a hordónként 100 dollár közelébe emelkedett energiahordozó drágulása eddig csak részben jelent meg a hazai árakban, mert az erős forint és a történelmi mélységbe gyengült dollár együttes hatása némileg féken tartotta az áremelkedést.

Mindezek következtében a piac lassabb és elhúzódóbb jegybanki kamatcsökkentésre számít, és egyre többen vélik úgy, hogy 2008 végén az eddig várt 6 százaléknál magasabb lesz az irányadó ráta. Ha decemberben is elmarad a kamatvágás, az egyértelmű üzenet lesz a gazdaság jegybanki megítéléséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz egységes Volán-sztrájk

Hétfőre pontosítják a részleteket a Volán-társaságok a november 27-ére hirdetett… Tovább olvasom