Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Válság: két javaslat is a Ház elé kerülhet

Akár már hétfőn megszavazhatja az Országgyűlés, hogy eddigi 6-ról 13 millió forintra nőjön a bankban lévő betétek garancia-összege.
Az erről szóló javaslatot a házszabálytól való eltéréssel tárgyalnák a képviselők az előterjesztő szándéka szerint. Lehet, hogy tárgyalni kezdi hétfőn a parlament a szabad demokraták plafontörvény-javaslatát is.

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei múlt kedden arról állapodtak meg, hogy a magánszemélyek bankbetéteit legalább 40 ezer euróig biztosítják a mostani 20 ezer helyett. Ennek alapján kezdeményezi a kormány az Országos Betétbiztosítási Alapról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében a mostani 6 millió helyett 13 millióra növelnék meg a garancia összegét. Ezen túlmenően javasolják az egymillió forintos önrész eltörlését is. A pénzügyminiszter szerint a költségvetés garantálja a 13 millió feletti összegek kifizetését is, ehhez azonban nem szükséges törvényt alkotni.

Ha a képviselők legalább négyötöde hozzájárul, akkor a garanciaösszeg növelésével kapcsolatos módosítást már hétfőn tárgyalhatja az Országgyűlés, sőt szavazhatna is arról.

A szabad demokraták frakcióvezetője a Liberális Gazdasági Tanács szombati ülése után jelentette be: kezdeményezi a Házbizottság hétfői rendkívüli ülésén, hogy a költségvetési kiadásokat maximalizáló úgynevezett plafontörvény tárgyalását már hétfőn kezdje meg az Országgyűlés, így lehetőség szerint 1-2 héten belül már szavazhatnának arról. Kóka János vasárnap liberális szakértők társaságában tárgyalt a pénzügyminiszterrel a javaslatukról, és ezen a megbeszélésen is sürgette, hogy az előterjesztés kerüljön minél előbb a parlament elé. Káros lenne ugyanis, ha a válság miatt mégsem lenne adócsökkentés, és a plafontörvény éppen az ehhez szükséges fedezet előteremtését segítené - hangzott az indoklás.

A hétfői plenáris ülésen lesz a zárószavazása a családok támogatásáról valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításának. Szavaznak a képviselők a Tibet ügyében című országgyűlési határozati javaslatról is, amelyet még a tavaszi ülésszakban nyújtottak be, de akkor nem döntöttek arról.

Hétfőn kiderülhet, mi lesz az MDF-frakció sorsa. Vas János pénteki kilépésével 9-re csökkent a képviselőcsoport létszáma, a működéséhez azonban legalább 10 főre lenne szükség. Az MDF Országos Választmánya szombaton felhatalmazást adott Herényi Károlynak az MDF-frakció létszámának garantálásához.

A házszabály szerint a párt frakcióvezetőjének, Herényi Károlynak kell megállapítania a képviselőcsoport feloszlását, legkésőbb három napon belül. Ha ezt nem teszi meg, akkor a házelnök rögzíti a feloszlás tényét. A házszabály azonban azt nem zárja ki, hogy ez idő alatt újabb képviselőt vegyenek fel a frakcióba - ha ezt meg tudják valósítani, a létszám újra elérné a minimális 10 főt. Az MDF-frakció hétfő délelőtt 10 órától ülésezik.

Olvasóink írták

 • 2. Így jártunk 2008. október 13. 13:41
  „Nem feltétlen értek veled egyet, ugyanis ha gyengül a forint az a mi hiteleinket is drágítja és a fogyasztási cikkek piacára is komoly hatással van.
  A lényeg, hogy tartalékoljunk de ne bankbetéttel!!!”
 • 1. KukoricaJancsi 2008. október 13. 12:34
  „Motmár nyugodtan lehetek milliomos, nem kel aggódnom attól, hogy eltűnnek a millióim.

  Ugye észrevette más is, hogy ez a javaslat csak azokat érinti, akik milliomosok!

  A válsághisztéria természetesen a milliomosok ügye.

  A szegényember ne hagyja magát megvezetni, és ha van nyugalma, akkor ne hagyja azt elvenni! Mert ez az egész cirkusz nem neki fontos, hanem a gazdagoknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: a szocialistákon nem múlik a válság megoldása

Két-három vagy négy hónap múlva fejezheti be a munkát egy záró csúccsal a gazdasági válság megoldására a kormányfő által kezdeményezett nemzeti csúcsértekezlet - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este az MTV A szólás szabadsága című műsorában. Tovább olvasom