Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Válságban a tejipar

Teheneik levágását tervezik a magyar gazdák, mert az alacsony felvásárlási árak miatt nem éri meg tejet termelni. Gráf József agrárminiszter elismerte: válságban van a tejipar. A szaktárca támogatást ígér a nehéz helyzetbe került termelőknek.
A gazdák feleannyi pénzt sem kapnak a tejért, mint tavaly ilyenkor: az évnek ugyanebben a szakában 105 forintot, míg idén már csak 48 forintot fizetnek nekik. A termelők több ezer tehén levágását fontolgatják, ugyanis csak veszteségesen tudják a tejet előállítani. Több százan mehetnek tönkre, ezért a szaktárca február 1-től segítséget ígér.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: 2,5 milliárd forintot tesznek be a rendszerbe, hogy működjön. A szaktárca vezetője elismerte, hogy válságban van a tejipar, ezért a termelők költségeinek csökkentésével és a tejfogyasztás növelésével próbálják támogatni a gazdákat. Újabb támogatást kap az iskolatej program, és megerősítik a külföldről importált tejtermékek hatósági ellenőrzését is. Ezen kívül ismét tárgyalásokba kezdenek a nagy áruházláncokkal, hogy több hazai tej kerüljön a polcokra, ugyanis ez az arány sok helyen még a 40 százalékot sem éri el. Ha a termelők helyzete nem javul, több ezer tehén kerülhet vágóhídra.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2009. január 23. 20:21
  „Verseny van. Külföldi termékek mindig olcsóbbak a magyarnál, nem szabad magyar terméket venni.
  Ja hogy így összeomlik a gazdaság? Kit érdekel? Maradjon talpon mindenki ahogyan tud, aki nemtud ahelyett jön más, olcsóbban. Nyugaton is ugyanez van, ami olcsóbb azt veszik.
  Jön a magyar termelő hogy x forintot kér miközben már az az ár is több mint a külföldi késztermék eladási ára. Ja hogy neki költségei vannak, nekünk is meg a másik gyártónak is. A forint a béka segge alatt van, meg kell nézni hogy áll az euró aztán még halogassák évekig. Persze hogy megy tönkre mindenki. Szégyen hogy mögöttünk beálltak a sorba de már euró a fizetőeszközük.”
 • 9. Gazficko 2009. január 23. 14:09
  „A Miniszter által megigért támogatással kapcsolatban hadd éljek Gigi d´Agostino kifejezésével: BLA BLA BLA”
 • 8. nyomdasz63 2009. január 23. 13:38
  „Én "feketén" veszek háztól/Algyő/heti 4-5 l. tejet--160/l. A 10 éves srácom le van tiltva MINDEN bolti tejtermékről! mindent>tejföl,vaj,sajt,túró>háztól van. Őszintén kívánom mindenkinek,hogy ez megadasson neki!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. persona 2009. január 23. 13:23
  „A Sole-t mintha Szegeden gyártanák..vagy tévedek?:)

  egyébként is mit jelent az a "batray"?”
 • 6. batray 2009. január 23. 12:02
  „wazze milyen magyar tej? a sole,mizo egyik sem magyar”
 • 5. persona 2009. január 23. 09:51
  „ezt én sem értettem sosem. a magyar tej 200 forint körül van, a szlovák meg 120. de miért is??”
 • 4. spiler 2009. január 23. 09:42
  „A SAJT ÉS A TURO ROHADT DRÁGA,NEM ÉRNÉ MEG FELDOLGOZNI ÉS AKKOR OLCSOBB LENNE MINDENKI MEGTUDNÁ VENNI.nálunk érdekes minden drága minden sz.r amit csinálunk.ELVESZITETTÜK AZ OROSZ PIACOT,,,MINDENT.......LASSAN A HITÜNKET IS.”
 • 3. comet 2009. január 23. 08:57
  „Volt szerencsém ´belülről´ ismerni egy magyar vezető tejipari vállalatot. A rokonság és haveri kör által iráynított vállalat 8 év alatt képtelen volt egy átfogó modern ügyviteli rendszer kialakítására, (azaz számítógépes rendszer helyett nagyrészt inkább kézzel irkáltak), és képtelenek voltak a nyugat-európai minőségi követelmények szerint termelni. Ezek megvalósításához egy normális vállalatnak általában fél, maximum egy év szükséges. Egy hasonló német vállalat fele ekkora létszámmal háromszor annyi terméket termel, jobb minőségben magasabb bérek és tej-felvásárlási árak mellett.
  Ha valaki nem volt benn a haveri körben és netán fejleszteni akart, azt kegyetlenül kicsinálták.
  A követelmények alapján minden vezetőnek egyetemi, főiskolai végzettsége, meg nyelvismerete van, a valóságban van hogy semmilyen szakirányú végzettséggel sem rendelkezik.
  Ennek az árát természetesen a beszállítók és a vállalat dolgozói fizetik meg a leszorított felvásárlási árral, a szervezetlenség miatti pluszmunkával, de van hogy anyagilag is.”
 • 2. pinkfloyd60 2009. január 23. 07:58
  „Magyar viszonyokhoz képest nagyon drága a tej.Sajnos ez nem csak a tejre igaz,itthon minden drágább,mint nyugat-europában,a fizetés meg ötöde,hatoda!Szép perspektiva előtt állunk,aki tud az mennyen ki dolgozni,itt ez egy halott dolog!!!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. január 23. 07:26
  „Botrany, hogy a mostani gyenge EUR/HUF aranynal is 150 Ft alatt van a nemeteknel a 3.5%-os tej! Nem a muanyag, fel evig elallo feher vizre gondolok, hanem tejre.

  Nalunk miert van 200 Ft felett az ihatatlan (foleg a Sole es Mizo) "tej"? Tisztelet a valoban jo termekek gyartoinak (Alfoldi, Dravatej, Felegyhazi). De ezek is dragak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Módosítani kell az EU-val kötött hitelszerződést

Az Európai Unióval kötött 6,5 milliárd eurós hitelszerződés módosítását kell kérni a kormánynak… Tovább olvasom