Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Válságkezelésre 260 milliárdot csoportosít át a kormány

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy az európai uniós programokban, illetve azokon belül összesen 266 milliárd forintot csoportosít át a gazdaságfejlesztő program javára - jelentette be szerdán Bajnai Gordon gazdasági miniszter.
A cél a kis- és közepes vállalkozások (kkv) segítése, hogy azok megtarthassák munkahelyeiket, illetve újakat teremthessenek. Több döntéssel gyorsítja a beruházásokat is a kormány.

Az egyik, most elfogadott 133 milliárdos csomag keretében az államreform-programból 16 milliárd, a közlekedési fejlesztésektől 60, a társadalmi infrastruktúra területéről pedig 57 milliárd kerül a gazdaságfejlesztési operatív programba. A másik 133 milliárdos átcsoportosításon belül a közép-magyarországi regionális programban 20 milliárdot gazdaságfejlesztésre helyeznek át, a társadalmi megújulás segítésének projektjei között munkahelymegtartásra és -bővítésre 60 milliárdot csoportosítanak át. Ennek felhasználói járulékkedvezményben részesülnek. Ezt a lehetőséget a múlt héten hagyta jóvá Brüsszel. Magában a gazdaságfejlesztési programban 53 milliárd forint értékben előrehoznak - eredetileg későbbre tervezett - fejlesztéseket.

A gazdaságfejlesztési program címzettjei a kkv-k, amelyek a munkahelyek kétharmadát tartják fenn. A mostani döntésekkel két év alatt 30 százalék fölé növekedhet a vállalkozásfejlesztésre szánt pénz - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Szintén szerdai döntéssel a kormány 165-ről 66-ra csökkentette azon tevékenységi körök számát, amelyekhez telephely engedélyezés kell. Az ez alól mentesített vállalkozási fajták esetében elegendő bejelentést tenni a jegyzőnél. A kormány egy másik rendelettel negyedével csökkentette a vállalkozások indulása körül közreműködő szakhatóságok számát - mondta a miniszter.

A kormány négy újabb úgynevezett nagy projekt tervét hagyta jóvá, ezekkel együtt már 19 beruházás vár uniós engedélyezésre. Ezek az 50 millió euró értékű fejlesztések főképpen környezetvédelmi, és különféle építési területeket ölelik fel. A négy új beruházás nevét nem hozta nyilvánosságra Bajnai Gordon, mondván ezekről a napokban részletesen beszámolnak.

A magyar hatóságok közreműködésével, anyagi támogatásával december elejéig 17 külföldi nagyberuházásról írtak alá szerződést, amelyek értéke 325 milliárd forint, és 6570 új munkahely jött létre - mondta Bajnai Gordon. Jelenleg 34 szerződés előkészítése zajlik, s 36 továbbiról tárgyalnak. Ha mindegyik sikerülne, az tízezres nagyságrendű új munkahelyet hozna létre - mondta a miniszter. Bajnai Gordon azzal számol egyébként, hogy 2009. első felében még negatív lesz a megszűnő és újonnan alakuló munkahelyek számának mérlege, utána viszont javulhat a helyzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 embert küld el a pápai húsüzem

Január elsejétől a jelenlegi 1220 dolgozó helyett várhatóan csak valamivel több mint 1100 - nak… Tovább olvasom