Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Változások az elsősegélynyújtás vizsgán

A változást régóta tervezik, hogy megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak.
Módosulnak október 1-től a közúti elsősegélynyújtó vizsga egyes tartalmi elemei - jelentette be sajtótájékoztatón Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A módosítást az Európai Uniós (EU) ajánlások szerinti szakmai irányelvek változásai, a laikus elsősegélynyújtás fejlesztése, a hirtelen szívhalál megelőzéséhez szükséges ismeretek, gyakorlatok kialakítása, valamint az újraélesztés széleskörű társadalmi megjelenésének igénye tette szükségessé. A változást régóta tervezik, hogy megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak - mondta el Mártai István, az Országos Mentőszolgálat régióigazgatója, az Elsősegélynyújtó Szakmai Bizottság tagja.

Hozzátette: legutóbb 2005-ben módosították az elsősegélynyújtás vizsgarendjét. Az orvosi-szakmai elvárások szerint az életben tartáshoz nem elég pusztán lélegeztetni a beteget, komplex újraélesztésre van szükség. A segítőnek fel kell ismernie, milyen segítségre szorul a sérült. A félautomata defibrillátor önmagában nem elegendő, olyan személy képes hatékonyan használni, aki készség szinten elsajátította és alkalmazni tudja az újraélesztés technikáját.

A cél, hogy a társadalom minél szélesebb rétege ismerje meg ezeket a tudnivalókat - hangsúlyozta. A vizsgában beálló változás azt jelenti, hogy a vizsga első feladataként az újraélesztési fantomon minden vizsgázónak önállóan be kell mutatnia a hatásos mellkas-kompressziót, azaz szívmasszázst és lélegeztetést. Ennek ismerete és az eredményes vizsgához szükséges kellő elsajátítása megfelelő oktatóeszközt, valamint gyakorlati képzést és előzetes gyakorlást igényel. A legmotiváltabb réteget, a diákokat szeretnék megcélozni, hogy általános ismeretei anyagként kerüljön be a tananyagba az elsősegélynyújtás.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a szervezet nyári elsősegélynyújtó tevékenységéről elmondta: a Velencei-tónál 4 strandon voltak jelen a munkatársak, 330 esetben segítséget tudtak nyújtani. A Balatonnál idén 26 strandon álltak készenlétben, több mint 400 fiatal orvostanhallgató dolgozott júliusban és augusztusban, 13 strandon félautomata defibrillátor is a rendelkezésükre állt.

Ha sok a baleset egy üdülőhelyen, akkor oda nem szívesen mennek a vendégek, ezért a Magyarország legbiztonságosabb tava programban egyebek mellett korszerű mentőcsónakokat vásároltak 43 Balaton parti településnek - közölte a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Suchman Tamás hozzátette: a céljaik közé tartozik, hogy minden egyes fizető és szabad strandon jelen legyenek az életmentő csapatok, s hogy minden településen legyen lélegeztető készülék és defibrillátor, valamint a képzéshez is hozzájárulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 sérült a szombathelyi buszbalesetben

Az autóbusz vezetője valószínűleg figyelmetlen volt, valószínűleg nem tartott kellő követési… Tovább olvasom