Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Változásokat tervez a kormány a háziorvosi működésben

Ha a kormány tervei alapján alakulnak át a háziorvosi praxisok, akkor a jövőben több pénzhez juthatnak azok a rendelők, amelyek többlet-ellátást, például a lakosság egészségügyi állapotának felmérését is végzik.
Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: plusz támogatást adnának a hátrányos helyzetű területeken lévő jelenleg üresen álló praxisok működtetéséért és a nyugdíjkorhatár előtt álló háziorvosokat anyagilag ösztönöznék arra, hogy fiatal pályakezdő rezidenseket foglalkoztassanak.

A tervezett módosítások között szerepel az is, hogy bizonyos gyógyszereknél - például asztma esetében - nem kellene negyed- vagy félévente szakorvoshoz menniük a betegeknek, hanem hosszabb ideig írhatnák fel a gyógyszereket a háziorvosok is. Ez önmagában több százezer beteget érint, és nem csak nekik jelent gondot, hogy sok esetben akár utazniuk is kell egy-egy vizsgálatra, de a szakrendelésekre is több terhet ró.

Egyszerűsítené a háziorvosok adminisztrációs kötelezettségét is a kormány, méghozzá úgy, hogy az eddigi hat különböző hely és időpont helyett csak egyszer, egy helyre kellene majd jelentést tenniük. A háziorvosok jelenlegi, 53 éves átlagéletkorát úgy javítanák, hogy anyagilag támogatnák azokat a nyugdíj előtt álló orvosokat, akik rezidenseket vezetnek be a praxisba. A 160 üresen álló praxist részben folyamatos plussztámogatással tenné vonzóbbá a kormány, amiben az önkormányzatok is részt vállalnak, másrészt az elmaradottabb technikával felszerelt rendelők esetében egyszeri, kezdeti támogatást is adnának.

A járóbeteg-ellátásban is változásokat tervez a kormány, ennek rendszere ugyanis szerintük nem igazodik a megváltozott fekvőbeteg-ellátáshoz, és bevezetnék a jogviszony-ellenőrzés díjazását a járóbeteg-szakellátásban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyveserdő égett Kunfehértő mellett

Sikerült eloltani a szerda kora délután lángra kapott fenyveserdőt a Bács-Kiskun megyei Kunfehértó… Tovább olvasom