Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Változhat a pártok működését segítő alapítványok támogatása

Az ide kapcsolódó szabályozás bizonyos részeit tavasszal alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság (Ab), és szeptember 30-ig adott időt az Országgyűlésnek a kérdéses részek újragondolására.
Hétfőn tárgyalta az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága a pártok működését segítő alapítványokkal összefüggő törvénymódosításokról szóló javaslatot, amely a testület önálló indítványa. A képviselők nagy többséggel megszavazták azt.

Az Alkotmánybíróság áprilisban minősítette alkotmányellenesnek a pártok működéséről és gazdálkodásáról, valamint a pártok működését segítő alapítványokról szóló törvények több rendelkezését. A taláros testület megállapította, hogy alkotmányellenes az a rendelkezés, amely alapján teljes költségvetési támogatást csak annak a pártnak az alapítványa kaphatott, amelynek előzőleg legalább két, egymást követő parlamenti ciklusban frakciója volt az Országgyűlésben. Szeptember 30-i h0atállyal megsemmisítették azt a rendelkezést is, amelynek alapján költségvetési támogatást kaphattak a parlamentből kiesett, de korábban két cikluson át frakcióval rendelkező pártok. Szintén kikerült a törvényből az a rendelkezés, amely szerint költségvetési támogatás járt az Országgyűlés alakuló ülésén frakciót alakító, de korábban a parlamentben nem lévő párt alapítványának.

Az Alkotmánybíróság mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet is megállapított tavasszal az ügyben: nem látott ugyanis megfelelő törvényi garanciákat arra, hogy a párttörvény alapján létrehozott alapítványok valóban alapítványi célokra fordítják a támogatást, és nem esetleg burkolt párttámogatásról van-e szó. Az Országgyűlésnek szeptember 30-ig kell pótolnia a hiányosságokat.

Az ide vonatkozó 2003-as törvény szerint a pártok tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványokat hozhatnak létre. Ezek támogatását szavazatarányossá tennék, vagyis a legutóbbi országgyűlési választáskor az első érvényes fordulóban a pártjukra leadott voksok arányában számolnák ki a támogatásukat, a régi mandátumarányos módszer helyett. A pénzt negyedévente kapnák meg, és az alapítványok az éves beszámolójuk mellett tevékenységükről is kötelesek lennének jelentést készíteni. Az előterjesztésben nincsenek adatok arról, pontosan hogyan változna egy-egy konkrét alapítvány támogatása.

Az Alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén több ellenzéki képviselő kifogásolta az előterjesztést. A fideszes Turi-Kovács Béla például úgy vélte, hogy a javaslat csak részben orvosolja azokat a problémákat, amelyeket az Ab felvetett. A szabad demokrata Hankó-Faragó Miklós is úgy fogalmazott, hogy az előterjesztés "nem kiérlelt". Ennek ellenére jelezték a képviselők, hogy a szeptember 30-i határidő miatt a bizottsági ülésén megszavazzák a javaslat benyújtását az Országgyűlésnek. Többen is kérték ugyanakkor, hogy később térjen vissza a bizottság a pártalapítványok finanszírozásának ügyére.

Ugyancsak az ülésen hangzott el, és szintén a közelgő határidőre hivatkozva, hogy a javaslatot még hétfőn tárgyalná az Országgyűlés, a Házszabálytól való eltéréssel - ha ehhez a Házbizottság hétfő déli rendkívüli ülésén hozzájárulnak a képviselők.

Olvasóink írták

  • 1. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 22. 15:55
    „Gyorsan le kene fizetni, vagy meg kene figyelni a bizottsag tagjait! Hogy lesz igy ezek utan intezmenyesitett lopas a kozbeszerzesek utan? Lasd: hardvervasarlas, stb., ami utan a kifizetett osszeg x %-at vissza kell csorgatni a part "alapitvanyaba".

    Hogy lesz igy uj villa, kocsi a gyeröknek is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehéredő gazdaság: 30-40 milliárdos többletbevétel

A gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság második jelentése szerint az I. félévben 30-40 milliárd… Tovább olvasom