Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Változik a szociális rendszer finanszírozása

A krízisközpontok állami finanszírozásának átalakításáról és a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítésről döntött a kormány - tájékoztatta pénteki közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI-t.
A jövőben a szociális munka és a krízisközpontok forrásait pályázati úton három évre kiválasztott szolgáltatók útján kívánja biztosítani a kabinet. Az állam csak konkrét szolgáltatásokat finanszíroz majd, így a támogatás mértéke azok minőségétől függ - áll a közleményben.

Az utcai szociális munka a jövő év elejétől kikerül a kötelező önkormányzati feladatok közül, pályázati úton elnyerhető, központilag finanszírozott szolgáltatássá válik - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A pályáztatás lehetővé teszi a jelenleginél nagyobb támogatás elnyerését, ugyanakkor biztosítja azt is, hogy valóban csak a megfelelő szakmai színvonalat nyújtó szolgáltatók kapjanak költségvetési juttatást.

A kormány döntése nyomán könnyebb lesz a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítése. A gyámhivatalok elsődleges feladata a tartásdíj-leszállítási vagy a -megszüntetési kérelmek esetén a belföldi jogosult, egyéb esetekben pedig a tartásdíj fizetésére kötelezett meghallgatása, és erről jegyzőkönyvet is felvesznek. Újdonság, hogy a jegyzőkönyv felvételével és annak a közigazgatási tárca részére történő megküldésével a gyámhatóság feladata be is fejeződik. A további eljárás és a tájékoztatás már a szakminisztériumhoz tartozik.

Az állam kiemelt feladata a családok védelme és a gyermekek fejlődésének elősegítése, ennek egyik fontos területe a külföldi vonatkozású tartási ügyekben az ügyfelek jogérvényesítéséhez adott segítségnyújtás - zárul a minisztérium közleménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leparkolt: 6 kocsinak, és egy embernek ment neki a Porchét vezető nő

Összesen hat járműnek és egy embernek ment neki Porschéjával az a nő, aki Keszthelyen egy áruháznál… Tovább olvasom