Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Változnak a bíróságok védelmére vonatkozó szabályok is

Szigorú büntetés kaphat már 2009-ben, aki megzavarja a bírósági tárgyalásokat. Módosulnak a bíróságok épületeinek védelméről szóló jogszabályok is.
A módosításokat - több más, a közrend, a büntetőjog és igazságszolgáltatása körébe tartozó szabály mellett egyetlen törvény módosítja. A februárban hatályba lépő törvény változtat egyebek mellett a Büntető törvénykönyv egyes pontjain, a Szabálysértési törvényen, a bíróságok esetén pedig a Polgári perrendtartásról és a bíróságok szervezetéről szóló törvényen is. A változásokról az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a Független Hírügynökséget.

A bíróságokkal kapcsolatos szabályozásokat módosító törvény célja, hogy hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé azok ellen, akik a különböző tárgyalásokat, a hatóságok működési rendjét megzavarják. Az elmúlt évben - főleg a nagyobb politikai, társadalmi visszhangot kiváltó tárgyalásokon - többször zavarták meg kiabálással a tárgyalásokat. ehhez a Btk.-t is módosítani kellett. Februártól tehát büntethető az, aki megzavarja vagy akadályozza a bírósági tárgyalásokat, vagy egyéb hatósági eljárásokat erőszakos, vagy kihívóan közösségellenes magatartásával. Ezért két évet lehet kapni akár még akkor is, ha nem történik sérülés. Ha valaki felfegyverkezve teszi ezt, öt év lehet a büntetése. A bírósági épületek őrzéséről, a rendőri jelenlétről is voltak viták 2008-ban, de a korábbi években is. A jogi szabályozás nem egyértelmű abban, hogy mikor kell igénybe venni a rendőrség szolgáltatásait ezekben az épületekben, de egyértelműen levonható a következtetés, hogy a bírósági épület rendjének biztosítása igazgatási feladat, és így a bíróság elnökének kötelezettsége. Ezt általános kötelezettségként írta elő eddig a törvény, míg 2009-ben már egyértelműen a bíróság vezetőjének hatáskörébe rendeli ezt a feladatot.

Olvasóink írták

  • 3. aranka2 2009. február 01. 16:01
    „Mi baj van azzal, hogy bíróságon a hallgatóságnak kussolni kell? A bíróság nem a demokratikus véleménynyilvánítás helye.”
  • 2. KamuNeni 2009. február 01. 15:08
    „Jon a kommunizmus. Mar az igazsagod se hangoztathatod mert eloszor is sokra megbuntetnek amit az a naci apeh fog behajtani (az un. allamnak kell a penz), masodszor pedig meg le is zarnak. Rosszabb mint a kommunizmus mert ott tudtad de itt a demokraciat hangoztatjak kommunista KUSS torvenyekkel.”
  • 1. LukSzusz 2009. február 01. 10:54
    „Fosik Feri és udvartartása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februártól adóként hajthatják be a szabálysértési bírságokat

A 2009-től érvényes törvénymódosítás szerint akár jelzáloggal is terhelhetik ilyen, elmulasztott… Tovább olvasom