Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Változnak a finanszírozási szabályok az egészségügyben

A kormány módosította a fogászati ellátás finanszírozásával kapcsolatos szabályokat, de más területeken is lesznek változások - derült ki a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.
Székely Tamás egészségügyi miniszter beszámolt még arról, hogy az új kistérségi ellátó központok építésére kiírt pályázaton a nyertesek több mint felével megkötötték már a szerződést, és a többi megállapodás is folyamatban van.

Az Egészségügyi Minisztérium a közelmúltban vizsgálta felül a tárcát érintő rendeleteket, egyebek mellett azért, hogy javítsák az ellátás minőségét. A módosításokról még múlt héten döntött a kormány, ezek között az ellátásra vonatkozó egyszerűsítések, könnyítések is vannak. Eltörlik például a teljesítmény volumen-korlátot például azon újszülöttek ellátásánál, akiknél nem várhatóak komplikációk.

A fogászat finanszírozásában június elsejétől vezették be az úgynevezett minimum időket. Utóbbiakat szakemberek határozták meg ugyan, de többen is jelezték, hogy gond van azokkal, újra kellene gondolni a rendszert. Panaszkodtak a szűrésekre is, konkrétan arra, hogy az iskolákban nem tudják elvégezni ezeket a vizsgálatokat.

Módosították ezért az ide vonatkozó jogszabályt. Eszerint a fogászati szűréseknél az ellátáshoz meghatározott minimum időket nem összeadják, ha egy betegnél többféle beavatkozásra van szükség, hanem a leghosszabb minimumidejű szolgáltatást veszik figyelembe az elszámolásnál.

Ha egy praxisnál rezidenst vagy rezidenseket alkalmaznak, akkor a napi rendelési időt 50 százalékkal kiegészítik, és ennek alapján történik majd az elszámolás. Legfeljebb 2 rezidenst lehet alkalmazni, így a rendelési idő legfeljebb kétszeresére növelhető az elszámolás szempontjából.

A finanszírozásról szóló kormányrendelet módosítása december elsejétől lép életbe.

A kormány múlt héten meghallgatta a kistérségi járóbeteg-ellátó központok és kórházak, klinikák fejlesztéséről szóló jelentést is. A tervek szerint uniós pénzből 16 új ellátó központot építenek a kistérségekben 2010-ig. A 16 nyertesből 9-cel már szerződést kötöttek, és a többi megállapodás is folyamatban van. Egy másik pályázaton 7 kórház nyert támogatást ahhoz, hogy az intézményen belül járóbeteg-ellátó rendelőt alakítsanak ki - itt 5 kórházzal kötötték már meg a szerződést.

A többi megállapodás azért hiányzik, mert van olyan pályázó, amelytől kiegészítő dokumentumokat kértek. Mások a pályázatban vállalt garanciát nem tudják egyelőre biztosítani. Ha a kért papírokat megküldik, a héten megköthetik a hiányzó szerződéseket - mondta az egészségügyi miniszter.

Székely Tamás beszélt arról is, hogy december elsején van az AIDS Világnapja. Itthon 1985 óta figyelik ezt AIDS-betegeket, azóta 1583 fertőzöttet regisztráltak. Idén szeptember 30-ig 98 AIDS-est szűrtek ki a vizsgálatokon, nagyjából annyit, mint tavaly - akkor egész évben 112 beteget találtak a szűréseken.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2008. december 01. 14:09
    „MILYEN FOGÁSZATI BEAVATKOZÁS AZ INGYENES?CSAK A PREVENCIÓ.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekeiért demonstrál egy férfi az ORFK székház előtt

Gyermekei láthatásáért demonstrál egy férfi hétfő délután az ORFK székháza előtt, a Váci út és a… Tovább olvasom