Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Változnak a közlekedési szabályok

Kóka János a 4B osztályban Kóka János jelentette be azt az öt változtatást, amitől a tárca – legalábbis az eseményre szóló meghívó szerint – a balesetek drasztikus csökkenésént várja.
Ezek szerint lakott területen kívül az úttesten kötelező lesz a láthatósági mellény az ott tartozkódó gyalogosok és kerékpárosok számára, legalábbis éjjel és rossz látási viszonyok között.

Az autóban utazó gyermekeket kötelező lesz külön ülésben elhelyezni, méghozzá gyerekülésben. A lakott területen kívül közlekedő buszokon pedig az utasoknak is kötelező lesz a beszerelt biztonsági övek használata. (Arról a tervezet nem szól, hogy a biztonsági övet kötelező lesz-e beszerelni.)

Az iskolabuszokat külön meg kell jelölni, ezekbe be kell szerelni a biztonsági öveket, illetve a gyereküléseket. A tárca a tervezett módosításokról szavazást indít a gkm.gov.hu honlapon, noha a szakmai egyeztetés már lezárult. A változásokról január 15-ig lehez voksolni.

A miniszter a módosítások szükségességével kapcsolatban elmondta, hogy évente egy esztergomnyi ember válik közúti baleset halálos áldozatává, ebből pedig körülbelül 2500 gyermek.

Ezért a tárca szükségesnek látta, hogy elősegítse a kerékpáros közlekedést, így támogatja a kerékpártárolók- és utak építését, illetve támogatja a kerékpárosbarát munkahelyek létrehozását is. (Ez utóbbiért kapott oklevél átadása adta az okot a miniszternek a szentistvántelepi iskola meglátogatására.)

A tervezett módosítások között szerepel még, hogy a kerékpárosok használhassák a buszsávokat külön tábla nélkül is. Ezen kívül egyes övezetekben megtiltanák a nehéztehergépkocsik közlekedését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

költözött a csapat

Skövdéből Göteborgba tette át székhelyét a magyar női kézilabda-válogatott, amely… Tovább olvasom