Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Változó vád Tomcat ellen

Futó Barnabás szerint a terrorcselekmény előkészülete vád nonszensz volt, és erre valószínűleg a nyomozóhatóság is rájött.
Ügyvédje sem tudott arról, hogy nem terrorcselekmény előkészülete, hanem közveszélyokozás, valamint robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség Tomcat, a szélsőséges nézeteiről ismert blogger ellen.

Futó Barnabás - Tomcat ügyvédje - nem tudott arról, hogy a Fővárosi Főügyészség csütörtökön benyújtotta a vádiratot védence ellen, hiszen erről az ügyészség nem küld értesítést. Így újságíróktól értesült arról is, hogy nem a rendőrség által javasolt terrorcselekmény előkészülete, hanem közveszélyokozás, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés a vád. Futó Barnabás elmondta, hogy az átminősítés indoka majd a vádiratból fog kiderülni, várhatóan jövő héten a bíróságon el fogja olvasni. Mindenesetre a terrorcselekmény előkészületét Tomcat esetében nonszensznek nevezte, mint fogalmazott: "az ügyészség valószínűleg rájött, hogy ez nem áll meg".

A "bombagyárként" elhíresült ügy még 2007. májusában indult, amikor a bloggert és két társát egy telefonhívás alapján fogták el egy csepeli lakásban. A telefonhívás szerint a lakásban bombákat szereltek össze. A rendőrök különböző vegyi anyagokat foglaltak le, amelyekről az igazságügyi haditechnikai szakértő azt állapította meg, hogy "házi gyártmányú pirotechnikai gyújtókeverékek, amelyekbe azok meggyújtása céljából gyújtózsinór van belehelyezve". Ezek a gyújtókeverékek robbanóanyagnak minősülnek, amelyeket pirotechnikai célra készítettek. Égésükkor az emberek pánikba eshetnek, az anyagok közveszélyt okozhatnak.

A rendőrség idén áprilisban zárta le az ügyet és terrorcselekmény előkészülete miatt javasolt vádemelést. A Fővárosi Főügyészség csütörtökön emelt vádat, a vád azonban nem a rendőrség által javasolt, hanem közveszélyokozás és robbanószerrel való visszaélés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 milliárd akadálymentesítésre

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élő emberek… Tovább olvasom