Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Váltsak-e több pénzért?

Pénzügy szakon végeztem és már 3 éve könyvelőként dolgozom. Bár alapjában véve szeretem, amit csinálok, és a csapat is nagyon jó, minden ismerősöm azt mondja, hogy túl jó vagyok erre a kulimunkára. A hab a tortán, hogy a barátaim elém raktak egy álláshirdetést, ahol közel évi félmillióval kínáltak többet. Ön szerint is hülye lennék, ha nem jelentkeznék?
J-né. K. Katalin 

Én nem tartanám ezért hülyének! Bár látszólag valódi okokat is említ, levele inkább „a szomszéd kertje még zöldebb" érzéseket sugall. Ezek pedig korántsem jelentik azt, hogy elég megalapozottan vágjunk bele egy állásváltoztatási procedúrába.

Ha csak a státusért, a presztízsért vagy a pénzért kíván változtatni, ne tegye, mert lehet, hogy elrontja a saját és családja életét. Lehet, hogy lesz pénze, de hiányozni fog az önmegvalósítás lehetősége, a munkájával való elégedettség vagy a családdal töltött szabadidő. Soha ne változtasson csakis azért, mert mások ezt sugallják!

Ami a kedvezőbb jövedelmet illeti, egy jobb fizetés kecsegtető lehetősége mindig megmozgatja az ember anyagi fantáziáját. A jövedelem azonban a munkával kapcsolatos elégedettségnek csak egyik – bár lényeges – összetevője. Ám mégsem szabad csakis az anyagiak alapján változtatni. Hiszen azt, hogy valaki sikeresnek mondhatja magát egy állásban, több más tényező is befolyásolja, mint például: az önmegvalósítás érzése, az állandó, újabb kihívások, az eredmények eléréséhez kapcsolódó megelégedettség, a változatos és izgalmas feladatok, segítőkész vezetők és szívélyes munkatársak, kellemes munkahelyi környezet, a szabadidő vagy a folyamatos továbbképzési lehetőség.

A jó fizetés az egyike – de csak az egyike! – ezen tényezőknek! Egy nemrég elvégzett felmérésből kiderül, hogy a válaszadók csupán 15százaléka tekintette a legfontosabb elemnek a jövedelmet, ugyanakkor 39 százalék választotta kiemelkedő kritériumként az önmegvalósítás lehetőségét.

Tehát mielőtt változtatásra szánná magát, célszerű megvizsgálni a munkával való megelégedettség valamennyi tényezőjét. Hiszen csakis az anyagiak miatt nem érdemes feladni a folyamatos szakmai fejlődés vagy az önmegvalósítás lehetőségét. A szórakozásra és a családra fordítható időről nem is beszélve! Egy bruttó 25-30 százalékos (nettó 12-18 száazlékos) növekedés pedig úgysem változtat lényegesen az életszínvonalunkon.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom