Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Van, aki a házastárs elől is offshore cégbe menekül

Nem az adóhatóság az egyetlen, aki elől offshore cég mögé érdemes bújni. Jobb ha néha a házastárs, a prűd közvélemény sem jut hozzá bizonyos információkhoz.
Nemcsak az adótervezés sarkallhatja arra az embereket, hogy offshore céget alapítsanak. Ezek a társaságok ugyanis egy sor olyan járulékos előnnyel is járnak, amelyeket célszerű vagy éppen szükségszerű kihasználni. Ilyen előny, hogy az offshore cégek tulajdonosai megőrizhetik inkognitójukat, vagyis csak a tulajdonoson múlik, hogy felfedi kilétét vagy sem.

Persze itt elsősorban nem bűnözők szemérmességéről van szó, adott esetben teljesen természetes a titkolózás. Ki szeretné, ha nyilvánosságra kerülne, hogy egy fegyvergyár tulajdonosa? - tette fel a költői kérdést Beer Gábor, a KPMG igazgatója, hozzátéve: ilyen esetekben sokkal egyszerűbb egy offshore cégen keresztül működtetni az üzletet, ami adott esetben egyáltalán nem zárja ki a magyarországi szabályok szerinti adózást.

Azért nem csupán ilyen ügyekben jöhet szóba a balladai homályt biztosító offshore cég. Az is előfordulhat ugyanis, hogy egy társaság többségi tulajdonosai egyszerűen csak nem szeretnék, hogy nyilvánosságra kerüljön: az ügyvezető is rendelkezik valamekkora hányaddal. Elképzelhető, hogy az offhore cég tulajdonosa nem a közvélemény vagy a hatóságok elől kívánja eltitkolni tulajdonát, hanem a házastársa elől.

A rejtőzködés másik oka lehet, ha például egy üzletember nem szeretné, hogy idő előtt kiderüljön: adott iparágban befektetőként jelent meg. Ez főleg akkor indokolt, ha az illető üzleti lépéseit trendszerűen követik. Van, akit ez nem zavar, sőt ki is használja, ebbe a körbe tartozik például Warren Buffett is. Ugyanakkor azért elképzelhető, hogy a követőket inkább kizárná a befektető, ugyanis jelentősen átalakíthatja a kiválasztott piacot, ha tömegével jelennek meg az új szereplők.

Az inkognitó megőrzése mellett az is szólhat az offshore cég alapítása mellett, hogy a magyarországi szabályozás nem teszi lehetővé bizonyos módszerek alkalmazását. Tipikusan ilyen az opciós szerződés - magyarázta Beer. A magyar szabályok legfeljebb öt évre engedik megkötni ezeket a szerződéseket, hosszabb távra nem. Pedig elképzelhető, hogy egy-egy középtávú üzleti megállapodást valamilyen opcióval kötnek meg a tulajdonosok - egyikük vételi, másikuk eladási opciójával.

Ezeket a konstrukciókat csak offshore cég beiktatásával lehet megoldani. A menedzserösztönzés is gördülékenyebben megvalósítható ebben a formában, hiszen a magyarországi szabályok alapján az mrp-programokkal lehetne csak operálni.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. május 06. 16:26
  „Minden országban vannak akik így alapítanak céget. Ez sehol nem ütközik törvénybe. Sőt ha kell bárki nevén futhat, ez csak irigység nem több mivel bárki megteheti. Lehet operálni hogy így vagy úgy váljék ellenőrizhetővé de ez lehetetlen. Ahol bezárnak egy kaput nyílik ezer másik. Szélmalomharc. Azzal is lehet dobálózni hogy kinek milyen cége van vagy hogy az ükapjának milyen van. Semmit nem számít. Ha vétett, büntessék ha nem tudják mert nincs rá paragrafus akkor felejtsék el.”
 • 5. garbon 2009. május 06. 16:01
  „Minden offshore céget meg kell szüntetni mert adócsalást végeznek. Ilyenkor hol vannak a hivatalok miért engedik, hogy kimenekitsék a pénzt az országból ennyire gazdagok vagyunk.”
 • 4. bambinaXX 2009. május 06. 15:52
  „Jó, akkor most most hozzunk fel érveket mellette - még ha hülyeség is-, mentegessük őket és próbáljuk megérteni, hogy ezirányban nem lesz változás???!!! Aki tudja mentse ki a keletkező jövedelmét adómentesen, mert akik változtatnának, azok is érdekeltek...
  Erre jó ez a czikk, ugye??????
  és mi, "többiek"(=kénytelen,kelletlen) adózók tűrjük csak tovább, h rólunk bezzeg húznak még le bőrt..

  az államháztartás lehet offshore?”
 • 3. jozicsenko 2009. május 06. 14:37
  „jaja, ófsor céget kell csinálni, mert amiota nyertem a lotton, a szomszéd is új BMW-ben kér kölcsön tőlem...”
 • 2. comet 2009. május 06. 14:08
  „meg vannak akiknek a szülei nyitnak off-shore céget, és szegény fiúkat éri utána az alaptalan gyanusítgatás, mintha neki bármi köze is lenne hozzá. Ld. Bajnai Gordon beszámolóját.”
 • 1. flexsnake 2009. május 06. 13:36
  „beírod a googleba hogy offshore és mindjárt egy sor cégútmutatót kapsz hozzá :) Külön erre szakosodott oldalak mutatják hogyan kell. Természetesen magyar domain alatt is. Mi ezzel a probléma?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Greenpeace a hétfői Paksi üzemzavart bírálja

Nem biztonságos a nukleáris energia használata és egy atomerőműben bekövetkezett esetleges baleset… Tovább olvasom