Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Van devizahitel, nincs devizahitel

A bankok kissé tanácstalanok: egy részük felfüggesztette az új, jelzálog alapú devizahitel igénylések befogadását, miután Matolcsy György bejelentette: július elsejétől csak forint alapú hitelek mögé jegyezhető be jelzálogjog, a részletek azonban még mindig nem ismertek, így a már elbírált és megítélt hiteleket devizában folyósítják.
A CIB Banknál az MTI-nek elmondták, hogy a jelenlegi információk szerint a kormánydöntés végrehajtása több törvény módosítását is igényli, ami értelemszerűen időt igényel. A folyamatban lévő ügyletek esetén – befogadott, szerződött, illetve szerződéskötésre váró, jóváhagyott – továbbra is a normál eljárás szerint járnak el. Az euró alapú hiteleket euróban folyósítják és euróban jegyeztetik be a jelzálogjogot is. A CIB Bank – a kormánydöntés, illetve a jogszabályi változások részletesen megismeréséig – felfüggeszti a devizahitelek befogadását azonnali hatállyal mind a magánszemélyek által kezdeményezett ingatlanfedezetes hitelek, mind pedig a magánszemély ingatlanfedezet mellett nyújtott mikrovállalkozási hitelekre.

Hitelek
 2010. július 1-jén elérhető konstrukciók, Csehországban, Svácjban, az euró övezetben, Angliában és Lengyelországban - A környező országokban is könnyebb és olcsóbb hitelhez jutni, mint Magyarországon. A táblázatban összehasonlítottuk, hogy ha 5 millió forintot devizában vennénk fel, mennyit kellene havonta visszafizetnünk. Messze az angoloknál a "legolcsóbb" a jelzáloghitel, de még a csehek, lengyelek is kevesebbet fizetnek - hazai devizában. delmagyar.hu gyűjtés

Az átstrukturálásoknál az euró-alapúra történő átállási igényeket teljesítik, ebben az esetben nincs szükség új jelzálogjog bejegyzésre és kidolgozzák a CIB Megoldás Hitel forint-alapú konstrukcióját is. A változás a hitelkérelmek egyre csökkenő arányát érinti: a CIB-nél 2009. év végére minden 100 újonnan folyósított jelzáloghitelből 35-40-et már forint alapon igényeltek az ügyfelek, a jelenlegi időszakban az új hitelkihelyezéseken belül a forinthitelek aránya már mintegy 90 százalék.

kamat
 Devizakamatok a térségünkben – ki, mennyivel olcsóbban jut hitelhez. delmagyar.hu gyűjtés

Az OTP Bank a sajtóból értesült a devizahitelezést érintő kormányjavaslat tartalmáról, amely több nyitott kérdést hagy maga után. A nyitott kérdések ellenére, a jogi bizonytalanságból adódó kockázat csökkentése érdekében, a bank július 1-jével felfüggesztette a devizaalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek forgalmazását, a hitelintézet új deviza alapú hiteligényt nem fogad - mondták el az MTI-nek a banknál. A lakossági jelzáloghiteleknél az euró alapú hitelek aránya folyamatosan csökken az új folyósításokból, júniusban az OTP-nél a 10 százalékot sem érte el.

Elérhető
 2010. július 1-jén elérhető konstrukciók, a hitel.co.hu szerint.

Az Erste is bejelentette, hogy csak forintban nyújt jelzáloghitelt, a június 30-ig leszerződött, de még nem folyósított hiteleket azonban euróban folyósítja. Bár az új szabályozás körül még rengeteg kérdés nyitott, az Erste Bank a 2010. június 30-ig leszerződött, de még nem folyósított hiteleket az eredeti szerződés szerint folyósítja euróban. A 2010. július 1. előtt már befogadott, de még nem leszerződött ügyletek esetében pedig az eredeti hitelösszeget forintban bocsátja az ügyfél rendelkezésére. Az Erste Bank az intézkedéseket átmenetinek tekinti a végleges jogi szabályozás megjelenéséig – jegyezték meg.

A devizahitel tiltása több okból is szerencsétlen: a magas magyar kamat mellett még kevesebb lesz a hitelfelvétel. A korábbi időszakokban (2005-2010) között még nagyobb különbségeket is felfedezhettünk, ugyanis az MNB alapkamata a fent említett időszakban 6,75-11,5% között mozgott. Talán ebből is következett, hogy a hazai lakosság külföldi devizában adósodott el, nem forintban.

Fenti gyűjtéseink adatai 2010. július 2-án 11:43 perckor voltak érvényesek.

Olvasóink írták

 • 17. Sportplusz 2010. július 10. 00:32
  „megváltozott av ilág : eddig voltak bank-rablok .. most a bank rabol legálisan ..ennyi”
 • 16. utazó81 2010. július 02. 22:35
  „Nem csak a külfőldi bankok a Hazaiak is uzsorát számolnak a kölcsönre.Meg kellene tíltani az egyoldalú szerződésmódosítást is.”
 • 15. banánhéj 2010. július 02. 19:08
  „Ha mindenki eladósodott, az állam, az önkormányzatok és az emberek, akkor ki gazdagodott meg?
  A hitelekkel kecsegetető nyerészkedők a mai napig nyomják a HITEL reklámokat. Ott lehet igazán csak adót csalni és közben magas kamatokkal nyerészkedni.”
 • 14. igazságkereső 2010. július 02. 17:51
  „A kormánynak egyszerűen ki kellene jelentenie a bankok felé: vagy egy héten belül meghozzák döntésüket a devizahitel ( CHF ) felvételkori árfolyamának visszaállítására ( 150.-ft/CHF +- 6-8 % ),vagy azonnal csomagoljanak és menjenek valamennyien haza az anyabankjukhoz! Még is csak tarthatatlan,hogy friss hírként azt olvassuk, hogy a Magyarországon működő leánybankok nagyobb nyereséget termeltek,mint a saját anyabankjuk!Ez azonnali intézkedést követel,nem kell itt a Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakminiszterének,Matolcsy György úrnak "görcsölnie" a bankokkal, akik még e percig sem hajlandóak semmilyen megállapodásra.Fel kell szólítani ezeket a bankokat azonnali intézkedésre, ha pedig nem hajlandók a fentiek szerint lépni, ki kell "takarítani" az országból őket, hiszen már így is jól "lenyúlták" a devizahiteleseket anélkül,hogy bármi is igaz lett volna az általuk kitalált "világválságból" hiszen ezt ők maguk kreálták,nagyo9n tisztességtelen módon! Az FGM vezetőjének azonnal intézkednie kell,a kormányfő teljes egyetértésével,hiszen gondolom nem tévedek akkor, ha azt állítom,hogy Magyarországon mindenkor a magyar állampolgárok érdekeit kell védenie a közhatalmi szerveknek!!”
 • 13. Power 2010. július 02. 17:38
  „Van akinek nem kell a hitel, csupán jól kellett helyezkednia.
  Farkasházy Tivadarnak például nagyon tele lett a Hócipője:
  Szociális minisztérium 2008-ban 3 millió forintot adott a Hócipőnek, egy nőnapi cikkért.
  Miniszteri támogatások, 2007: a Hócipő Kft. az újság 2007.évi számainak megjelentetésére 5 millió forintot kapott.
  2004-ben 3,5 millió forintot "nyert" a Hócipő a MEH-től "Magyarország európai uniós csatlakozásához kapcsolódó lakossági tájékoztatás" címen.
  Majd Farkasházy cáfolta a Magyar Nemzetben megjelenteket: "Nem egy, hanem két nőnapi cikket írt a Hócipő, és nem 3, hanem 2,5 millió forintot kapott érte"”
 • 12. 4Angel 2010. július 02. 17:33
  „És azokkal, akik mán benne vannak a devizahitelbe azokkal mi lesz?? Vagy úgy vannak vele azok mennyenek az utászára !?
  Na lesz még itt "népkelés" bízok benne.

  Mindenkinek minden jót”
 • 11. utazó81 2010. július 02. 17:09
  „Valami olyasmit papoltak ma,hogy ha felveszel 10 millát 20 évre ft-ban a havi tőrlesztőrészlet 70 000ft.
  Aki 4 éve vett fel 4.5 millát 15 évre ft-ban annak most havi 70000 a tőrlesztőrészlete.Az összes jelzálogot meg kellene vizsgálni,mert nálunk tényleg túl pofátlanok a bankok.A betéteseknek egyszer sem mondják, hogy felemeltem a hiteleket akkor a te betétedre adok plusz kamatot,mert ugye a hitelekben a betétesek pénze is benne van.”
 • 10. igazságkereső 2010. július 02. 16:01
  „Miért kell azon hezitálni és tárgyalgatni,hogy a bankok nem akarják befizetni az államkasszába a 300 milliárdról 200 milliárdra leszállított banki hozzájárulást akkor,amikor hivatalos adatok szerint is a bankok masszív nyereségre /Magyarországon / tettek szert?! Nem rég derült ki, hogy a hazánkban tevékenykedő bankok nagyobb nyereséget könyveltek el, mint saját anyabankjuk! Nem értem a kormányt sem, hiszen egyszerűen ki kellene jelenteniük,hogy ezt tessék befizetni, vagy ha nem, akkor 1 hónapon belül lehet haza költözniük.Milyen érdekes: a megkárosított magyar devizahiteleseknek oly nehézkesen adnak lehetőséget bármire is -eddig még ne mis adtak semmilyen könnyítést - de a kormányt már megzsarolták azzal,hogy kiköltöznek az országból,ha a kormány nem enged az ő követeléseiknek!Adózás utáni nyereségük több milliárd,akkor miért is kellett a magyar bankoknak megduplázni a devizahitelesek havi törlesztőrészleteinek összegét? Na ebben kell a kormány hatékony segítsége, de nem úgy mint ahogy a nemzetgazdasági minisztérium sajtóosztálya részéről válaszolt Gőgös Erika az egyik devizahitelesnek, aki a minisztériumon keresztül kért segítséget! Jó lenne, ha komoly segítséget kapnának a devizahitelesek,ebben az ügyben a tv-s riportokon kívül a Banki Károsultak Egyesületének elnök-asszonya is lehetne hatékonyabb, ha másként nem, megszervezni a banki károsultak összefogását és együttesen követelni a bankoktól a devizahitel-részletek fizetésének felfüggesztését mindaddig,amíg a kormánnyal a zsaroláson kívül más hatékony megegyezés nem születik!”
 • 9. kis_vakond 2010. július 02. 15:58
  „most nem azért, de mi az, hogy kormány korlátozz engem, hogy miben vehetek fel hitelt? lassan kimegyek az osztrákokhoz és tőlük kérek, mert ám ezt is lehet. Most komolyan nem értem, hoyg miért tiltják be, mert ezzel csak még kiszolgáltatottabbak leszünk,mert csak forintban, és a bankok akkor még szemetebb módon emelhetik az amúgy sem kicsi forint alapú hitelek thm-jét.”
 • 8. Pres 2010. július 02. 15:08
  „7: Gyurcsány neve szimbóluma lett az elmúlt 8 évnyi pusztításnak, ami ezt eredményezte. Hol voltál?
  Nem nézek hírtévét. Unalmas.”
 • 7. deszkás 2010. július 02. 14:52
  „PRES! Mi a picsa köze van ennek Gyurcsányhoz? Kapcsold ki a HIR tvt.”
 • 6. gumikacsa111 2010. július 02. 14:38
  „2010-07-02 11:42
  8 millió forint volt az éves átlagkereset az MNB-nél

  A Magyar Nemzeti Bank működése tavaly összhangban állt a róla szóló törvény előírásaival, és jelentős költségcsökkentést is végrehajtott 2009-ben, sőt, a létszámleépítésben túl is teljesítette a tervet - derül ki az Állami Számvevőszék jelentésének összefoglalójából. A jegybankban tavaly az éves átlagkereset csaknem 8 millió forint volt, a növekedés lényegesen meghaladta a nemzetgazdasági átlagét és messze nagyobb a költségvetésben foglalkoztatottakénál.”
 • 5. belaba 2010. július 02. 13:49
  „Hát ez nagyon szép, de elkéstünk ezzel úgy 3-4 évet...
  Most meg, amikor éppen megérné devizahitelt felvenni, a lakosság védelmére hivatkozva betiltják.
  A bankok meg álszent módon mutogatnak a kormányra, közben jót röhögnek magukban, hiszen ez így nekik sincs olyan nagyon ellenükre.”
 • 4. gumikacsa111 2010. július 02. 13:40
  „Sírnak mint a fürdősqrva. az OTP első negyedéves adózás utáni nyeresége csak 40milliárd volt 2010-ben. KÖSZI!!!!!!”
 • 3. gumikacsa111 2010. július 02. 13:38
  „ROHADJON MEG MINDEN BANK,”
 • 2. antikos 2010. július 02. 13:33
  „Hu mekkora <moderálva> a bankok részéről!!!!!!!! Angliában ötöde???? Hogy van ez????”
 • 1. Pres 2010. július 02. 13:22
  „Köszönjük Gyurcsány, és holdudvara!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föld omlott egy fiúra Szentendrén

Föld omlott egy munkagödörben dolgozó 14 éves fiúra péntek reggel Szentendrén - közölte a helyi… Tovább olvasom