Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Van magyar forgatókönyv a gázhiányra

Nincs krízishelyzet, továbbra is a szerződött mennyiségű földgáz érkezik Magyarországra. Hazánk felkészült, a tárolókban 3,133 milliárd köbméter földgáz van, a stratégiai biztonsági készletben pedig további 500 millió köbméter áll rendelkezésre.
Van forgatókönyv arra az esetre, ha mégis kevesebb földgáz érkezne Oroszországból. A Földgázellátási Krízisbizottság szerint elegendő gázt kap Magyarország, de szükség esetén a testület újra összeül. Molnár Csaba tárcavezető csütörtök délután a siófoki Rendszerirányítási Központban még azt mondta, hogy az ukránok nem csapolják meg az országukon áthaladó orosz gázvezetéket, ígéretük ellenére mégis napi 21 millió köbméterrel csökkentik az Európának szánt gázmennyiséget.

Továbbra is a szerződés szerinti nyomásértékű és mennyiségű gáz érkezik Magyarországra a Földgázszállító Zrt. siófoki Rendszerirányítási Központjának adatai szerint - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a központ szóvivője. Lakatos Edina arról is beszélt, hogy a nyomás csökkenéséből lehetne tudni, hogy kevesebb gáz jön.

Magyarország felkészült

A szerződés alapján 48 plusz-mínusz 1 bar nyomással kell érkeznie az energiahordozónak, és ez teljesül is - tájékoztatott Lakatos Edina. Közölte: a diszpécserek 24 órás kapcsolatban vannak az ukrán diszpécserekkel, és amint változást tapasztalnak, tájékoztatják a nyilvánosságot. A Földgázellátási Krízisbizottság csütörtök este megállapította: nincs krízishelyzet, a szerződésben foglalt mennyiségű földgáz érkezik Magyarországra. A testület szükség esetén ül össze, de ezt jelenleg semmi sem indokolja - közölte a szaktárca.

Magyarország felkészült arra is, ha kevesebb gáz érkezik: a tárolókban 3,133 milliárd köbméter, a stratégiai biztonsági készletben pedig további 500 millió köbméter földgáz áll rendelkezésre.

Közben Oroszország és Ukrajna "közel került a megoldáshoz" a gázvitában kialakult patthelyzetben, és a tárgyalások január hetedikén lezárulhatnak - közölte csütörtökön Viktor Juscsenko ukrán államfő.

Ukrajna felé elzárták az orosz gázcsapokat
Ukrajna felé elzárták az orosz gázcsapokat

A Moszkva és Kijev közötti vita hátterében az áll, hogy bár Ukrajna kifizette oroszországi tartozásának nagyobbik részét, eddig nem sikerült megállapodnia a Gazprommal a gázszállítás feltételeiről. Oroszország magyar idő szerint csütörtök reggel 8 órakor leállította a földgázszállítást Ukrajnába.

Három évvel ezelőtt hasonló vita miatt állt le a gázszállítás Ukrajnába. Akkor Kijev saját ellátására "megcsapolta" az Európának szánt mennyiséget, ami miatt problémák léptek fel a Nyugat-Európába, így Magyarországra irányuló mennyiségben.

Az orosz-ukrán gázvita mögött - a gazdasági vonatkozások mellett - a két ország közötti politikai feszültség is meghúzódik. Moszkva egyebek között rossz néven veszi, hogy Ukrajna igen energikusan törekszik a NATO-ba, s hogy nyíltan fellépett Grúzia mellett szóban, fegyverszállításokkal és önkéntesekkel is az augusztusi grúz-dél-oszét háborúban. Megfigyelők szerint azonban a Viktor Juscsenko elnök és Julija Timosenko kormányfő közötti belviszály nagymértékben nehezíti a megoldást, mivel mindketten egyebek között a gázvita rendezésével is pontokat akarnak szerezni a választóknál.

Csehország, amely január 1-jével átvette az EU soros elnökének tisztségét, csütörtökön felhívással fordult Moszkvához és Kijevhez: tegyenek meg mindent a megállapodás érdekében, hogy az európai gázszállításokban ne legyenek újabb kimaradások, mint az előző években.

Fenyegetőzik a Gazprom

Ukrajna 2009-ben piaci áron fogja kapni a gázt, mivel nem fogadta el a felajánlott kedvezményes 250 dolláros árat - fenyegetőzött Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Vesztyi orosz hírtelevízió csütörtök esti műsorában, az alkudozás legújabb fejleményeként.

A Gazprom szóvivőjének péntek hajnali közlése szerint az ukrán Naftohaz akadályozza a RoszUkrEnergo cég tevékenységét, amennyiben nem engedi, hogy az gázt emeljen ki a föld alatti tárolókból. Ezt Kijevben Oleg Dubina, a Naftohaz vezetője cáfolta. (A RoszUkrEnergo közvetítésével érkezik Oroszországból a gáz Ukrajnába, de a cég több más európai országnak, köztük Magyarországnak is szállít.)

Miller már novemberben jelezte, hogy az ár meghaladhatja az ezer köbméterenkénti 400 dollárt, de december végén Vlagyimir Putyin miniszterelnök 250 dolláros árat ajánlott fel. Kijev ezt továbbra is túl magasnak tartja, s Viktor Juscsenko ukrán elnök úgy érvelt: egy korábbi megállapodás szerint három év alatt kell áttérni a piaci árakra, vagyis a 2008-as 179,5 dollár után most 204-210 dollár lenne esedékes. Az elnök szerint a tárgyalások hamarosan folytatódhatnak, és az ortodox karácsonyra - január 7-re - létrejöhet a megállapodás.

Ezzel szemben a Naftohaz ukrán importőr december 31-én 201, január 1-én pedig 235 dollárt ajánlott.

Olvasóink írták

 • 9. .suhym. 2009. január 03. 07:28
  „MTI 2009. január 3. 00:54
  Orosz-ukrán gázvita: Juscsenko levelet küldött nyugati vezetőknek


  Viktor Juscsenko ukrán elnök levelet küldött nyolc nyugati és európai uniós ország, köztük Magyarország vezetőinek és az Európai Bizottság elnökének, kifejtve az orosz-ukrán gázvitában képviselt ukrán álláspontot. Egyben az illetékes ukrán miniszter vezetésével konzultációk céljából, Julija Timosenko miniszterelnökkel egyeztetve, küldöttséget menesztett több EU-tagországba. Mint az államfő sajtóosztálya pénteken közölte, az osztrák, olasz, német, amerikai, szlovák, magyar, francia, cseh vezetőknek és José Manuel Barroso EB-elnöknek írt levelében Juscsenko kifejtette, hogy az ukrán fél 2008-ban bonyolult tárgyalásokat folytatott Oroszországgal az orosz földgázszállítások és az európai országokba irányuló tranzit feltételeiről 2009-ben és az azt követő években. Leszögezte, hogy a tárgyalások folyamán Ukrajna tartotta magát a két ország elnöke által elért megállapodásokhoz és azokhoz a kötelezettségvállalásokhoz, melyeket a két kormány által a gázipari együttműködésről 2008. október 2-án aláírt memorandum tartalmaz.

  Levelében kiemelte, hogy a fenti dokumentum szerint három év alatt fokozatosan kell áttérni a piaci árakra az ukrán fogyasztóknak szállított orosz földgáz, illetve az európai tranzitdíjak vonatkozásában. Arról biztosította a címzetteket, hogy az ukrán fél 2008. december 30-án teljesen kifizette az elmúlt évben kapott orosz földgáz árát. Hangsúlyozta, hogy Kijev a fenti memorandum és más megállapodások alapján folytatja tárgyalásait az orosz partnerekkel.

  A Jurij Prodan ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter vezette küldöttség európai körútjának első állomásán, Prágában pénteken tárgyalásokat folytatott Mirek Topolánek cseh kormányfővel és a cseh kormány más tagjaival - közölte Bogdan Szokolovszkij, az energiabiztonság nemzetközi kérdéseivel foglalkozó ukrán elnöki meghatalmazott. Mint elmondta, a cseh felet részletesen tájékoztatták az orosz földgáz ukrán területen átvezető tranzitjának helyzetéről és a Gazprommal zajló tárgyalások menetéről. A felek megállapodtak abban, hogy a következő napokban európai szakértőket vonnak be a tárgyalásokba a kérdés megvizsgálása céljából. Az ukrán küldöttség Csehországból Szlovákiába utazott tovább.”
 • 8. .suhym. 2009. január 03. 06:55
  „"Van magyar forgatókönyv a gázhiányra"

  No, ettől félek....”
 • 7. Sziti 2009. január 03. 01:11
  „Ahogy így olvasgatom ezeket a hozzászólásokat olyanokat találok akik azt hiszik tudják mi van vagy mi lessz.
  Nem hinném, hogy itt Magyarországon bárki, legyen az akár miniszter meg tudná mondani mi fog történni.
  Ez kizárólag az Oroszokon múlik.Ha ők úgy akarják nem lessz gáz.
  Itt bármi megtörténhet.”
 • 6. szegedifiú 2009. január 02. 23:40
  „Szegedet már elérte a gázcsap elzárás!?? A Csezy M. és Teréz utca sarkán álló társasházban vacognak, mert NINCS GÁZ! Miért nincs? Ki tudna nekik segíteni?
  S.O.S. !!”
 • 5. lelketlen 2009. január 02. 21:37
  „3.-nak.
  ok.a nyomáscsökkenés viszont nem feltétlenül jelenti azt,hogy mennyiségi csökkenés is bekövetkezik,csupán azt,hogy egy adott mennyiség nem "n" idő alatt,hanem "n+x"idő alatt érkezik meg.
  aggodalmad jogos,osztom.én is szeretném -és az ország is-,hogy ne igazolódjon.
  üdv.BÚÉK.”
 • 4. freeman 2009. január 02. 21:12
  „1. A forgatokönyv megvan.
  2. A felveteleket most csinaljak.

  Es mikor vetitik??????????????????

  :-)))))”
 • 3. achilleus 2009. január 02. 20:03
  „Azt tudja tenni, hogy még jó időben átállítják azokat az üzemeket, amelyek alternatív (értsd: olaj, villanyáram stb.) is tudnak működni, mert ez a teljesítmény csak a feltöltött gáztározók esetében tartható 2-3 hétig, utána a kivehető mennyiség erősen csökken. Én azt mondom, jobb félni, mint megijedni. Most olvasom, hogy már csökken is a nyomás. Az Index cikkben szinte minden fontos megtalálható, az idézet alapján a teljes cikk megkereshető. Hidd el "lelketlen", én is azt szeretném, ha az aggodalmam alaptalannak bizonyulna.”
 • 2. lelketlen 2009. január 02. 18:59
  „1.-nek.
  kétségtelen,hogy 51 kevesebb mint 66,de ez a tárolókból kivehető arányokat tartalmazza.a hazai folyamatosan működő gázmezők napi kapacitása messze meghaladja a különbözetet.és a tárolók is csak vészhelyzet bekövetkeztekor kerülnek megnyitásra.ja és az energiahivatal mi a fenét tud tenni,a nincsből ő sem tud vant varázsolni.”
 • 1. achilleus 2009. január 02. 14:12
  „"A hazai földgáztárolók jelenleg mintegy 90 százalékig fel vannak töltve, és a tárolókból napi 51 millió köbméter gázt lehet kihozni. A jelenlegi időjárási körülmények között a napi felhasználás 66 millió köbméter körül van." (Index, dec.31.)

  51<66

  Remélem, az energiahivatal észnél lesz (illetve van), mert az időjárás nem úgy néz ki, mintha lényegesen javulna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két fővárosi hajléktalan fagyott meg szilveszter éjszaka

Szilveszter éjszakáján két hajléktalan fagyott meg Budapesten - mondta el a Péterfy Sándor utcai… Tovább olvasom