Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vándormadarak

Színes feliratos francia-német-olasz-spanyol-svájci természetfilm, 95 perc, 2001

 

 

 

rendező: Jacques Perrin
forgatókönyvíró: Jacques Perrin, Stéphane Durand
operatőr: Luc Drion, Dominique Gentil, Bernard Lutic, Thierry Machado
zene: Bruno Coulais
producer: Christophe Barratier, Jacques Perrin
vágó: Marie-Josephe Yoyotte

 

Vannak olyan madarak, amelyek lankadatlanul, éjjel-nappal repülnek. Mások viszont meg-megszakítva útjukat, csak óriási erőfeszítések árán érik el távoli úti céljukat. Mind közül a leg-hosszabb a sarki csér vándorútja: ő 20.000 kilométer repül, hogy elérje az "ígéret földjét".

Csillagászati jelek segítenek nekik a tájékozódásban: a Nap és a csillagok állása irányítja őket, szélességi körökön átívelő útjukon. Érzékelik a Föld mágneses erőterét, úgy lendülnek a kívánt irányba, mint ahogy az iránytű engedelmeskedik ennek a vonzásnak. Amikor több ezer kilométeres utat tesznek meg, veszedelmek közepette, amikor égbenyúló hegycsúcsokon, végtelennek tűnő óceánokon, izzó forróságú sivatagokon kelnek át, amikor az időjárás viszontagságaival küszködnek, mindig egyetlen létfontosságú belső parancsnak, a túlélés, a fajfenntartás parancsának engedelmeskednek.

Az ő útjukat követi a film a tájképpel együtt, amely felett szállnak, rögzítve az egyes állomásokat és azonosíthatóvá téve az országokat, amelyeken áthaladnak. A madarak útját járva átsuhanunk egész bolygónkon a Déli sarktól Amerikáig, Afrikától a Himaláján át Japánig!

A Vándormadarak 450 ember három évi munkája. A filmet 200 helyszínen forgattak s csak valódi képek szerepelnek benne! Ez óriási technikai és művészi kihívást jelentett a fényképezés szempontjából. Minden egyes madárfajhoz külön-külön módszert kellett kitalálni: a gólyák köröző repülését például szálló ballonról, a pelikánokat csónakból filmezték. Az operatőr olykor a repülőgépből kilógva a pilóta orra előtt lebegett. New Yorkban pedig, amint az ikertornyokat csaknem súrolva szállt a forgatócsoport a kanadai ludak nyomában, a tornyok közötti turbulencia majdnem felborította a repülőgépet.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a Rába-vezér

Távozik posztjáról Steiner László, a Rába rt. vezérigazgatója, aki lapunknak adott interjúban vonja… Tovább olvasom