Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Vannak jól működő szövetkezetek

Jelenleg a megye téeszeinek egynegyede áll csődeljárás vagy felszámolás alatt. Akadnak azért kivételek, ahol igyekeznek  kihasználni a lehetőségeket, megvalósítani a több lábon állás modelljét.

A „ mindentudó " burgonya

– A darnózseli termelőszövetkezet igyekezett minden lehetőséget kihasználni a talpon maradáshoz – mondta dr. Tóth László elnök. – Mi ezeregyszáz hektár területen gazdálkodunk, ennek közel a felén őszi gabonát, a többin egyenlő elosztásban cukorrépát, burgonyát és takarmánynövényt termesztünk. Folyamatosan fejlesztettük a gazdaságunkat, s ehhez szükség esetén hitellehetőségeinket is kihasználtuk. Tehenészetet hoztunk létre, s ma már négyszáz tejelő tehén tartozik az állományunkba. Magtárakat építettünk, burgonyatárolót vásároltunk, s ennek teljes technológiáját korszerűbbre cseréltük, valamint műszaki állományunkat is felújítottuk. Az utóbbi időben a mosott és csomagolt burgonya iránt nőtt meg a kereslet, s mi próbáltunk ehhez igazodni. Talán a legjövedelmezőbb termelési ág számunkra az állattenyésztés. Az itteni haszon is szerénynek mondható, hogy egyáltalán van, azt a jó minőségű tejnek köszönhetjük. Ötödik éve integrátori tevékenységet is folytatunk. Magángazdákkal szerződést kötünk, segítjük őket például a technikai eszközök beszerz ésében, s elvégezzük a ránk bízott munkákat. Az elkövetkező időszakban kiszámítható, biztos gazdálkodásban reménykedünk – zárta értékelését dr. Tóth László.

Több lábon állni

– A rendszerváltás után több lábon álló gazdasági modellt készítettünk, melynek kivitelezése volt az utóbbi évtized legnagyobb feladata – tudtuk meg Kerecsényi Andrástól, a dunakiliti Agrár Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Rt. (egykori termelőszövetkezet) elnökétől. – A rendszerváltás után a szövetkezet területei magánkézbe jutottak, így mi csak bérlők lehettünk. Az utóbbi tíz évben közel százmillió forintot fizettünk földbérleti díjra. Idejében felismertük, hogy korszerű, stabil gazdaság csak állattenyésztéssel valósítható meg. Éppen ezért 1050 hektáron az állattenyésztés kiszolgálása miatt termesztünk kukoricát, étkezési búzát, lucernát, ipari növényeket. Tehenészetünk hatszáz állattal dolgozik, s a jó minőségű tej előállítása érdekében technológiai fejlesztéseket végeztünk. Mivel annak idején részt vettünk a mosonmagyaróvári tejüzem privatizációjában, ezért mi a saját feldolgozóüzemünkbe szállítjuk az alapanyagot. Egyébként sertéstelepet is működtetünk, melyben háromszáz kocát hizlalunk. Sajnos dolgozóink száma némiképp csökkent, de így is hetven embernek tudunk megélhetést biztosítani. Tavaly a biztonságosabb gazdálkodás érdekében részvénytársasággá alakultunk , melynek jelenleg 274 tulajdonosa van. Jövőre szeretnénk a tehenészetet tovább korszerűsíteni, valamint elérni a nyolcezer literes tejtermelést szarvasmarhánként.

Új fejőház

– A kimlei szövetkezet gépesítettség szempontjából kedvező helyzetben van. Folyamatosan fejlesztjük a szarvasmarha-ágazatot, s számunkra komoly beruházással, negyvenmillió forintért új fejőházi technikát alakítottunk ki – mondta el Filip Lajos, a kimlei Rákóczi Termelő és Szolgáltató Szövetkezet elnöke. – Mivel a tejtermelés a legbiztosabb jövedelmünk, ezért egy élelmiszer-ipari feldolgozóüzemet szeretnénk beindítani a közeljövőben állami támogatással. Tervünk, hogy a gépparkunkat tipizáljuk, vagyis azonos típusú gépekkel dolgoznánk. Ezekhez a beruházásokhoz szükség van az ingatlanaink egy részének – például a baromfitelep – értékesítésére. Dolgozóink létszáma ötvenkét főre csökkent, de ez működésünket nem veszélyezteti – mondta végül az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökkörök Tolcsvayval

Táncjáték ősbemutatóját tartja a Győri Balett június 8-án a Győri Nemzeti Színházban. A kompozíció… Tovább olvasom