Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Vannak készletek a vénykötelesé váló gyógyszerelből

Nincs hiány a vénykötelessé váló fájdalomcsillapítókból, mindenütt feltöltötték már a pár napja kiürült készleteket. Az elmúlt két hétben a szokásos forgalom dupláját tapasztalták a patikákban.
Az egészségügyi minisztérium múlt csütörtökön jelentette be, hogy várhatóan februártól csak receptre lehet majd kapni a Magyarországon leggyakrabban használt 4 fájdalom-, illetve lázcsillapítót, az Algopyrint, a Quarelint, a Demalgont és a Germicidet.

A magyarázat az volt, hogy ezek túlzott fogyasztása komoly mellékhatásokkal járhat. A bejelentés után egy nappal megrohamozták a patikákat. A többség e négy gyógyszert vásárolta, de egyéb készítményekből is sokat vettek, mert január közepén változik a tb-támogatás, ezáltal pedig több orvosság ára nőni fog.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) alelnöke elmondta, hogy az elmúlt két hétben a szokásos forgalom dupláját tapasztalták a patikákban, de sehol nincs ellátási probléma. A nagykereskedők folyamatosan szállítanak, így az egy-két napos hiányt is pótolták az érintett pár gyógyszertárban.

Az alelnök szerint nem indokolt a nagy roham, hiszen nem betiltják a gyógyszereket, csak vénykötelessé teszik, vagyis aki ragaszkodik azokhoz, később is megkaphatja, csak fel kell íratnia. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sok más vény nélküli készítmény van, ami hasonló hatású és árú. Emlékeztetett, hogy a metamizol tartalmú Algopyrin folyamatos szedése a vérképző szerveket károsíthatja, a paracetamolt tartalmazó gyógyszerek pedig a májat terhelik.

Az MGYK alelnöke szerint csak annyi gyógyszert érdemes otthon tartani, amennyi az elsősegélynyújtásra illetve a fájdalomcsillapításhoz szükséges. Hávelné Szatmári Katalin egyelőre nem tudta megmondani, hogy pontosan mikortól lesz vényköteles az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon és a Germicid, úgy tudja, februártól vagy márciustól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adókedvezményeket is eltöröltek

A már életbe lépett adóváltozások miatt számos, korábban megszokott adókedvezménytől elbúcsúzhatunk.… Tovább olvasom