Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Varga: a pénzügyi felügyelet és a monetáris politikai is stabilabb lehet

Varga Mihály hétfő este a parlamentben, a nemzeti bankról szóló törvény módosításának expozéjában azt mondta, a cél a pénzügyi felügyeleti rendszer megújítása.
A nemzetgazdasági miniszter szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egyes feladatainak a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) olvasztásával nemcsak a pénzügyi felügyelet, hanem a monetáris politika is stabilabb lehet.

Varga Mihály hétfő este a parlamentben, a nemzeti bankról szóló törvény módosításának expozéjában azt mondta, a cél a pénzügyi felügyeleti rendszer megújítása, azzal, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenységet, illetve a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletével kapcsolatos funkciókat a jövőben a jegybank látja el.

A nemzeti bank így egyszerre lesz felelős a mikro- és makrogazdaság stabilitásáért, és támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását, a kormány gazdaságpolitikáját az árstabilitás kockáztatása nélkül.

A javaslat szerint a két szervezet integrációjának megteremtése alapvető feltétele annak, hogy biztosított legyen a hatékony koordináció a makro- és mikroprudenciális felügyelet között, azaz a pénzügyi rendszer egészének stabilitását veszélyeztető rendszerkockázati tényezők nyomon követése és kontrollja, illetve az intézmények egyedi felügyelését, az egyedi kockázatok nyomon követését szolgáló mikroprudenciális felügyelés között.

A javaslat az integrálás legfőbb előnyének nevezi, hogy mind a makro- és mikroprudenciális felügyelet, mind pedig a monetáris politika tágabb információs bázishoz jut, javulnak a döntéselőkészítés feltételei, ellentmondásmentessé válik a pénzügyi közvetítőrendszer felé történő hatósági fellépés.

Varga Mihály közölte: a jegybank rendeletben léphet majd fel a rendszerszintű kockázatokkal szemben. Korlátozhatják a kölcsönnyújtást veszélyes mértékű hitelkiáramlás esetén, és lehetőség lesz arra is, hogy a rendszerkockázatilag fontos hitelintézetek esetében szigorúbb tőkekövetelményeket határozzanak meg.

További fontos eredményként említette a miniszter, hogy a törvény elfogadásával a jegybank tágabb információs adatbázishoz juthat hozzá a pénzügyi piacok működéséről, és megemlítette, hogy az MNB szerveinek köre kibővül a pénzügyi stabilitási tanáccsal.

A jogszabályjavaslat - annak átmeneti rendelkezései alapján - ez év október elsején lépne hatályba, így a PSZÁF ekkor megszűnik.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. június 11. 22:10
    „Nem egy ász a koma, de számomra az a valószínű, hogy ő az aki valamit ért a dolgából, kormányszinten!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a június 10-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom