Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Várhatóan este tetőzik a Zagyva Jászteleknél

Az eddig mért legmagasabb vízszinttől jelentősen elmaradva, várhatóan hétfőn este tetőzik a Zagyva árhulláma Jászteleknél – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Vasárnap a Zagyva felső szakaszán harmadfokú árvízvédelmi szintet meghaladó vízállás alakult ki. A vízgyűjtőre érkező nagy mennyiségű csapadék és a hó olvadása miatt intenzív árhullám indult el a folyón - írta Lovas Attila a közleményben.

A Zagyva főágán folytatódik az áradás. Jászberénynél ennek intenzitása hétfő reggel elérte az óránként 20 centimétert. A folyó vízállása reggel Jászberénynél 236 centiméter, Jászteleknél 524 centiméter volt. A Tarna és a Zagyva árhulláma hétfőn találkozik egymással, ezért Jászteleknél további vízszintemelkedésre kell számítani – fogalmazott a vezető, aki szerint a várható tetőzés Jászteleknél 560 centiméter körül, estére várható.

Ez a mérték csaknem egy méterrel marad el az itt 1999-ben eddig mért legmagasabb, 650 centiméteres vízszinttől, így jelenleg a járőrszolgálaton kívül gáterősítési és egyéb teendői nincsenek a vízügyi szakembereknek – mondta az MTI-nek Szécsi Kata, a szervezet szóvivője.

Az igazgatóság illetékességi területén jelenleg összesen 100 kilométer hosszon - a Zagyva jobb és bal partján Jászberény és Újszász között, illetve a Tápió bal partján a visszaduzzasztással érintett szakaszon - van érvényben harmadfokú, míg 52 kilométeren - a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Túrkeve térségében - elsőfokú a készültség.

A Tisza Vásárosnaménynál, döntően a Szamos áradásának hatására, az elmúlt nap folyamán három métert áradt, ennek következtében a folyó középső szakaszán is intenzív, egy métert meghaladó napi áradásra kell számítani. A Tisza vízállása hétfő reggel Vásárosnaménynál 446 centiméter, Szolnoknál 267 centiméter volt. A Hortobágy-Berettyó vízállása a borzi szelvényben délután várhatóan eléri a II. fokú szintet.

A Körösök ugyancsak végig áradnak. A Hármas-Körös vízszint-emelkedése naponta megközelíti a fél métert. Az igazgatóság felhívta az érintett települések önkormányzatainak figyelmét az árvízvédelmi helyzetre, kérve együttműködésüket a vízfolyási akadályok eltávolításában, a károk megelőzésében.

A harmadfokú védekezésre tekintettel társ-igazgatóságként a győri vízügyi igazgatóság vasárnap 22 embert vezényelt a veszélyeztetett zagyvai védvonalra, ők hétfő reggel álltak szolgálatba. Az árvízvédelmi munkákban az elmúlt 24 órában összesen 125 ember vett részt.

A hétvégén tovább nőtt a belvízzel érintett területek nagysága, emelkedett a befogadó folyók vízállása és a csatornák telítettsége. Jelenleg a kiskörei és kunhegyesi szakaszokon elsőfokú, a ceglédi, a jászkiséri, a kisújszállási, a karcagi és a mezőtúri belvízvédelmi szakaszokon pedig másodfokú a készültség.

Az első felmérések szerint a felszíni elöntések kiterjedése jelentős, összesen 15.500 hektárt érint, amelyből 4350 hektár vetés. A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában huszonnégy stabil szivattyútelep 2,1 millió köbméter, míg négy szállítható szivattyú 34 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba.

Több önkormányzat is jelezte, hogy a heves esőzés okozta belterületi csapadék elvezetése gondot okoz a településen, ezeken a helyeken mobil szivattyúk segítik a csatornák vizének eljuttatását a folyókba.

A belvízvédelmi munkákban az elmúlt 24 órában összesen 72 ember vett részt. A főcsatornák teltsége jelenleg 60-90 százalékos. Az időjárás-előrejelzések szerint a kedd estig lehulló csapadék mennyisége átlagban 5 milliméter alatt marad, a hét közepéig általában 2-3 milliméter alatt lesz, pénteken, szombaton azonban újabb 5-10 milliméternyi eső várható - írta az igazgatóság vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debreceni Egyetem: fejlesztések a reálképzésben

Csaknem ötmilliárd forint EU-támogatással megvalósuló természettudományi-műszaki fejlesztések… Tovább olvasom