Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Várhatóan kora este elrendelik az újabb népszavazást

Az Országgyűlés megszavazta, hogy a Házszabálytól való eltéréssel, még hétfőn döntsenek az egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazás elrendeléséről.
A Házszabálytól való eltéréshez a képviselők legalább négyötödének "igen" szavazata kellett. A népszavazás elrendeléséről szóló referendum kora este lesz napirenden, elfogadásához a jelenlévők több mint felének hozzájárulása is elég lesz - az előzetes vélemények szerint lesz ennyi "igen" szavazat.

Az üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítás bevezetésével kapcsolatban magánszemélyek, az Albert házaspár kezdeményezett népszavazást, amelyet több társadalmi szervezet támogat. A "TB-mentőként" emlegetett referendum kiírásához szükséges aláírásokat összegyűjtötték, azokat hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB). A Legfelsőbb Bíróság május 23-án hagyta helyben az OVB ide kapcsolódó határozatát.

Az Országgyűlés május 26-án visszavonta az ide kapcsolódó pénztártörvény nagy részét. Egyes vélemények szerint ezzel az őszre tervezett népszavazás okafogyottá vált, csak a pénzt pazarolnák azzal. A kezdeményezők, köztük Albert Zsolt, viszont azzal érveltek: a referendum arra jó lesz, hogy megakadályozzák azzal egy hasonló tartalmú döntés meghozatalát a következő 3 évben.

Az OVB elnöke nemrég azonban levélben hívta fel Szili Katalin házelnök figyelmét az Alkotmánybíróság egyik korábbi állásfoglalására, amely szerint "eldöntendő kérdés hiányában, pusztán a népszavazásról szóló törvényben szereplő három éves moratórium biztosítása céljából, nincsen helye népszavazás kezdeményezésének."

Az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta a népszavazás elrendelésével kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot, amelyet az előzetes vélemények alapján a parlament is megszavaz majd kora este. A Házszabálytól való eltérést 347 képviselő támogatta hétfő délután, "nem" szavazat nem volt, egy politikus tartózkodott.

A képviselők nagy része azt mondta, hogy a határozatot a törvények szerint meg kell szavazniuk, függetlenül attól, hogy pártjuk a népszavazást okafogyottnak látja-e vagy sem. Egyebek mellett ez derült ki az MSZP-s Wiener György és a KDNP-s Rubovszky György szavaiból. Az SZDSZ valamint a Fidesz képviselői is várhatóan megszavazzák a határozati javaslatot. Az MDF-es Hock Zoltán viszont jelezte, hogy frakciója tagjai bent ülnek majd a kora esti szavazáskor a teremben, de nem nyomnak semmilyen gombot, így fejezik ki véleményüket.

Az Alkotmánybíróság ide vonatkozó állásfoglalása önmagában ebben a helyzetben kevés ahhoz, hogy megakadályozza a népszavazást. Ha az Országgyűlés este megszavazza az elrendeléséről szóló határozati javaslatot, akkor az még megtámadható lesz az Alkotmánybíróságon. A taláros testület pedig lehet, hogy éppen korábbi állásfoglalására hivatkozva minősíti majd okafogyottnak a kezdeményezést, ha azt végül tényleg megtámadják.

Ha a kezdeményezés minden szűrőn átmegy, a köztársasági elnök írja majd ki a népszavazást.

Olvasóink írták

 • 7. todoer 2008. június 11. 09:12
  „Ezek szerint még sem olyan nagy a válság ha van 3-4 milliárd forintunk arra hogy kidobjuk az ablakon.Hiába , nem úr aki nem pazarol. Arra azért kíváncsi vagyok kik az Albert házaspár és ki és mivel fogja meghálálni a tevékenységüket ?”
 • 6. 1 vélemény 2008. június 09. 20:20
  „Már elege van a legtöbb embernek.Ha nem lesz eredményes a népszavazás,mi is kidobunk pár milliárdot a semmiért !Ha eredményes lesz is,mi lesz a hosszútávú anyagi kára,következménye?
  Kérdeztek hozzáértőt ??
  Az egész parlamenti ülésterem alá,süllyesztőt kell építeni !”
 • 5. f70 2008. június 09. 20:02
  „1 vélemény, a Fideszt kihagytad.De az az ember is aki elmegy az is mehet a p...... fizesse ki az a bérenc házaspár.Na ne már legközzelebb meg a a győzike szavára is népszavazzunk a jó ké-be má.”
 • 4. Voith 2008. június 09. 19:16
  „A mai híradóban láttam, hogy egy autista-alapítvány komoly anyagi gondokkal küzd, lehet, hogy megszűnik működése.
  Másik hír : a NAGY SEMMIRŐL SZÓLÓ NÉPSZVAZÁS ismét bele fog kerülni 4-5-6-7 milliárd forintba.
  NORMÁLISAK VAGYUNK ? ! ? ! ? ! ?
  Pontosabban : NORMÁLISAK A MI POLITIKUSAINK ?”
 • 3. Papa81 2008. június 09. 18:50
  „Jó, hogy néha van ilyen, ráébreszti az embereket, hogy az összes politikus egy sz@rdarab, egyiket se az ország érdekli csak a saját meg a haverok boldogulása.”
 • 2. 1 vélemény 2008. június 09. 18:19
  „Még mondják,hogy szegények vagyunk.Alkotmánybíróság, köztárs.elnök,mehetnének a búsba,vagy a Föld v.melyik sarkára üdülni.”
 • 1. Lecso12 2008. június 09. 15:19
  „Nevetséges pénzkidobás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsabb lett az átvizsgálás Ferihegyen

Gyorsabbá vált az utasok és poggyászaik átvizsgálása a Ferihegyi repülőtéren, az üzemeltető ugyanis… Tovább olvasom