Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Varsóban tárgyalt Göncz Kinga

A magyar és a lengyel vezetés is keresi a lehetőségeket, miként tudná hangsúlyosabban érvényesíteni érdekeit az Unióban - mondta a magyar külügyminiszter Varsóban.
Göncz Kinga lengyel kollégájával tárgyalt, aki a sajtótájékoztatón kijelentette: az európai alaptörvénynek a mostani tervezetnél egyszerűbbnek, igazságosabbnak és kiegyensúlyozottabbnak kellene lennie. Lengyelország szkeptikusan tekint az uniós alkotmányozásra - tette hozzá Anna Fotyga.

A megbeszélésen gazdasági és kisebbségi kérdésekről, valamint az unió szomszédságpolitikájáról is szó volt.

Magyarország és Lengyelország kapcsolata a hagyományos barátságon túl gazdasági téren is dinamikusan fejlődik. Lengyelország hatodik legnagyobb kereskedelmi partnerünk és körülbelül 430 millió euróra tehető a magyar befektetések értéke ebben az országban.

A befektetések volumene és a kereskedelmi forgalom is gyors mértékben nő. Tavaly például több mint 43 százalékkal emelkedett a Lengyelországba irányuló magyar export. Lengyelország kétségkívül vonzó, rendkívül dinamikus piac.

Az Európa jövőjéről való együttgondolkodást az teszi időszerűvé, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország prioritásként kezeli az európai alkotmányozási folyamatot. Az a konkrét cél, hogy még 2009 előtt közös alkotmánya legyen Európának. Az alkotmánytervezetet eddig 18 ország ratifikálta, közöttük Magyarország is. Lengyelország azonban egyelőre nem. Varsó nem egészében utasítja el az alkotmányt, hanem bizonyos hiányosságaira hívja fel a figyelmet. Arra, hogy egyebek között hiányzik belőle a nemzeti érdekek és hagyományok hangsúlyosabb kezelése és preambulumából kimaradt a keresztény értékekre való hivatkozás.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkábban jár majd orvoshoz?

Tovább olvasom