Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Vasakarat: különleges harci kiképzés Hajdúhadházon

Különlegesen képzett katonák vizsgáztak közelharcból és töréstechnikából a hajdúhadházi katonai bázison. A felderítőket olyan harcfeladatokra készítették fel, amilyenekkel akár naponta találkozhatnak Afganisztánban vagy Koszóvóban.
A két hetes "Vasakarat" tábor keménységére jellemző, hogy a 16 résztvevő közül csak 12-en tettek sikeres vizsgát.

A kéthetes különleges kiképzésen a katonák naponta legalább 9 órát edzettek. Nyíri Sándor, a Felderítő Zászlóalj törzsfőnökének beszámolója szerint rönkökkel futottak, az ökleiket keményítették, tehát a rúgási, ütési technikájukat fejlesztették. Eséseket, dobásokat, fojtásokat tanultak és ezeket tökéletesítették a különböző edzések során.

A kiképzők szerint a felderítők fizikai és szellemi terhelése az emberi tűrőképesség határait súrolta. A különleges kiképzésre 16 katona jelentkezett, közülük 12-en tettek vizsgát. A többiek - kisebb-nagyobb sérüléseik miatt - már nem vehettek részt a záró gyakorlaton.

A Vasakarat táborban tanultakat a katonák élesben is alkalmazhatják Koszovóban vagy akár Afganisztánban.

Olvasóink írták

 • 6. zozo80 2008. március 30. 10:45
  „Módositok!
  3 srácot ismerek közülük!”
 • 5. zozo80 2008. március 29. 00:09
  „Én ismerek egy srácot, aki részt vett ezen, és biztos vagyok benne, hogy nem állnál ki ellene! Lehet, hogy Ti olyan katonák vagytok, akik "sirnak mint a fürdősk...", de nem feltétlen kellene magatokból kiindulni! A megélhetési katonák tekintetében egyetértek, semmi keresnivalójuk nincs a seregben, de ne bántsátok azokat, akik hajtanak! Mert nem hülye, csak jó akar lenni abban amit csinál, aki ilyen kiképzésre jelentkezik (elhivatott), abból szerintem soha nem lesz bankrabló, és Niep, te se magadból indulj ki, lehet, hogy te nem mennél járőrözni, de vannak tökös emberek is a világon, és amit ezek a faszik nyújtanak, az biztos, hogy nem átlagon aluli, sőt, tuti, hogy átlagon felüli! Ismerek olyan felderitőt aki többször lefutotta már a maratont! Te mennyit futsz 100-on? 5 métert? Akkor mit beszélsz? 4 ember kihullott? Az a kiképzés keménységét bizonyitja!!!
  Az eddigi hozzászólóknak a véleményüket nem kellett volna világgá kürtölni!!!”
 • 4. Egy másik katona 2008. március 27. 21:17
  „Erre csak az jelenkezett aki nem megélhetési katona hanem azért csinálja, mert szereti, és ki akarja magát próbálni hogy mire képes. A katonák nagy része csak azért katona mert nem akar dolgozni, és ha va valamit csinálnikell, csak sírnak mint a fürdősk... A többi csak vetítés. Ki az a hülye aki összevereti magát önként és dalolva? Az a 16 ember aki jelenkezett rá.”
 • 3. MSZP 2008. március 23. 09:54
  „Jó bankrablók lesznek belőlük!”
 • 2. Niep 2008. március 23. 07:27
  „Nem fogják alkalmazni és ne is alkalmazzák külföldön. A magyar katonának Magyarországon a helye. Kimennek megfelelési vágyból és seggnyalásból különböző megszállott területekre, aztán amikor lövöldözést hallanak kintről, mindjárt fáj a tökük, nem mennek járőrözni. És most kiadják a hírekben, hogy egy olyan kiképzésre, amin egy átlagos, de még átlag alatti haderő katonája ALAPBÓL átesik, a magyar "honvédség" mindössze 16 embert bír felállítani, és négyen abból is kidőlnek. Hát a helyükben én nem kürtöltem volna világgá, az biztos!”
 • 1. egy katona 2008. március 22. 21:28
  „:-)
  hagyjuk ezt a f.a.s.z.s.á.g.o.t. ami a seregben manapság történik az minden csak nem hadsereg. Semmire nincs pénz!!(állítólag). úgy vadásszák az embereket katonának, mert mindenki szerel le, mert egy rakás kaki az egész.. Nevetséges. Kirakat hadsereg..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foszforsavval mérgezik a kutyákat Miskolcon

Emberre is veszélyes foszforsavval mérgezi valaki a kutyákat az egyik miskolci lakótelepen. Egy hét… Tovább olvasom