Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Vasárnapi pihenőnap: háromezerrel kevesebben dolgoznak a kereskedelemben

Az elbocsátási hullám nagyobbrészt a kiskereskedelmet sújtotta, az alkalmazottak száma csaknem 2600-zal csökkent három hónap alatt.

Májusban csaknem háromezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek – írta a Népszabadság a KSH adataira hivatkozva.

Az újság szerdai cikke szerint az elbocsátási hullám nagyobbrészt a kiskereskedelmet sújtotta, az alkalmazottak száma csaknem 2600-zal csökkent három hónap alatt, míg a többieket a nagykereskedelmi társaságoktól küldték el. A KSH adataiban ráadásul csak a legalább ötfős vállalkozások szerepelnek - teszik hozzá.

A kereskedelmi vállalkozások elsősorban részmunkaidős munkavállalóiktól váltak meg, februárhoz képest a számuk 2300-zal csökkent. A teljes munkaidősök száma májusban emelkedett ugyan áprilishoz viszonyítva, ám a februári adathoz képest mintegy 700 fős csökkenést mutatnak az adatok. Aki maradt, annak jóval többet kell dolgoznia, mint korábban. Májusban az alkalmazottak összesen 388 ezer túlórát teljesítettek, 70 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Ennek az elbocsátások mellett az az oka, hogy hosszabb az üzletek nyitva tartása, ellensúlyozandó a vasárnapi zárva tartás okozta forgalomkiesést - áll a Népszabadság cikkében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi vonat vécéjében akarta megerőszakolni a nőt

A monorierdei V. Benjamin a nő táskájával együtt elmenekült Vecsés állomáson, de a rendőrök… Tovább olvasom