Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Vasfüggönyből túraút

Német részről köszönő szavak, vasfüggöny-túraútvonal avatása, Lobenwein Tamás-emlékkiállítás, majd éles kritikai hangoktól sem mentes koszorúzás, a Barlangszínházban ünnepi hangverseny idézte fel szombaton a ’89-es Páneurópai Piknik eseményeit.

Elismerő mondatok

Az idei Európa-nap legszívszorítóbb rendezvényének nevezte felvezetésében Köves Andrea műsorvezető Lobenwein Tamás (1943–2005), az 1989-es Páneurópai Piknik történéseit megörökítő, posztumusz Pro Urbe-díjas soproni fotóriporter emlékkiállítását, amely igen nagy érdeklődés mellett nyílt meg a BW Pannonia M. Hotelben.

Tudatosítani Európa-szerte

– Az akkori piknik eseményének a híre ma már jóval kisebb, mint amekkora volt a valóságos jelentősége – mondta Szájer József arra a kérdésünkre, az EU-parlamentben mennyire tartják számon az 1989-es sopronpusztai Páneurópai Piknik jelentőségét, s a 17. évforduló kapcsán kapott-e elismerő szót Brüsszelben vagy Strasbourgban.
– Az elmúlt években nemcsak a magyar, hanem osztrák és német képviselők is sokat dolgoztak azért, hogy a pikniken történtek fontossága Európa-szerte tudatosuljon, illetve nyerjen elismerést – folytatta Szájer József. – Az elmúlt időszakban magam is számos fórumon hívtam fel e történelmi tettre a figyelmet.

Aki kitalálta

– Mint az akkori berlini szenátus tagja, felvetődött bennem a gondolat: a berlini fal és a vasfüggöny helyén túraútvonalakat lehetne létesíteni – mondta a vasfüggöny-túraútvonalak ötletgazdája, a soproni Európa-nap díszvendége, Michael Cramer német EU-képviselő. – Amikor 2004-ben bekerültem az EU-parlamentbe, ott is elnyerte a támogatást a program. A programhoz eddig húsz ország csatlakozott, közülük 12 EU-tagország, s több szakasz már meg is valósult. Összesen közel hétezer kilométerről van szó.

Szőcs másként látja

Egészen más gondolatoknak adott hangot Szőcs Géza marosvásárhelyi születésű író, költő, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársa. Hangsúlyozta: a szabad versenyes demokrácia e 17 éve alatt nem sok áldásban volt részünk. Mindent eláraszt a hazugság, s félő, hogy akik belegázolnak a tér-idő valóságába, felülírhatják még a történelmet is. A piknik helyszínének látványát is kritikával illette Szőcs Géza. „Jókedvűen sörözgető németeknek, szalonnát sütő, vidám magyaroknak kellene itt lenniük, nem pedig kopjafánál koszorúzni, hiszen tudtommal itt aztán senki nem halt hősi halált...” – összegzett az író.
A fertőrákosi Barlangszínházban rendezett ünnepi hangversenyen kegyelettel adóztak a nemrég elhunyt Torma Lajos ötvenhatos forradalmár emléke előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: Eddig Hibátlan az SVSE

Tovább olvasom