Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

VDSZSZ: sikeres volt a sztrájk a MÁV Cargónál

Sikeres volt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) pénteken 8 és 14 óra között megtartott sztrájkja a csoportos létszámleépítés elleni tiltakozásul, mivel a tehervonatok 90 százaléka nem közlekedett - mondta Mózes Tibor, a VDSZSZ MÁV Cargónál működő társasági szervezet vezető ügyvivője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
Mózes Tibor beszámolt arról, hogy a péntek délelőtti tárgyaláson az álláspontok közeledése ellenére nem jött létre megállapodás.

A tárgyalásokat péntek délután folytatják, s ha nem tudnak megegyezni, a VDSZSZ társasági választmánya a közeljövőben határoz a megállapodás kikényszerítésének további lépéséről.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkáltató a MÁV Cargo privatizációs szerződésében szereplő kötelezettsége ellenére a munkavállalók 6-7 százalékát, azaz 200 munkavállalót akar csoportos létszámleépítéssel elbocsátani.

Gaskó István kifejtette, hogy a MÁV Zrt. és a Rail Cargo Ausztria által aláírt privatizációs szerződésben az szerepel, hogy 2010. végéig a 2007. évi állományi létszámnak megfelelő munkavállalót kell foglalkoztatni, azaz nincs mód a csoportos létszámleépítésre.

A VDSZSZ elnöke kitért arra, hogy a MÁV Cargo a jövőben vontatási tevékenységet kíván folytatni, amelynek feltételeit most teremti meg, és a felvett mozdonyvezetők munkahelyét a korábbi dolgozók elbocsátásával biztosítja. A VDSZSZ elnöke hangsúylozta: a mozdonyvezetőket a meglévő létszám megtartása mellett kell alkalmazni, és nem a régi dolgozók kirúgásával felszabaduló helyen. Eddig mintegy 50 munkavállalót már elküldtek - jelezte.

Gaskó István kitért arra, hogy az MÁV Cargót tulajdonló osztrák társaság vezetőivel korábban felvették a kapcsolatot, és abban állapodtak meg, találkozójukig nem lesznek elbocsátások, viszont ezt nem jött létre.

Mózes Tibor elmondta, hogy a vállalatnál kialakult helyzetet január 18-án elemezte a VDSZSZ MÁV Cargo társasági választmánya, akkor döntöttek úgy, elébe mennek a további létszámcsökkentésnek, egyhangúan foglaltak állást a pénteki sztrájk mellett.

Kérdésre válaszolva Mózes Tibor elmondta, hogy nem kívánnak számháborúba bocsátkozni a sztrájkolókról. A tehervonatok kis számban indultak el, amit a munkaadó is elismert. Munkabeszüntetésüket más vasutas szakszervezetek, illetve szakszervezeten kívüli munkavállalók támogatták.

A VDSZSZ a MÁV Cargo Zrt.-nél pénteken 8 és 14 óra között országos munkabeszüntetést tartott a cégnél tervezett csoportos létszámleépítés elleni tiltakozásul.

A VDSZSZ tájékoztatása szerint a munkáltató ebben a hónapban 200, többségében alacsony keresetű, fizikai munkakörben dolgozó munkavállalót akar elbocsátani, és várható további létszámleépítés is az év hátra lévő részében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: újabb pofon az MSZP-kormánynak

A Fidesz szerint alig néhány nap telt csak el azóta, hogy az MSZP-kormány a magyar növekedési… Tovább olvasom