Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Védőoltások a trópusokra

Sokan anélkül utaznak télen trópusi országba, hogy beadatták volna maguknak a kötelező és az ajánlott védőoltásokat. Az érintetteknek az indulás előtt legalább egy hónappal kellene jelentkezniük a megyei tisztiorvosi szolgálatnál.
Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 96-an kaptak védőoltást trópusi betegségek ellen az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei intézeténél. A statisztikában ugyanakkor nem szerepelnek azok, akik sárgaláz ellen kértek injekciót, mert azt hazánkban csupán egyetlen helyen, az Országos Epidemiológiai Központban adják be. Széles Klára megyei tisztiorvos lapunknak elmondta: az elmúlt időszakban egyre nagyobb gondot jelent, hogy a külföldre készülők közül sokan csak az utolsó pillanatban keresik fel az ÁNTSZ-t. „Ekkor általában már érdemi intézkedést nem tudunk tenni, mert a védettség kialakulása hosszabb időt vesz igénybe, jellemzően két hetet" – tette hozzá a szakember.

A WHO előírásai nyomán egyedül a sárgaláz elleni védőoltás beadása kötelező, de számos olyan betegség fordul elő a trópusi területeken, amelyek ellen érdemes és lehet védekezni: ilyen például a malária, a fertőző májgyulladás, a tetanusz, a torokgyík, a hastífusz, a járványos gyermekbénulás és a kolera. (Nálunk a kötelező védőoltások köre kiterjed ugyan a torokgyíkra, a járványos gyermekbénulásra és a tetanuszra is, de a felnőtteknek tízévenként ajánlott emlékeztető oltást beadni.)

A mulasztást anyagi okokkal nem lehet magyarázni, hiszen az injekciók ára töredéke egy-egy egzotikus úténak. A sárgaláz elleni vakcina 3500, a hastífusz elleni 1410 vagy 3250 forintba kerül. Ehhez járulhat még a szaktanácsadás 2500 forintos díja, amely a megyei tisztiorvosi intézetben (Győr, Jósika u. 16.) hétfőnként délelőtt tizenegytől délután három óráig vehető igénybe. A szakemberek véleményét az utazás előtt egy hónappal érdemes kikérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átütő sikerű Modigliani-kiállítás Párizsban

Negyedmillió látogató kereste fel január elejéig a tragikus sorsú Amadeo Modigliani befejezetlen… Tovább olvasom