Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vége a kohászatnak Diósgyőrben

Diósgyőr - Csaknem valamennyi dolgozóját, 878 embert bocsát el a Diósgyőri Acélművek 2004 Kft. Ezzel gyakorlatilag megszűnik a 3 évszázados múltra visszatekintő kohászat Diósgyőrben.
A DAM két lépcsőben; 16 ember híján valamennyi munkavállalójától megválik az év második felére. A diósgyőri kohászatban tavaly december óta szünetel a termelés, és most már biztosan kimondható, hogy nem indul újra.

Reggeltől folyamatosan csörgött a szakszervezeti vezető telefonja. Mindenki az elbocsátásokról érdeklődött. Az ukrán tulajdonos csak a munkaügyi központot és a szakszervezeteket értesítette leépítési szándékáról.

A dolgozók december óta kényszerszabadságon vannak. Sokan csak a sajtóból értesültek az elbocsátásokról.

Két ütemben összesen 878 dolgozót küldenek el az acélműtől az év második feléig. Ezzel gyakorlatilag megszűnik a 3 évszázados múltra visszatekintő kohászat Diósgyőrben. A főként járműipari ötvözött acélgyártással foglalkozó gyárban december óta állnak a gépek.

Ágotai József, a DAM üzemi tanácsának és szakszervezeti szövetségének elnöke azt mondta, hogy egyszerűen nincs rendelésük, már nem tudják finanszírozni a jelenlegi 1000 ember bérét és ennek kapcsán járulékokat, tehát valószínűnek tartja, hogy ezért kényszerültek erre a bejelentésre.

Áprilisban küldik el a legtöbb dolgozót, 771-et, májusban pedig a többi 107-et. Ezzel tovább nő a régióban amúgy is magas, 13 százalékos munkanélküliség. A regionális munkaügyi központ vezetője kedden egyeztet a tulajdonossal a leépítés menetéről és az átképzési lehetőségekről.

Szabó József, Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója annyit mondott, hogy amikor megkapja a munkaügyi központ a nevesített bejelentést, akkor feltételezi, hogy van olyan szakképesítésű szakember, akire a munkaerőpiacon szükség van.

A lakatos, hegesztő vagy targoncavezető munkakörben dolgozókat már holnaptól el tudná helyezni a munkaügyi központ. Tipikusan kohászati szakmunkásokat azonban már sehol sem keresnek. Nekik az átképzés az egyetlen lehetőségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatbázist készítenek a bűnözőkről Nógrád megyében

Zéró toleranciát hirdetett a visszaeső bűnelkövetőkkel, illetve a lakosságot veszélyben tartó,… Tovább olvasom