Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vége a télnek - a kertben is

A tavasz közeledtével van néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadni kertünk szépségének érdekében. Lássuk, melyek az aktuális teendők a gyümölcsfák, rózsák, vagy éppen az évelők körül!

Gyümölcsfák

Az idei tél hidegebb volt, mint amit megszoktunk. Ezért, ha eddig nem tették, most mindenképpen nézzék át gyümölcsfáikat. Ha találnak rajta sérült, elszáradt részeket, azokat távolítsák el. Ezek után a fákat megfelelő alakúra vághatják, lehetőleg a legkevesebb sebfelület okozásával. A 2 cm-nél nagyobb sebzési felületet sebkezelő anyaggal kezeljék le. Ha nagyon elhanyagolt a fa állapota, akkor kérjék szakember tanácsát. A kemény tél remélhetőleg elpusztította a kórokozók és kártevők többségét, de mindenképpen javasolt tél végi lemosó permetezés elvégzése.
Az évelők nagy része télálló de az érzékenyebbeket, és az ez évben ültetetteket mindenképpen takarni kell. Az ideális 20 cm-es hótakaró védelmére nem lehet biztosan számítani, ezért érdemes időben gondoskodni a takarásról. Erre legalkalmasabb anyag lehet száraz lomb, komposzthumusz, szalmás istállótrágya
vagy tőzeg. Nagyon jó takaróanyag a lucfenyő, amelynek tűlevelei tavaszra lehullanak és a növény fokozatosan hozzáedződik a takaratlan körülményekhez.

Díszfák

Hasonlóképpen járjunk el, mint a gyümölcsfák esetében. Azzal a különbséggel, hogy ha nem alakra nyírt fáról van szó, akkor ezek kevesebb beavatkozást igényelnek. Az alakra nyírt fáknál próbáljuk visszaállítani a fára jellemző alakot.

Rózsák

Ha pergolára, vagy valamilyen támrendszerre futtatjuk fel a rózsát, akkor a támrendszer alakjának megfelelően metsszük vissza az egyéves vesszőket, és távolítsuk el a támrednszertől eltávolodott részeket.
Ha bokorrózsáról van szó, és takarással védtük a fagy ellen, akkor távolítsuk el a takaróanyagot (lomb, termőföld). A talajtól eltávolodott idősebb részeket távolítsuk el, és az egy éves vesszőket vágjuk vissza 4-5 szemre. Próbáljuk meg a növény magasságát minél alacsonyabban tartani (30-40 cm). Itt is végezzük el a tél végi lemosó permetezést.

Díszcserjék

Távolítsuk el a sérült, száraz és sűrűsödést okozó részeket. Törekedjünk a fiatalabb részek megtartására. Ha szükséges, akkor nyírjuk formára.

Évelő növények

Azoknál a növényeknél, amelyek lombozattal teleltek át, távolítsuk el az elszáradt részeket az élő részekig. Ha szükséges, akkor a föld szintjéig. Amelyeket takarással védtünk, távolítsuk el a takaróanyagot.

Gyepfelület kezelése tél végén

A fű az egyik legtöbb gondozást igénylő növényünk. Ezért korán kezdjük el az ápolását, hogy egész évben gyönyörködhessünk benne.
Távolítsuk el a tél folyamán elszáradt növényi részeket, esetleg lehullott lombot. Ezt végezhetjük kézzel, vagy pedig erre a célra kialakított gyepszellőztetővel (elektromos vagy motoros). Mindenképpen javaslom a tápanyag utánpótlását, amelyhez használhatunk érett, szerves trágyát, vagy összetett műtrágyát. Ha szükséges, akkor végezzünk pót- vagy rávetést. (A fű 6 C felett csírázik.) Ha a szellőztetésnél túlságosan föllazítottuk a talajt, akkor végezzünk egy hengerelést is.

Egyéb tanácsok

• A levágott növényi részeket és az összegereblyézett egyéb növényi maradványt felhasználhatjuk komposzt anyag készítéséhez, amellyel később tudjuk növelni a talaj szerves anyag tartalmát.

• A sebkezelő-, illetve növényvédő szerek használatáról kérjék ki a gazdaboltok tanácsát, vagy olvassák el a használati útmutatót.

• Ha nagyon elhanyagolt kertről van szó, akkor időt és pénzt takarítunk meg, ha szakember tanácsát kérjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalmi munkavállalás

Átmeneti időre is legális foglalkoztatást tesz lehetővé az alkalmi munkavállalói könyv. Tovább olvasom