Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Véget érhet a teremfoglalás az ELTE-n

Az intézmény rektorhelyettese javaslattal kereste fel a diákokat péntek este.
Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorhelyettese péntek este javaslattal fordult a Bölcsészettudományi Karon (BTK) már lassan két hete tiltakozó hallgatókhoz, ők ezt elfogadták, így a "forradalmi" teremfoglalás várhatóan hétfőn véget ér - mondta a teremfoglaló diákokat képviselő Kenéz Áron.

Péntek este a hvg.hu számolt be arról, hogy az ELTE rektorhelyettese felkereste az egyetemfoglalókat, és javaslatot tett nekik.

Kenéz Áron az MTI-nek elmondta: még a hét elején egyeztek meg a rektorhelyettessel abban, hogy összeállít egy javaslatcsomagot, amelyről pénteken tárgyalnak. Ebben a többi között az szerepel, hogy az egyetem állandó jelleggel biztosít nekik egy termet, ahol megtarthatják fórumaikat, továbbá több teremben szervezhetnek kisebb összejöveteleket. Ezen felül ajánlatot kaptak arra, hogy az ELTE rektora, Mezey Barna konferenciát hív össze, amelyen bárki felteheti majd kérdéseit, és javaslattal fordulhat az egyetem vezetőihez.

Ezenfelül a rektorhelyettes felajánlotta, hogy csoportjuk állandó megjelenést kap az ELTE honlapján. Fábri György javasolta, hogy alakuljon konzultációs csoport a hallgatók és az egyetemi vezetés képviselőiből.

Megállapodtak továbbá abban, hogy konzultációt kezdenek az egyetemi hallgatói önkormányzati rendszer megújításáról.

Az ELTE rektorhelyettesének javaslatcsomagját a teremfoglalók megszavazták. Kenéz Áron azt mondta, sikerült elérniük céljaikat, amiért 12 napja ott tartózkodtak, "konstruktív munka" kezdődött, így az eddigi teremfoglalásuk megszűnik.

Kenéz Ákos pénteken késő este az MTI-nek elmondta azt is, hogy elkezdődött a technikai részletek kidolgozása, és amint ezt a rektorhelyettes is elfogadja, véget ér a teremfoglalás. Hozzátette: ez valószínűleg hétfőn lesz.

Az egyetemisták tiltakozó csoportja február 11-én hétfőn döntött úgy, hogy "blokád" alá vonják a kar Múzeum körúti campusának egyik termét, s ez addig tart, amíg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket. A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai múlt pénteken azt mondták: addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre. Kiss Nándor, a mozgalom egyik tagja akkor közölte, azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem elég jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek. Szerinte a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat.

Az atv.hu kedden arról írt, hogy az ELTE BTK-n a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki.

Szerdán az egyetem rektora felfüggesztette az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának működését. Közölte, elrendelte, hogy a rektori ellenőrzési önálló osztály átfogóan vizsgálja az ELTE egész hallgatói önkormányzatát, valamennyi részönkormányzatát az adatvédelmi és adatkezelési rendelkezések betartásával összefüggésben.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2013. február 23. 16:01
  „""...a "forradalmi" teremfoglalás várhatóan hétfőn véget ér ...""

  Önkoris hengeres,
  fa törzsére elhelyezett hirdetőn az van kiírva, ha a jóváhagyásuk
  nélkül hirdetményt ragasztok fel önkényesen, akkor is létrejött a hirdető felületi bérlése, a bérleti szerződés.

  Ennek analógiájára:

  Ha önkényesen
  elfoglalják a termet, azzal egy bérleti szerződés keletkezhet. Ezzel a felmerült költségek átháríthatók, bérleti díj beszedhető.

  A foglalt teremben
  nem tarthattak előadásokat, további átszervezésekre, átcsoportosításokra volt szükség.
  Ennek további költségei is keletkeztek.

  Minden foglalónak
  vállveregetés mellett 1-1 százezres csekket indokolt lenne adni. Aki szórakozik, fogyaszt, az fizessen!

  Ez az összeg
  behajtható, leülhető lenne.
  Biztos vagyok benne, hogy elmenne a kedve önkényesen foglalni azt, ami nem is az övé.

  A többi adófizető
  terhére történő játszadozás költsége visszatérülne. Ez így lenne igazságos.”
 • 3. NP1 2013. február 23. 11:26
  „fenyő

  " Megy az ország hiteleinek és azok kamatainak törlesztésére." - meg focistadionokra, meg MOL részvényre, meg unortodox gazdaságpolitikára, meg politikusaink költségtérítésére, meg békemenetre..... csak oktatásra nem....”
 • 2. v.imre 2013. február 23. 09:50
  „Valamelyik szegedi felsőoktatási intézmény HÖK irodájában is folyamatban lehet az adatbázis ellenőrzése (ez nem baj), mint péntek délután 16,45-körül tapasztaltam. Felhívott egy fiatal női hang a 62/630... telefonszámomon és rákérdezett, van-e albérletem? Nekem nincs, mondom neki, erre a háttérben hallom egy fiatal férfi hangját: "Tavaly pedig albérleteztetett." Meglepett, hiszen ezt a telefonszámot a T-Homtól kaptam kb. 6 éve, amikor velük kötöttem szerződést kábeltévé, internet, telefon szolgáltatásra. Soha, most sem albérleteztettem, tudnának róla a társasházban is, ahol élek 18 éve. Szóval elég kupi lehet errefelé is.”
 • 1. fenyő 2013. február 23. 09:34
  „Éppen ideje lesz !
  Az egyetem a tudományok műhelye és nem a teremfoglalóké. Csak növeli a kiadásokat ( víz-gáz-áram), vagy ez nem érdekes ? Az sem, hogy korlátozza mások tanuláshoz való jogát?
  Az oktatás minőségét az javítja, ha mindenki azt teszi, ami a dolga: az oktatók magas szintű tudással oktatnak, a diákok u.ilyen hozzá állással tanulnak. Ettől megvalósulhat Kölcsey álma: Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül ! Lehet követelőzni, járni - járna több pénz, csak nem telik. Megy az ország hiteleinek és azok kamatainak törlesztésére. Annyira egyszerű, ( és nagyszerű) mint a faék ! - amivel, ha elég kemény fából van, tuskót is lehet hasogatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Tatabányánál

Meghalt egy 35 éves nő, aki autójával Tatabánya után keresztbe fordult az 1-es főúton, és egy teherautó nekihajtott járművének péntek délután. Tovább olvasom