Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Véget ért a munkabeszüntetés Ferihegyen

Véget ért a Malév földi kiszolgáló cégénél, a Malév GH-nál meghirdetett munkabeszüntetés a ferihegyi repülőtéren vasárnap este fél kilenckor.

A négyórás sztrájk alatt egyetlen járatot sem töröltek, és a munkabeszüntetés miatt nem késtek a gépek.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) egyebek között béremelési követeléseinek kívánt nyomatékot adni a munkabeszüntetéssel.

Csorba Attila, az érdekképviselet elnöke elégedett volt a sztrájk támogatottságával, ami néhány területen - mint mondta - megközelítette a 100 százalékot, és egyben bírálta, hogy a munkáltató sztrájktörők alkalmazásával biztosította a járatok kiszolgálását.

A munkáltató irreálisnak nevezte a szakszervezet idei 14 százalékos és jövő évi, további 20 százalékos emelését. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport pedig úgy vélte: kudarcba fulladt a szakszervezet sztrájkkezdeményezése.

A felek a jövő héten folytatják az egyeztetést, megállapodás hiányában az elnök nem zárta ki egy újabb sztrájk meghirdetését sem.

Korábban írtuk:

Megkezdődött a sztrájk Ferihegyen

Megkezdődött a Malév földi kiszolgáló cégénél, a Malév GH-nál meghirdetett munkabeszüntetés Ferihegyen 15.30 órakor.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) sztrájkja vasárnap 20.30-ig tart. Terebesi Péter, a szakszervezet elnökségi tagja vasárnap az MTI-nek azt mondta: 100 százalékot megközelítő támogatottságra számítanak az érintett területeken. Hozzátette: azt szeretnék demonstrálni, hogy a Malév GH-nál dolgozók egységesen elutasítják a társaságnál bevezetett megszorító intézkedéseket.

A Malév várakozása szerint járattörlésre nem, de késésekre számítaniuk kell az utasoknak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek vasárnap azt mondta, hogy ebben az időszakban 19 olyan járat van - a Malév mellett más légitársaságoké is -, amelynek a Malév GH a földi kiszolgálója, de a sztrájk a többi ebben az idősávban induló járatot - összesen 30 - is érintheti.

A Malév szerint irracionális a szakszervezet követelése

Irracionálisnak nevezte a sztrájkot hirdető szakszervezet béremelési követeléseit Limburger Lóránt, a Malév földi kiszolgáló cége, a Malév GH vezérigazgatója vasárnap az MTI-nek.

Elmondta, hogy a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) idénre 14 százalékos, 2010-re pedig további 20 százalékos béremelést követel, ami "indokolatlan és teljesíthetetlen is".

Hozzátette: a sztrájk ideje alatt dolgozó 200 munkavállalóból eddig 34-en szüntették be a munkát, közöttük a földi gépeket kezelők, sofőrök, rakodók. Ennek ellenére a forgalomban a kora esti órákig nem volt fennakadás.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a sztrájkot követően folytatják az egyeztetéseket a kollektív szerződésről, amely egyébként nem része a sztrájkköveteléseknek. A munkáltató megállapodásra törekszik, konkrét ajánlatot is tett már az érdekképviseletnek.

Olvasóink írták

 • 4. Pinaman 2009. december 13. 23:12
  „Remelem <moderálva> az osszeset. Az en cegemnel se megy ugy mint tavaly, igy 10% csokkentettuk ideiglenesen mindenki fizujat, igy nem kell az emberek 10% kirugnunk. Senki sem orult , de belattuk es elfogadtuk.”
 • 3. achilleus 2009. december 13. 19:20
  „2. hozzászólás Manitu007 2009.12.13. 17:44
  Most valami jogi igazgatói állás megüresedett ....”
 • 2. Manitu007 2009. december 13. 17:44
  „Én is akarok sztrájkolni ja ,hogy most nincs is munkahelyem!!
  Kedves Budapest Airport vagy Malév GH nagyon szívesen vállalok az önök cégénél munkát!! :D
  Üzenném a kedves sztrájkolóknak ,hogy örüljenek ,hogy van munkájuk amivel nem is olyan rosszul keresnek/viszonyítsuk egy kezdő orvos béréhez mondjuk/.De ha nem elégedettek ,barátnőmmel szívesen felköltözzünk Vecsésre egy jó állás kedvéért :D”
 • 1. KolompárRómeó 2009. december 13. 16:03
  „Azt a kedves nőnemű szülőtöket, azt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármestert választott Nádasdladány

A választópolgárok 21 százaléka járult az urnákhoz vasárnap Nádasdladányban, s választotta meg… Tovább olvasom