Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Véglegesítik az Új Magyarország Fejlesztési Tervet

A kormány decemberben véglegesíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjait, egyben felkéri a települési önkormányzatokat és a kistérségeket, hogy január végéig aktualizálják a következő két év egyedi fejlesztési programjait - közölte a kormányszóvivő.
A kormányülésen a miniszterelnök tájékoztatást adott az önkormányzati fórumról. Elmondta: fontos előrelépésnek tartja az egyeztetést, ami bebizonyította a konfliktusos politika helyett az együttműködés létjogosultságát. A kormányszóvivő két új elemet tett hozzá a miniszterelnöki javaslatokhoz.

Danks Emese elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtásának felügyeletére létrehozandó eseti parlamenti bizottságról szóló javaslatot még a héten megkapja az öt parlamenti frakció. A kormány által biztosított négymilliárdos projekt előkészítésre pedig a jövő héten már megkezdődnek a szerződéskötések.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a pénzügyminiszter már megkezdte az egyeztetést a konvergencia program benyújtására. A jelentést minden év decemberében kell elküldeni Brüsszelnek, idén ezt a kormány már november 30-án megteszi. Hozzátette: a szeptemberben benyújtott egyensúly-jelentéshez képest nem változnak a makrogazdasági adatok, csak az azóta elfogadott intézkedések jelentik a plusz információt.

A kormány döntött arról is, hogy meghosszabbítja a tavaszi ár- és belvízkárosultak vissza nem térítendő támogatásának kifizetését. Eddig 3 milliárd forintot utalt a kormány az önkormányzatoknak. A határidő eredetileg október 15-e volt.

- A károsultak az eredeti tervek szerint október 15-ig nyújthatták be jogosultsági igényüket és a szükséges igazolásokat a helyi önkormányzatokhoz – mondta Danks Emese. Az önkormányzatok jelzése szerint azonban az igények nagy száma és elhúzódó feldolgozása miatt a károsultak egy részének nem sikerült minden szükséges papírt időben beadni, ezért a kormány döntése alapján a jogosultaknak 2006. december 31-ig van lehetőségük benyújtani az önkormányzatoknak a lakásbiztosítási szerződést, vagy a Wesselényi Miklós ár- és belvízvédelmi programmal kötött szerződést.

A kormányszóvivő ismertette Gyurcsány Ferenc háromnapos nyugat-balkáni látogatásának programját is. A miniszterelnök már elutazott Bosznia-Hercegovinába, majd Macedóniába és Albániába. A cél a külgazdasági kapcsolatok élénkítése lesz.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom