Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Végrehajtás lehet az adóhátralék következménye

Az adózók többsége nem fordít kellő figyelmet a folyószámla kivonathoz csatolt nettó pótlékszámítási lista áttanulmányozására, ezért váratlanul éri őket a végrehajtási eljárás megindítása. Az adóhatóság azt tanácsolja, nézze át mindenki figyelmesen a kivonatot és a listát, hogy képet kapjon hátraléka nagyságáról, és eldönthesse, hogy a rendezés melyik formáját választja.
A napokban egyre többen kapnak értesítést az adóhatóságtól, amely folyószámla kivonatot, továbbá nettó pótlékszámítási listát tartalmaz. A folyószámla kivonatban közölt nyilvántartott hátralék a már lejárt esedékességű kötelezettségeket tartalmazza. A pótléklistában szereplő 2008. évi késedelmi pótlék összegét viszont 2009. november 16-án írják elő a folyószámlán, tehát ettől az időponttól válik végrehajtható tartozássá.

Aki azt tapasztalja, hogy túlfizetéses és hátralékos adónem is van a folyószámláján, célszerű átvezetéssel rendeznie a dolgot, amihez egy 17-es átvezetési kérelem elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani az adóhatóságoz. Az átvezetési kérelem kitöltésekor is figyelembe kell venni a 2008-ra felszámított késedelmi pótlék összegét. A hátralék kiegyenlítése után nincs további teendő.

Sor kerülhet arra is, hogy az adóhatóság hivatalból intézkedik a túlfizetés átvezetése iránt. Az adózás rendjéről szóló törvény 2009. január 1-jétől hatályos új rendelkezése értelmében ugyanis, amennyiben az adóhatóság az adózót terhelő adótartozás mellett az egyes adónemeken túlfizetést is nyilvántart, az általa nyilvántartott tartozás erejéig a túlfizetést elszámolja, és erről az adózót levélben értesíti.

Akár adózói kérelemre (17-es nyomtatvány beküldésével), akár hivatalból történik az átvezetés, meg kell győződni arról, hogy a túlfizetés átvezetésével a teljes hátralék kiegyenlítésre került-e. Akiknek nincs lehetőségük arra, hogy átvezetéssel rendezzék a teljes hátralékukat, illetve az átvezetés ellenére mégis marad befizetendő adójuk, haladéktalanul eleget kell tenniük fizetési kötelezettségüknek, különben az adóhatóság a fennálló tartozásra végrehajtási eljárást kezdeményez.

A végrehajtási eljárás előzetes felszólítás nélkül, magával a végrehajtási cselekmény foganatosításával indul - figyelmeztet az APEH a honlapján közzétett tájékoztatóban. A végrehajtási cselekményeknek nincs kötelező sorrendiségük, a végrehajtó mérlegelésétől függ, hogy milyen végrehajtási cselekményt foganatosít elsőként, de dönthet úgy is, hogy egyidejűleg több végrehajtási intézkedést tesz.

Az adózóknak akár a folyószámla kivonat kézhezvételét követően, akár a már megindított végrehajtási eljárás során lehetőségük van arra, hogy fizetési könnyítési, méltányossági kérelmet terjesszenek elő. Amennyiben a kérelmet a végrehajtás elrendelését megelőzően benyújtják, és az a fennálló tartozás tekintetében első kérelemnek minősül, nem kerülhet sor végrehajtásra. Ha a végrehajtás már folyamatban van, akkor a kérelem (de ebben az esetben is csak az első kérelem) beérkezését követően a végrehajtási eljárás szünetel.

A végrehajtás szünetelése nem jelenti a végrehajtás megszüntetését - hangsúlyozza az APEH -, csupán azt jelenti, hogy az adott eljárásban további végrehajtási cselekmény nem foganatosítható. Ha tehát a kérelemnek helyt ad az adóhatóság és engedélyezi a részletfizetést, fizetési halasztást, a végrehajtás a részletfizetés teljesítésének időszaka, illetőleg a halasztás időtartama alatt szünetel, de csak akkor szűnik meg, ha a tartozás maradéktalanul rendezésre került, csak azt követően lehet feloldani az ingó-, ingatlanfoglalást, értesíteni a cégbíróságot a végrehajtás megszüntetéséről.

Olvasóink írták

 • 5. lidocain 2009. október 27. 21:57
  „köszi a választ!! :)
  ezt a nyilt napot magad sem gondolod komolyan,az egy fél nap minimum mire egyáltalán ügyintézőhöz jut az ember simán is,nemhogy ilyenkor..... na persze ők ráérnek :(”
 • 4. Conquer 2009. október 27. 21:48
  „A tartozás elengedését lehet minden adónemre kérni, ha jól tudom, talán a magánnyugdíjpénztárra nem.

  A járulékra lehet elengedést kérni, mert a törvény megengedi (adózás rendjéről szóló), de az a tapasztalatom, hogy nem nagyon szeretik engedni, mert akkor kiesnek a bevételek. Úgy tudom akkor engedik el, ha tényleg nem tudod megfizetni, mert veszélyezteti a családod megélhetését.

  De holnap nyílt nap van az APEH-ban, meg lehet kérdezni... :D”
 • 3. lidocain 2009. október 27. 21:34
  „2 conquer

  a tartozás elengedését minden esetben lehet kérni? konkrétan az egészségügyi járulék tartozásra gondolok. és minek alapján?”
 • 2. Conquer 2009. október 27. 21:00
  „APEH bácsi szemérmesen hallgat két apró dologról.

  1. A tartozás elengedését is lehet kérni
  2. Az engedélyezni kért részletfizetés/halasztás törvény erejénél fogva kamatmentes a késedelmi pótlék tekintetében.

  Ezt sok jogász kollega nem tudja sajnos...”
 • 1. antikos 2009. október 27. 21:00
  „Mekkora minimum összeg amelynél végrehajtást indítanak??? Gondolom 10-20 forintért nem. Vagy tévedek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkert lett a veresegyházi medveotthon

Állatkertként működik tovább a veresegyházi medveotthon, mivel néhány hiányosságtól eltekintve… Tovább olvasom