Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Végső búcsú a nemzet labdarúgójától

Az Aranycsapat világhírű játékosát szombat este a Szent István Bazilikában helyezték végső nyugalomra. A római katolikus gyászmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta.
Budapesten szombaton délután elbúcsúzott a nemzet Puskás Ferenctől a róla elnevezett stadionban. A futballaréna kezdőkörében állították fel a háromemeletes díszravatalt, amelynek legfelső szintjén feküdt a koporsó nemzeti színű zászlóval letakarva.

A vártnál ugyan jóval kevesebb ember volt a lelátókon, de több külföldi és hazai sportvezető, egykori játékostársak búcsúztak a legismertebb magyartól. Eljött többek közt a német klasszis, Franz Beckenbauer, Puskás Ferenc egykori csapatának, a Real Madridnak a vezetője, Joseph Blatter, a nemzetközi labdarúgó szövetség elnöke, az európai szervezetet pedig a francia Michel Platini képviselte.

A játékoskijárónál elhelyezett fekete színű kereszt formájú színpadon először Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének beszédét Novotny Zoltán tolmácsolta, aki elmondta: nagy ajándék ennek az országnak, hogy olyan emberrel azonosítják, aki túl a futballon megmaradt annak, aki volt, bárhová is sodorta az élet, hiszen alkotott a Föld mind az öt kontinensén, de maradt szerény, barátságos, segítőkész és nem mellesleg, kispesti vagány és magyar.

Szepesi György, aki a régi időket idéző pályaszéli mikrofonnál mondta el beszédét, azt a történetet elevenítette fel, amikor 1959-ben még Madridban egy gólon múlt, hogy ki lesz a gólkirály, Puskás Ferenc vagy Alfredo di Stefano. A Sevilla ellen a 90. percben Puskás helyzetbe került, ha belövi, övé a büszke cím. De nem lőtt, passzolt és azt kiáltotta Alfredo felé, rúgd be te, Stefi. És ezzel di Stefano lett a gólkirály.

A nemzet búcsúján résztvevő Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke köszönetét fejezte ki a magyaroknak, hogy nemzetünk megosztotta velük a sportág legendájának játékát.

Az egykori csapattárs, Buzánszky Jenő azzal engedte utolsó útjára Öcsi bácsit, hogy reméli, odafent ismét összeáll a nagy csapat, az aranycsapat Bozsikkal, Cziborral, Kocsissal és a többiekkel.

A nemzet búcsúja úgy ért véget, hogy Puskás Ferenc koporsóját egy ágyútalpra helyezték, amelyet egy hatosfogat vitt körbe a stadionban, majd a gyászmenet a Hősök terére vonult, ahol katonai tiszteletadással emlékeztek Puskás Ferencre.

Itt nagyon sokan gyűltek össze, rengetegen nézték a ceremóniát a múzeumok lépcsőiről a kordonokon kívülről is, és nagyon sokan érkeztek a koporsóval a Dózsa György út felől. A tömeg több tízezres volt. A legtöbb embernél fáklya volt vagy nemzeti színű zászló.

Azért tartottak katonai tiszteletadást Puskás Ferenc tiszteletére, mert posztumusz dandártábornok lett, így búcsúzott el tőle a Magyar Honvédség. A Hősök terén egyébként megjelentek a külföldi országok nagykövetei, számos politikus, ismert közéleti személyiség is részt vett a katonai búcsúztatáson. A beszédet a katolikus tábori püspök, Szabó Tamás dandártábornok tartotta, aki azt emelte ki, hogy Puskás Ferenc az individualizmsura épülő világban igazi közösségi ember volt.

A gyászmenet a Hősök teréről a Szent István Bazilikába indult, ahol 7 megkezdődik a temetési szertartás. Itt többek között Sólyom László köztársasági elnök és Lamperth Mónika, a kormány sportért felelős tagja emlékezik az Aranycsapat 79 éves korában elhunyt legendás kapitányára. A Magyar Rádió Kossuth és Petőfi adóján folytatódik az élő közvetítés.

A koporsót több ezren kísérték a Puskás stadionból a Hősök terére. A menet útján százak álltak az utak mellett is, kezükben mécsesekkel.

A stadionból dobszó hangjai mellett vitték Puskás Ferenc koporsóját a Hősök terére. A menetet lovas huszárok vezették. A koporsót ágyutalpra helyezték, amit egy hatos fogat húzott. A menethez útközben folyamatosan csatlakoztak a gyászolók. Sokan gyertyával, vagy fáklyával a kezükben álltak be az emlékezők közé.

A Szent István Bazilikában tartott római katolikus gyászmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta. A püspök egyébként a katolikus válogatott játékosa.

A bazilikában beszédet mondott Sólyom László köztársasági elnök, valamint a kormány nevében Lamperth Mónika. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nevében Juan Antonio Samaranch korábbi elnök, A FIFA nevében Joseph Blatter v. Michel Platini emlékezett meg az Aranycsapat legendás csatáráról. A Magyar Labdarúgószövetségtől Kisteleki István, elnök búcsúzott. A misét köv etően, már csak a család kísérte utolsó útjára Puskás Ferencet az altemplomba, végső nyughelyére.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs uniós program Európa legszegényebb diákjainak

Európa legszegényebb diákjainak jelentős része nem engedheti meg magának, hogy részt vegyen az EU… Tovább olvasom