Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vélemények és nyilatkozatok

A Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen bontották el pénteken a Kossuth téri rendőrségi kordont – közölte Sólyom László köztársasági elnök pénteken kora este.
A köztársasági elnök közölte, a kordonbontás jogellenes volt, „a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni”. Sólyom László azonban hozzátette: nem hallgatható el viszont az sem, hogy „a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem”.
Az esti órákra sem nőtt meg jelentősen a tüntetők száma a Kossuth téren, pénteken este tízkor körülbelül félezren voltak a Parlament előtt, változatlanul nagy rendőri készültség mellett.
Az emberek között néhány maszkos, kapucnis, árpádsávos fiatal is feltűnt, azonban a hangulat továbbra is békés volt, csak néha kezdett a tömeg „Gyurcsány, takarodj!” skandálásba.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ATV élő adásában a pénteki Kossuth téri eseményekről szólva kijelentette, hogy „mindent megad” a rendőrségnek ahhoz, hogy feladatát teljesíthesse. Véleménye szerint kulturális, morális és politikai kérdés, hogy az önbíráskodás nem lehet a konfliktusok megoldásának eszköze. „A rendetlenség elfogadhatatlan” – mondta az élő adásban a kormányfő.
Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának szabadságjogi ügyekért felelős alelnöke közleményben üdvözölte, hogy a köztársasági elnök is alkotmányosan aggályosnak minősítette a Parlament előtti terület emberek elől való elzárását.
Az igazságügyi és rendészeti miniszter politikai provokációnak minősítette, hogy a Fidesz országgyűlési képviselői pénteken délelőtt elbontották a Parlament előtti fémkordont. Petrétei József azt mondta: a rendőröknek „tettenérés” esetén „megfelelő eljárást” kell alkalmazniuk az országgyűlési képviselőkkel szemben is. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni az ügyben, mert, mint mondta, az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat.
A Kossuth téri kordon bontásában részt vevőkkel szemben rendzavarás szabálysértése miatt tesz feljelentést a rendőrség. Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, azon emberekkel szemben, akik a Kossuth téri kordon bontásában részt vettek, rendzavarás szabálysértése miatt tesz feljelentést a rendőrség. Ez akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható.
Hosszú távú morális következményei vannak a kordonbontásnak, amiért azoknak a képviselőknek kell vállalniuk a felelősséget, akik ebben részt vettek – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, miután a frakcióvezetőkkel és a miniszterelnökkel egyeztetett.
A fővároson kívül több városban is tüntettek a kormány távozását követelve pénteken este. (mti)

Budapesti politikusok közleményei

A Fidesz és a KDNP budapesti frakciószövetsége üdvözöl minden olyan lépést, amely visszaadja a rácsok nélküli szabadságot a fővárosnak – közölte Tarlós István, a fővárosi Fidesz–KDNP frakciószövetség elnöke és Bagdy Gábor társelnök. A főpolgármester szerint elfogadhatatlan és veszélyes a Fidesz kordonbontó akciója. A hivatalos úton Barcelonában tartózkodó Demszky Gábor telefonon nyilatkozott erről. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely Norbert:

– A harmadik negyedben elveszítettük a ritmust támadásban, a végén pedig buta hibát követtünk… Tovább olvasom