Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Veres János: szükség van az átalakításokra

A pénzügyminiszter szerint az itthon tervezett változtatások sérthetnek ugyan bizonyos érdekeket, de ezek nélkül hiteltelenné válhatnak az ország eddig elért eredményei, köztük például az államháztartási hiány csökkenése.
Veres János erről egy budapesti konferencián beszélt csütörtökön, ahol bemutatták a 100 legnagyobb vállalkozásról készített, úgynevezett TOP 100-as kiadványt. A miniszter elmondta azt is: a kormány kész arra, hogy a múlt héten ismertetett javaslatain indokolt esetben olymértékben változtasson, amely a fő irányokat és a hiány mértékét még nem befolyásolja.

Veres János emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel nem tudták még pontosan, milyen makrogazdasági hatásai lehetnek a gazdasági válságnak. Az amerikai Lehman Brothers bank bukása után aztán a pénzpiacokról elfogyott a bizalom: nemcsak a bankok között, hanem a pénzintézetek és az ügyfelek között is. A pénzügyminiszter azt mondta: Magyarország időben fordult tavaly a megfelelő nemzetközi szervezetekhez, így az Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz, hogy finanszírozható maradjon az állam. Politikai támadás érte ezt a döntést, szakmai azonban nem nagyon tudta - fogalmazott.

A pénzügyi tárca vezetője elismerte, hogy a novemberi-decemberi előrejelzéseikhez képest jóval rosszabbak voltak év elején a gazdasági adatok, ezért is gondolták át az idei költségvetést valamint az ország makrogazdasági pályáját. Utóbbi a befektetők miatt is fontos.

Veres János az idei tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy körülbelül 210 milliárd forintot akarnak megspórolni a költségvetés kiadási oldalán, döntően strukturális változtatásokkal. A miniszter szerint tény, hogy bizonyos részletek vitát váltanak, de ezzel együtt lehetőségek is megnyílnak a vállalkozások előtt, például a 4 százalékos különadó eltörlésével vagy a foglalkoztatás támogatásával.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak eredményeinek kockáztatása felelőtlen lépés lenne. Ilyen eredmény például az államháztartási hiány 3 százalék közelébe szorítása vagy a szigorú bérgazdálkodással elért megtakarítások. Szükség van az átalakításokra, akkor is, ha érdekek sérülnek, amikor adókedvezményekhez vagy a nyugdíjkorhatárhoz nyúlnak - tette hozzá.

A Reformszövetség hétvégén ismertetett javaslataival kapcsolatban Veres János megismételte: az irányokban a kormány és a tudósokból, más szakemberekből álló testület egyetért, a tartalomban nem teljesen, de utóbbiról már egyeztetnek, a héten és a jövő héten is. Beszélnek például arról, hogyan lehetne az állami kiadásokból 3 év alatt 600 milliárd forintot megspórolni - mondta a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aáry: az iskolai erőszakot csak összefogással lehet kezelni

Az iskolai erőszakot csak a tanárok és a szülő, a hatóságok valamint a szociális és civil… Tovább olvasom