Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Veres: kevesebb lesz a bruttó adócsökkentés

A korábban tervezett 260 milliárd forint helyett csak bruttó 205 milliárd forint adócsökkentést eredményező adócsomagot nyújt be a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az Országgyűlésnek - jelentette be Veres János Budapesten.
A tárcavezető elmondta: a csökkenés oka, hogy a szociális partnerekkel - Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) - folytatott egyeztetések után kimaradt a csomagból a temészetbeni juttatások után fizetendő 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás és ennek eredményeként a tervezett 5 helyett csak 4 százalékkal csökken április 1-től a munkáltatói járulék 140 ezer forintos sávhatárig. További változás a korábbi tervekhez képest, hogy a cégautók után nem 6, hanem 7 százalékos adót vetne ki a kormány, illetve a PM egy külön törvényjavaslatban benyújtja az úgynevezett Robin Hood-adóról szóló tervezetet is. Eszerint az energiaszektorban működő cégeknek 2009-ben és 2010-ben a nyereségük 8 százalékát kellene befizetniük a költségvetésnek, amit az állam a távhő-kompenzációra fordít.

A PM szeptember 12-én hozta nyilvánosságra a 2009-es adótörvény-módosításokról szóló törvényjavaslat tervezetét, amit a kormány szerdai ülésén meg is tárgyalt, majd mandátumot adott Veres Jánosnak a további egyeztetésekhez. A pénteken kora délutánig tartó egyeztetések után a pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette a csomag főbb változásait.

Az egyeztetések utolsó fordulójában eldőlt, hogy a kormány mégsem nyújtja be a természetbeni juttatások után fizetendő 11 százalékos egészségügyi hozzájárulásról szóló tervezetet. Ezért viszont a tervezett 5 százalék helyett csak 4 százalékkal csökkennek a munkáltatói járulékok április 1-től, 140 ezer forintos jövedelemhatárig.

A cégautó-adóval kapcsolatban Veres János elmondta: az autók beszerzési árának 7 százalékát kell megfizetni 2009-től, azonban az idősebb autók esetében be lehet számolni az autók értékcsökkentését. A minisztérium tervei szerint az autók első két éves koráig évente 10 százalékkal, idősebb autók esetén pedig évente újabb 5 százalékkal csökkenhetne az autók értéke.

Veres János hozzátette: azért lett az adó mértéke 6 helyett 7 százalék, mert az új adóból le lehet vonni a már befizetett súlyadót. A tárcavezető kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az adózó autók körébe beletartoznak az állami, minisztériumi autók is.

Cserébe viszont az érintett cégautókkal kapcsolatban megszűnik minden nyilvántartási kötelezettség.

A Robin Hood-adóval kapcsolatban Veres János elmondta: önálló törvényjavaslatként nyújtják be az energiaszektor cégeinek 8 százalékos nyereségadóját. Az érintettek a gáz, olaj, villamos-energia és gőzenergia szektorban tevékenykedő cégek. Az ebből várt 30 milliárd forintos bevételt a kormány a rászorulók távhő-kompenzációjára fordítja.

A pénteken benyújtandó törvénytervezetben továbbra is szerepel a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának sávhatár-emelése 1,7 millió forintról 2 millió forintra, valamint a társasági adó 18 százalékra emelése és a különadó megszüntetése. Ezen kívül megmarad a kormány szándékai szerint a Start-régió kártya intézményének bevezetése, valamint a rehabilitációs hozzájárulás háromszorosára emelése.

Szintén része az adócsomagnak, hogy azok a magányszemélyek, akik - ápolás, gondozás, lakásfelújítás, karbantartás és javítás kapcsán - számlával rendelkeznek, azok ezen számlának az áfa-tartalmát 3,4 millió forintos kereseti határig visszaigényelhetik, a jelenleg is meglévő 100 ezer forintos adókedvezményes mértéken belül.

A PM tervei szerint egyébként az elkészült adótörvény-módosítások hatására 3-4 százalékkal emelkedhetnek a nettó jövedelmek.

A szaktárca egyébként még pénteken benyújtja a törvénymódosításokat az Országgyűlésnek. A jogszabály-módosításokat a törvény szerint november 15-ig kell kihirdetni a Magyar Közlönyben.

Olvasóink írták

 • 5. magda 2008. szeptember 19. 22:06
  „Ők 2010 utánra ígérnek "további adócsökkentést", nem tartom elegáns dolognak egy másik kormány nevében az ilyen jellegű nyilatkozatokat. Vagy ez már a kampány része? /Magdolna/.”
 • 4. Egy adófizető 2008. szeptember 19. 22:02
  „Lefordítom magyarra! Ez adóemelést jelent.”
 • 3. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 19. 21:47
  „Kedves ferpléj adócsaló János, okosan zsaroljátok a népet. Amúgy nem hogy 205, de 0millárd sincs az a csökkentés.”
 • 2. zweistein 2008. szeptember 19. 17:15
  „Kedves 1-es, hetek óta, mióta a "Megállapodás" napvilágot látott, próbálom itt megértetni, hogy bruttó 200 ezer körüli összeg alatt nyoma nincs adócsökkentésnek. Az éppen aktuális adótörvény verziók szerint 200-300 ezer bruttó fölött kezdődik valamiféle - minimális - csökkenés. Éppen ezért semmiféle fehéredésre nem lehet számítani, ami pedig Gyurcsány Ferenc szerint is (Corvinus Egyetem tegnap) EGYEDÜLI forrása a 2010 utáni "további adócsökkentésnek".”
 • 1. 4 2008. szeptember 19. 16:16
  „Ezzel az adócsökkentéssel is csak azok járnak jól akiknek eddig sem kellet szűkölködni, és a bőrük alatt is pénz van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 évet is kaphatnak a hajléktalanverők

Akár 15 év börtönt is kaphat az a három fiatal, akiket egy hajléktalan megverése és kirablása miatt… Tovább olvasom