Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Veres: kisebb a hiány a tervezettnél

A pénzügyi kiigazítás sikeres éve az idei, az egyensúlyteremtés a vártnál is gyorsabban halad, az államháztartás hiánya már idén három százalék alá kerülhet. Ennek köszönhetően Magyarország előbb léphet be az euró átvételéhez szükséges árfolyamrendszerbe, az ERM II-be - mondta Veres János az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt a szokásos éves meghallgatáson.
Szerinte három reformértékű törvényt fogadott el idén a parlament, de a pénzügyi válság miatt megtett lépéseket folytatni kell. Az EU által megítélt 6,5 milliárd eurós készenlétihitel-keretből az első 2 milliárdot e héten hívja le Magyarország - jelentette be Veres.

A 2006-ban kezdett magyar költségvetési kiigazítás világviszonylatban is jelentős - mondta Veres János az évértékelő beszámolóban. Magyarország hamarabb, már idén eléri az euróhoz szükséges 3 százalékos hiányt, sőt, a nyugdíjreform miatti korrekcióval együtt ez 2,8 százalék is lehet. Időpontot azonban nem mondott, hogy legkorábban mikor léphetünk be az euró előszobájának számító ERM II árfolyamrendszerbe. Jövő ősznél előbb nem kezdődhetnek el a tárgyalások erről - mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter szerint három reformértékű törvényt hoztak a parlamentben: az állami vagyon gazdálkodásáról, a költségvetési kiadási plafonjának előírásáról szólót, valamint azt, amely újraszabályozza a költségvetési szervek gazdálkodásának körülményeit. Veres sikeresnek tartja a gazdaság kifehérítésére eddig hozott intézkedéseket, aminek eredményeképpen több adóbevallás és nagyobb adóbevétel érkezett az államkasszába.

A magyar pénzügyi stabilitás megsegítésére három nemzetközi szervezet által odaítélt összesen 20 milliárd euró készenlétihitel-keretből az Európai Unió 6,5 milliárdot adott. Ennek első 2 milliárdját e héten hívja a kormány. Egyik feléből lejáró tartozásokat váltanak ki, újítanak meg kedvezőbb feltétellel, a másik 1 milliárd pedig devizatartalékba kerül.

Ellenzéki képviselők firtatták, miért nincs adócsökkentés Magyarországon a gazdaság élénkítésére a válság ellensúlyozásaként. Veres János szerint az Unióban többféle választ adnak a krízisre. Németország hozzánk hasonlóan jár el, a franciák, finnek, svédek eltérően. Általában ott csökkentenek adót, ahol többlet van a költségvetésben, Magyarországon ez nincs így - mondta a pénzügyminiszter. A legfontosabb a kis- és közepes vállalkozások hitelhez segítése, a kormány ennek érdekében átcsoportosítja az uniós támogatásokat - szögezte le. Ezek az összegek közvetlen gazdaságélénkítésre nem fordíthatók - tette hozzá.

Arról is többen kérdezték Verest, hogyan értékeli a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának az alapkamatról hozott döntéseit, a legutóbbi, fél százalékpont csökkentés elegendő-e. A pénzügyi tárca vezetője többszöri kísérlet után sem kommentálta a jegybank gyakorlatát, nem fűzött megjegyzést az elhangzott kritikákhoz mondván abba a kormánynak nincs beleszólása.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2008. december 09. 19:22
    „Hurrá, elvtársak! Lesz mit ellopni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-party után tűnt el nyomtalanul

Több napja hiába keresik azt a fiatal francia lányt, aki csütörtök hajnalban egy Mikulás ünnepség… Tovább olvasom