Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Veres szerint erősödik a bizalom az országgal szemben

A forint erősödése a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom erősödésének jele is - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
A tárca vezetője az első negyedévi makrogazdasági adatokat ismertetve elmondta, hogy javul az egyensúly, idén már jelentősebben növekszik a gazdaság, lassul az infláció és a jövedelmek kis mértékben emelkedhetnek. Adó- és járulékcsökkentés és -átcsoportosítás lesz 2009-ben, de ezek mértékéről a pénzügyminiszter csak az első félévi adatok ismeretében fog nyilatkozni.

Az év első hónapjai között januárban és májusban többlete volt, illetve lesz az államháztartásnak, amelynek hiánya a negyedév zárásakor a bruttó hazai termékben mérve az előzetesen becsült 2,1 helyett 1,9 százalék volt, és az év végére változatlanul 4 százalékot vár a kormány. A külső egyensúly összege a tavalyi első negyedévi másfélszeresére rúgó többletet mutatott, annak ellenére, hogy márciusban jelentősen megtorpant az export, amit azonban Veres János nem megfordult trend kezdeteként értékel.

A gazdasági növekedés a pénzügyminiszter szerint a tervezettnek megfelelően alakul, a negyedévenkénti 0,3 százalék meghaladja a 2007-es 0,1-0,2 százalékos értékeket. Az Orbán Viktornak tulajdonított - egy zárt tanácskozásról kiszivárgott - kijelentésre reagálva (bár néven nem nevezett senkit) a pénzügyminiszter közölte: a kormánynak nem áll szándékában leállítani, vagy lassítani az elkezdett nagyberuházásokat, mert ezzel akár egy százalékponttal visszavetné a gazdasági növekedést.

Az infláció lassul, januárban 7,1, áprilisban 6,6 százalék volt. A korábban vártnál mérsékeltebb ütemcsökkenés oka az energiahordozók és az élelmiszerek jelentős drágulása, amit a kormány nem tud befolyásolni - mondta Veres.

A fogyasztás és a jövedelmek idén szolid mértékben növekednek, összhangban a konvergenciaprogramban foglaltakkal. A Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy ezzel nem áll ellentétben a kiskereskedelmi forgalomban az első negyedévben - a 2007. hasonló időszakához - mért 3,1 százalékos visszaesés.

Olvasóink írták

 • 5. Rechtsradikal 2008. május 23. 22:18
  „Erősödik a bizalom,mert már látni a vörös uralom végét!”
 • 4. Gatya 2008. május 23. 21:21
  „Nálunk meg megszünt a bizalom veletek szemben!”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. május 23. 19:37
  „Veres "adócsaló" János már csak tudja. Neki mindegy, mi van itt, különben is ukrajnai gázmezőkkel a háttérben még jó is, hogy emelkednek az árak.”
 • 2. nori 2008. május 23. 19:20
  „veres teljes egyszerűséggel hazudik!!!!a barátjával együtt,mint eddig mindig!!!!!”
 • 1. matriné 2008. május 23. 18:59
  „Az országgal szemben lehet, ha nem az MSZP -s mondja, akkor még hihető is lehet! De, hogy a kormánnyal szemben a bizalom az biztos nem elmelkedik, ha csak a maffiozók mondják! Mert ők élik a világukat szinte üldözetlenűl! Főleg a Jogi Berkekben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen beruházásokat állítana le Orbán Viktor?

Választ vár az MSZP arra, hogy melyek azok az állami beruházások, amiket a Fidesz hatalomra kerülése… Tovább olvasom