Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Vezető kerestetik!

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"Közel száz főt foglalkoztató céghez kerültem a közelmúltban ügyvezetőnek" - írja levelében Jakabffy Zsolt 39 éves közgazdász. "A cégnél hiányzik a középvezetői réteg, amit én szeretnék kiépíteni. Vannak fiatalok, akik tehetségesek és igyekvők is. Milyen szempontok alapján válasszak közülük középvezetőket?"

Szerencsés helyzetben van az a vezető, aki válogathat is a kiemelt feladatok elvégzésére alkalmas munkatársak közül, de értem a kérdést: felelősséggel szeretné a legalkalmasabbakat kiválasztani. Először is: hozzon létre versenyhelyzeteket! A kiszemelt fiatalokat bízza meg egy-egy részfeladattal, amelyek elvégzése közben gyorsan kiderül hozzáállásuk, munkabírásuk, szakmai felkészültségük. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy kit hogyan fogadnának a beosztottak a középvezetői szinten. Adjon nagyobb önállóságot a jelölteknek, hozza őket döntési helyzetekbe, s  így kreativitásuk mellett azt is megmutathatják, hogyan viszonyulnak a többi munkavállalóhoz - és viszont. Ha lehetőséget ad a sikerélményre, a fiatalok terhelhetőségét is pozitív irányba befolyásolhatja.

Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a vezetővé válás hosszabb folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Külső és belső tényezők együttesen határozzák meg, kiből lesz jó vezető és nem mindegy, hogy a kiválasztás milyen körülmények között zajlik. Képesség és érdeklődés, pályaválasztás és kiválasztódás, kompetencia és hitelesség , tudatos karrierépítés és tanulás kell hozzá, valamint egy olyan vállalati kultúra, ami lehetőséget ad a megújulásra, a fejlődésre. 

Olvasónk leveléből leszűrhető, hogy azok közé az okos vezetők közé tartozik, akik nem pénzzel, a fizetés megemelésével akarják a középvezetői réteget kiépíteni, hanem a kiválasztásnál a rátermettség lesz a döntő érv. Így elkerüli azt a csapdát, amit oly sokszor látni manapság: a középvezető az igazgatóság hajcsárjaként irányítja a dolgozókat, mintegy végrehajtóként. Az ilyen kisfőnökök azonban soha nem ismerik meg a munka örömét, hamar el is fásulnak, kiégnek, megrekednek. Gyakran előfordul az is, hogy állásvesztéstől félve válik szolgaivá a középvezető munkája. Pedig az igazgatóknak is az az érdekük, hogy a középvezetői szinten terhelhető, kreatív, önálló munkavégzésre alkalmas szakemberek dolgozzanak.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom