Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vezető politikusok vagyonnyilatkozatai

Saját bevallása szerint 2007-ben sem Gyurcsány Ferenc, sem Lendvai Ildikó vagyona nem gyarapodott és nem csökkent, megegyezik az egy évvel korábbival. Orbán Viktor esetében is a legszembetűnőbb változás az a több mint 12 millió forintos bevétel, amit könykiadásból szerzett.
Saját bevallása szerint 2007-ben sem Gyurcsány Ferenc, sem Lendvai Ildikó vagyona nem gyarapodott és nem csökkent, vagyonnyilatkozatuk szinte teljesen megegyezik az egy évvel korábbival. Orbán Viktor esetében is a legszembetűnőbb változás az a több mint 12 millió forintos bevétel, amit könykiadásból szerzett, Dávid Ibolya pedig felére csökkentette hiteltartozását. Kóka Jánosnál az ingatlantulajdonok estében történtek jelentős változások, Herényi Károly autót vett, Navrcsics Tibor ingatlant adott el, Semjén Zsolt éppen fordítva újabb ingatlant vásárolt és banki kölcsönt is vett fel, a politikusnak korábban semmilyen tartozása nem volt. A pártelnökök és frakcióvezetők között Navracsics Tibor az egyetlen, akinek nincs ingatlan a nevén, autót pedig csak Navracsics Tibor, Herényi Károly és Orbán Viktor tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozata alapján 2007-ben sem gyarapította a nevén szereplő ingatlanok számát, a pápai 50 négyzetméteres lakáson kívül más ingatlan továbbra sincs a tulajdonában. Gyurcsány Ferencnek nincs megtakarítása, vagy lekötött pézbetéte, 1 millió 435 200 forintos havi miniszterelnöki fizetése mellett, adóköteles jövedelmként az Altus Befektetési Zrt.-ből származó több mint 110 millió forintos tulajdonosi osztalékát jelölte meg vagyonnyilatkozatában. Gyurcsány Ferenc - hasonlóan a korábbi évekhez - tavaly is átutalta miniszterelnöki és képviselői tiszteletdíját civil szervezeteknek, illetve alapítványoknak, összesen csaknem 14 millió forint értékben, az MSZP elnökségéért saját kérésére nem kap fizetést.

Kóka János ingatlantulajdonaiban sok változás történt egy év alatt. Nem tüntette már fel a legújabb vagyonnyilatkozatában a két fővárosi, V. kerületi 81 és 64 négyzetméteres lakást, aminek korábban tulajdonosa volt, szerepel viszont már a most épülő 662 négyzetméteres XII. kerületi családiház, amelynek felerészben tulajdonosa. Ugyancsak nincs már meg a 25 százalékos tulajdonrésze egy 11. kerületi 200 négyzetméteres lakóházban, de továbbra is felerészben tulajdonosa egy 71 négyzetméteres üdülőnek Verőcén. A főváros XII. kerületében továbbra is egy 13 négyzetméteres garázs van bejegyezve a gazdasági miniszter nevére, nincs viszont már meg az V. kerületben egy 3,29 négyzetméteres folyosó tartós bérlete. Kóka Jánosnak óvadéki betétben jelenleg körülbelül 55 millió forintja van egy évvel korábbi nyilatkozatában még óvadéki és lekötött betétben több mint 180 millió forint szerepelt. Továbbra is körülbelül 50 ezer USA dollárt tart értékpapírban az SZDSZ elnök-farkcióvezetője, három millió forint készpénzt tüntetett fel a hathavi képviselői jutattáson felül és körülbelül 37 millió forint kintlévősége van a liberális politikusnak, míg ő még körülbelül 69 millió forinttal tartozik saját kft-nek. A miniszter 51 százalékos tulajdonosa egy kft.-nek, pártelnöki tisztségéből származó jövedelmét Gyurcsány Ferenchez hasonlóan ő sem veszi fel .

Orbán Viktor felerészben tulajdonosa egy 12. kerületi lakásnak Budapesten, amelyet 2006-ban vásárolt. Emellett a Fidesz elnöke több belterületi ingatlant birtokol a Fejér megyei Felcsúton, ezeket kivétel nélkül 2006. december 30-án vásárolta, és valamennyit 50 évre ingyen átengedte használatra a Felcsúti Utánpótlás Alapítványnak - derül ki a politikus vagyonnyilatkozatából. Orbán Viktor összesen öt, művelés alól kivett területet engedett át használatra az alapítványnak, ezek között a legkisebb 513, a legnagyobb 1569 négyzetméteres. A volt miniszterelnök felerészben tulajdonosa egy 2001-ben vásárolt VW Golfnak. 12 millió 165 ezer forint megtakarítása van feleségével közös számlán. Ugyancsak a nejével közösen 1,5 millió forint készpénzzel rendelkezik és körülbelül 3,5 millió forint pénzintézeti követelés szerepel még vagyonnyilatkozatában. Banki tartozásként továbbra is a 2002-ben felvett 20 milliós jelzáloghitelt tüntette fel a Fidesz elnöke. Orbán Viktor, 2007-ben országgyűlési képviselői fizetésén felül, havonta burttó 723 ezer forintot kapott a Fidesztől a párt elöki feladatainak ellátásáért. Ezen felül meghaladta a 12 millió forintot a könyvkiadásból származó bevétele.

Dávid Ibolya egy 150 és egy 113 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben a főváros második kerületében, emellett harmadrészben birtokosa egy 90 négyzetméteres zamárdi üdülőnek. Az MDF elnökének 6 milliós banki tartozása van, megtakarítása, autója viszont nincs.

Semjén Zsolt továbbra is felerészben tulajdonosa egy 123 négyzetméteres második kerületi lakásnak, új vagyontárgy viszont egy 2007-ben vásárolt ugyancsak második kerületi 42 négyzetméteres lakás, aminek ugyancsak felerészben tulajdonosa. A KDNP elnök-frakcióvezetőjének továbbra is haszonélvezeti joga van egy 70 négyzetméteres balatonfenyvesi üdülőn. Értékei között örökölt antik bútorokat és rendjel-gyűjteményt említ a poltitikus és ugyancsak újdonság az az egymillió forintos megtakarítás amit, mint a hathavi képviselői jövedelmet mefghaladó összeget tüntetett fel. Semjén Zsolt a korábbiakhoz képest banki tartozásokat is tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. Felrészben adóstárs egy 5 millió forintos és 51.400 svájci frankps adóstársa kölcsönnek. Bevallása szerint autója továbbra sincs a poltitikusnak, de éves szinten körülbelül bruttó 30 ezer forintot keres vizsgáztatással is.

Lendvai Ildikó továbbra is egy 104 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa Budapest V. kerületében, 1500 dollárja van takarékbetétben. Összessen körülbelül 50 ezer forint érékben kapott naptárakat, könyveket ajándékként, vagyonnyilatkozatában lényegében ez az egyetlen adat, ami változás egy évvel korábban ugyanis 30 ezer forintnyi értékű ajándékot tüntetett fel.

Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének nincs ingatlantulajdona vagyonbevallása alapján, holott 2006-ban még egy 44 négyzetméteres lakás tulajdonosa volt a főváros VII. kerületében. Az egy évvel korábbi vagyonbevallásához képest viszont most egy 15 millió forintos befektetési jegyben tárolt megtakarítást is feltüntetett. Ezen felül továbbra is 4 millió forint készpénze van még a hathavi képviselői alapdíjon felül. A Fidesz farkcióvezetőjének közel 2 millió forintos banki tartozása egy év alatt másfélmillióra csökkent. Egyetemi docensként, az ELTE-től havonta bruttó 291 ezer forintos jövedelmet vesz fel, és továbbra is tulajdonosa egy 2006-ban vásárolt Renault Clionak.

Herényi Károly egy 156 négyzetméteres balatonföldvári családi ház tulajdonosa felerészben. Előző vagyonbevallásához képest egy Volvo XC 90-es típusú személyautóval gyarapodott vagyona az MDF frakcióvezetőjének. Banki tartozás 5-ről 10 millió forintra nőtt, a hathavi képviselői díjon felüli készpénze egymillióra csökkent az egy évvel korábbi 2 millióhoz képest, de továbbra is kétmillió forint megtakarítása van takarékbetétben és még megvan a 2005-ben vásárolt vitorlás kishajója is Herényi Károlynak.

Érdekességek

2006 -os év legszegényebbnek tartott képviselője, a fideszes Ágh Péter és az egyik leggazdagabbnak tartott szocialista honatya, Kapolyi László is gazdagodott 2007-ben - ez derül ki legalábbis az országgyűlési képviselők pénteken nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából. A dokumentumokból az is kiderül, hogy a szocialista Schiffer János fél évszázada gyűjti a matchboxokat, Takács Albert, igazságügyi miniszter többezer darabos könytárral rendelkezik, az ugyancsak szocialista Kontur Pál pedig továbbra is autószerelőként dolgozik.

Egymillió forintot sikerült 2007-ben összespórolnia Ágh Péter, fideszes országgyűlési képviselőnek, akit 2006-os jövedelmi helyzete alapján a legszegényebb politikusnak tartottak egy évvel ezelőtt. A fiatal ellenzéki képviselő valószínűleg ismét a negatív csúcstartó lesz, ingó és ingatlan vagyonra ugyanis továbbra sem sikerült szert tennie. Az egymilli forintos takarékbetét mellett 1,5 millió forint készpénze is van és mégegyszer ennyi kintlévősége saját bevallása alapján.

Az egyik legtehetősebb képviselőnek tartott honatya, a szocialista Kapolyi László csak a Magyar Tudományos Akadémiától havonta majdnem egymillió forintot vesz akadémikusként és tanácsadóként, de ez is eltörpül a cégétől felvett pénzösszegek mellett. A vagyonnyilatkozat alapján Kapolyi László a System Consulting Zrt. 224 millió forint osztalékot kapott tavaly, emelett 346 milliót vett fel osztalékelőlegként és 108 millió forintot ingatlanértékesítés címén. Emellett a politikus egyébként sem csekély ingatlanvagyonát is növelte az elmúlt évben.

A képviselői vagyonbevallások között vagyoni helyzetük mellett a politikusok hobbijairól is több árulkodó adat szerepel. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője például egy vitorlást tudhat magáénak, a szocialista Schiffer János pedig egy nagyjából 2000 darabos matchbox -gyűjteményt vallhat magáénak egy 1958-ban elindult gyűjtőszenvedélynek köszönhetően. Veres János, pénzügyminiszter továbbra is ragaszkodik 1984-ben vásárolt utánfutójához, bár autó továbbra sincs tulajdonában, az ugyancsak szocialista képviselő, egyébként főpolgármester-helyettesi tisztséget is ellátó Hagyó Miklós pedig még 1993-ban tett szert egy Trabantra, amit továbbra is tulajdonában van. Az ugyancsak szocialista poltitikus, Kontur Pál továbbra is két lábbal áll a földön és képviselősége mellett autószerelőként is tevénykedik. Eredeti szakmájában havonta bruttó 16 ezer forintot vitt haza a politikus tavaly is, ugyanannyit mint 2006-ban.

A fideszes Kubatov Gábor 1000 darabos CD-hanglemez gyűjteményét is feltüntette a vagyonnyilatkozatában, a képviselő egyébként évek óta magáénak tudhat néhány old timer autót is. Ugyancsak zenerajongó lehet Takács Albert, akinek 3100 CD-je van, az igazságügyi -és rendészeti miniszter emellett egy 4300 kötetes társadalomtudományi könyvtárral is büszkélkedhet.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Ébredj fel Dezső bá ! 2008. február 05. 16:22
  „Dezső bá!
  Ha nem vette volna észre Orbán már 6 éve nem kormányoz.
  Dezső bá! Lemaradt egy-két körrel.
  Most a szocik lopnak nem keveset, döglődik bele az ország!
  Dezső bá! Elaludtál?”
 • 20. Büdöscigány 2008. február 02. 14:28
  „,,Nyakkendős urak a tv-ből néznek, sok-sok mindent megígérnek!Amíg ők lesznek minden marad, HAZUDIK MIND, ne hagyd magad!"”
 • 19. Ribizli 2008. február 02. 12:36
  „Tisztelt Anyád !
  Soha nem dolgoztam a szefóban, a net a gyereknek van iskolai célzattal, a net kávézóban 100,- ért beírhatsz bárhová. Az Isten egyáltalán nem segít,éhezünk a segély 0,-
  S te nem vagy írígy? Akkor neked is van egy pár milliód?
  Ha meg nincs akkor a genetikai okokat én nem forszíroznám? A Szefóban most jelenpillanatban nincs felvétel. S csak hogy tudd
  DOLGOZNI SZERETNÉK!”
 • 18. peter rusz 2008. február 02. 12:25
  „Mindenki azt ír amit akar, addig míg tényleges vagyon vizsgálat nincs.
  Független testület vizsgálja már meg miből telik neki, azt hallom hogy a mi politikusaink szegények.
  Túl sokat loptak ahhoz , hogy ez igaz legyen egy senkiházi ingyen élő
  társaság.”
 • 17. Anyád 2008. február 02. 03:50
  „Sírnak az emberek, oszt figyel a net otthon, még a szefós munkanélkülinek is, vagy ha nem, hát van péze beírni ide agy netkávézóból, Istenem, alacsony a kerítés, vannak, akik éheznek, ezek meg itt nyáladzanak, hogy másoknak milyen jó, de ők is megtennék ha tudnák, de hát ész, az nincs, pedig kéne hozzá, vagy valami más...

  P.s.: Több itt a sárga, mint kínában, csak itt nem genetikai oka van, hanem az írigység... Szefós bande irány vissza dolgozni!!!!!!!!!!”
 • 16. anonym 2008. február 01. 22:07
  „Cecília !
  Elnézést ! Kérdeznék Tőled valamit ! Hova kívánkozol ? Vissza a Kádár rendszerbe /azt már ugye nem akartad és akarod / Úgy veszem ki az irományodból,vagy a kapitalizmus.Erre szavaztál ,nemde? Hát itt van! Vagy kavarjuk meg egy kicsit? Tehát ez van ,ezt akartad !”
 • 15. anonym 2008. február 01. 21:37
  „Cecília !
  Most jól megijedt mindenki! Hű,de jól megírtad ! Azannyát! Most merre szaladjunk? Ezt a szép verset nem ilyen embernek a szájába , idézetnek szánta a költő! Véleményem: ha puskát látnál,úgy megijednél ,hogy világgá futnál! Te igencsak ember szerető vagy! A FIDESZ is vásárolgatott ezt ,meg azt !Meg sok mindent eladogatott!”
 • 14. S.Grandpierre Cecília 2008. február 01. 21:19
  „Tolvaj banda! A nép vagyonnyilatkozata hogyan áll? Hova herdálták el a közös vagyont? Ki felel érte,és mikor? Hogyan lehet milliárdokat keresni, amikor az egész ország csődbe van? A politikusok a maguk gazdaságát tudják írányítani csak az országét nem? Éljenek meg 5o ezer forintból, majd megtudnák. Dehát ezzel a barom magyarral mident meg lehet csinálni? Azért hiszek abban, hogy nem. Hát lehet félni! Kordonokat vásárolnak a közös pénzen ellenünk! Remélem a boldogságot még pénzért sem lehet megvenni Nekik sem! Majd lesz még álmatlan éjszakájuk a sok kizsákmányolás, miatt. Még jöni kell, még jöni fog...!”
 • 13. K-25 2008. február 01. 19:01
  „Columbiai nyakkendőt nekik.”
 • 12. Dezső Bá 2008. február 01. 18:01
  „Orbán is érdekel, meg a többiek is de történetesen ő a legnagyobb hazug, rajta kívül ájtatos pléhpofával még egy politikus sem mondta a tv kamerák előtt hogy "soha nem hazudtam". Erre csak ő képes.”
 • 11. gazda 2008. február 01. 17:27
  „Nagyon jó,hogy ilyen ügyes politikusok vannak!Nem gyarapodtak!
  egy vassal se lett több!Kurva érdekes ez nem??
  Ha egy becsületesen dolgozó embernek jönne ki ez az eredmény már a szemét APEH ott lebzselne, és tennék fel a szemét kérdéseket!MIből éltél egy évig??? NEM?MIböl van ez,miböl van az!Van megtakarított pénzed nem sok 500 vagy egy misi akkor már bizonyítanod kell,hogy honnna van!!Úgy bánnak veled mint egy bűnözővel!De akinek milliárdjai vannak és tudva tudán lopta vagy sikkasztotta azt szobafogságra "ítélik" egy hónpra azt megvan bocsátva!
  Felháborító ami itt megy!!És nem lehet ellene tenni!”
 • 10. Karcos2 2008. február 01. 17:03
  „Szerintem a vasutas Gaskónak is nyilvános vagyonnyilatkozatot kellene tenni, lehet, hogy a bepalizott sztrájkolók észhez térnének és elzavarnák a fenébe”
 • 9. Én is 2008. február 01. 16:59
  „Az adozatlanul /számla nélkül/ felvett juttatásukat mikor fogják megosztani az őket megválasztó emberekkel? Vagy az nem publikus?”
 • 8. alma 2008. február 01. 16:35
  „Hú Dezső Bá te aztán átládot a dolgokat!
  Az csöppet se zavarjon, hogy nap mint nap azt hallani, hogy szoci polgármesterek meg képviselők bújkálnak a hatóságok elől, ja meg persze a jogerős bírósági ítélet elől.
  Nem baj, azért Viktor a szar!”
 • 7. madártej 2008. február 01. 16:14
  „Ki írta ezt a marhaságot, hogy Kontur Pál Szoci? Fideszes az, már régen.”
 • 6. maci52 2008. február 01. 14:38
  „Én csak azt kívánom nekik,nyúljon meg a nyakuk csak 1 centivel.Majd ha jön a rendszerváltás,mi is úgycsináljuk mint az izraeliek a háború után a MOSZAD-al.Mind az összes ilyen rabló gazembert méltó helyükre juttatták.”
 • 5. mugri 2008. február 01. 14:24
  „Dezsőbátyóka, látott-é mán életibe könyvet, a párttagkönyvit leszámítva, he?”
 • 4. hát 2008. február 01. 14:19
  „szegényeknek nem nagyon szaporodott a vagyona. nap most aztán teljesen kétségbe estem....
  beírom a naptáramba, hogy minden kedden sajnáljam meg őket.”
 • 3. Dezső Bá 2008. február 01. 14:11
  „Orbán Viktor könyvkiadásai arra jók, hogy a kenőpénzeket így könnyen tisztára lehet mosni. Ki mondja meg, hogy hány db. könyvet adott el a könyvhéten? Senki.”
 • 2. czegus 2008. február 01. 13:10
  „Hát persze, az maradt mint tavaly, csakhogy a pluszt, a többletet kimenekítették külfödre. Istenem, hogy hazudnak. Még sajnálni is megpróbálom őket. Indítsunk gyűjtést. Szép napot.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a sztrájk, ma sem tudtak megegyezni - körkép

Tovább sztrájkolnak a vasutasok, mert kedden sem tudott megegyezni a VDSZSZ a MÁV-val, a tárgyalás szerdán folytatódik. A pályaudvarok kora hajnalban szinte teljesen üresek voltak. Tovább olvasom