Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

VI. Győri Könyvszalon - OKTÓBER 14., SZOMBAT

OKTÓBER 14., SZOMBAT

PÓDIUMSZÍNPAD

9.00
A VARÁZSDOBOZ TITKA
Zenés gyermekműsor. Előadók: BENDE Ildikó, CSEH György
9.40
KÖNYVBEMUTATÓ. HÁMOR VILMOS: PORCELÁNMOSOLY
Közreműködik: KESZEI L. András újságíró
10.00
KÖNYVBEMUTATÓ. KOPÁTSY SÁNDOR: AZ EMBERI FAJ FELADATA; RÉSZEGH BOTOND: WALESI BÁRDOK
10.30
KÖNYVBEMUTATÓ. G. PAPP KATALIN: GYŐR UTCANEVEI; PETES KATALIN: BÁCSA TÖRTÉNETE; MESTERHÁZY JÓZSEF- SZABÓ JÓZSEF: GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE TELEPÜLÉSEI KÉPESLAPOKON
11.00
SZÉP IRODALOM
BALLA Zsófia és BÁTHORI Csaba beszélget a Scolar Kiadó új sorozatáról és karácsonyi köteteiről
11.30
KÖNYVBEMUTATÓ: ZALKA CSENGE: ÚTBAN AZ ÉG FELÉ; SÜTŐ CSABA ANDRÁS: SZENT ÉS ÉRTHETETLEN
Közreműködik: Villányi László költő
12.00
TIZENEGY ÁLOM – 1456, 1956
Közreműködnek: OLGA Volodarszkaja, MAROSI Lajos műfordító, VICZAI Péter egyetemi tanár
Leonyid Volodarszkij kortárs orosz költő, prózaíró, Füst Milán-díjas műfordító. Különlegesnek mondható munkája a Tizenegy álom című hősköltemény. A nándorfehérvári győzelem 550. és az 1956-os forradalom 50. évfordulójára írta. A szabadságvágyat dicsőíti, s ezt a szívéhez legközelebb álló személyekkel fejezi ki. Miközben a múlt emlékeit halássza a Dunából, arra a gondolatra jut, hogy a fontos dolgok ötszáz év elteltével is hatnak. Fél évezred múlva is lesznek majd, akik az októberi tavaszi napokra csodálattal emlékeznek.
12.30
KÖNYVBEMUTATÓ. BEDÉCS GYULA: SZERBIA A VAJDASÁGGAL, BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA
Közreműködnek: Horváth Ferenc, Trukáné Katona Zsuzsa
12.50
KÖNYVBEMUTATÓ. MOSONMAGYARÓVÁR,1956
Közreműködik: DR. HORVÁTH József, a megyei könyvtár igazgatója
13.10
KÖNYVBEMUTATÓ. VARGA LAJOS DÁNIEL: SÁRON RÓZSÁJA
Közreműködik: KESZEI L. András újságíró
13.30
BEMUTATKOZIK A KOLOZSVÁRI BRETTER-KÖR

14.00
SEGÍTSÉG, KAMASZ LETTEM!
Találkozás SOHONYAI Edittel. Az egyik legnépszerűbb ifjúsági író. Hiteles hangú. Pontosan tudja, milyen gátlásosnak lenni, milyen érzés az esélytelenek kétségbeesésével szerelmesnek lenni, s milyen elérhetetlennek tűnik ebben az állapotban a boldogság.
14.30
KÖNYVBEMUTATÓ. GYURKOVICS TIBOR: REGÉNYEK I.; KÓSA CSABA: RIPORTER A HALOTTASHÁZBAN ÉS MÁS VIDÁM TÖRTÉNETEK
Közreműködik: KOVÁCS Attila Zoltán szerkesztő
Isten nem szerencsejátékos, Szolgálat. Az életműsorozatban több mint húsz esztendő után jelenik meg újra a két kisregény. Az események és a mozzanatok lajstromozása mellett a szerző az emberi lélekben zajló miértekre és hogyanokra keresi a választ.
A finom humorral megírt másfél tucat novellában benne van a Kádár-korszak újságíró-társadalma. Nézzünk csak a görbe tükörbe, mi több, gondolkozzunk el azon a világon, pislogjunk a mai felé, a Lajtán innenire, s szerezzünk tapasztalatokat a Szentlélek lovagjainak értékére nézve.
15.00
KÖNYVBEMUTATÓ. CSAPLÁR VILMOS: IGAZSÁGOS KÁDÁR JÁNOS
Közreműködik: Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója
A szerző könyve Kádár Jánost, a huszadik századi kispolgár első titkárát mutatja be. Fekete humor, szatíra, irónia, kovácselvtársi vágyak, megszállottak, géppisztollyal vadászó honvédelmi miniszter, telefonba recsegő szovjet első tikár és világforradalmi küzdelmek a fineszes Kádár János elvtárs - aki néha-néha eltűnik az őt védő titkosrendőrök elől, hogy a sarki kiskocsmában megehessen egy pörköltet - országában. Milyen volt Kádár János és az ő országlása? Hogyan élte a nép egyszerű fiaként a Párt első titkárának egyszerű életét? Miért maradt velünk, ha egyszer letűnt a Kádár-világ? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a szerző nagysikerű regénye, immár újabb kiadásban.
15.30
KÖNYVBEMUTATÓ. CZIGÁNY GYÖRGY: HÁLA
Közreműködik: RESS Anita szerkesztő-műsorvezető
A szerző százegy, „csontig metszően lényegmondó" versét tartalmazza a kötet. Nemes lelkeknek való, tisztaságra törő, tisztaságba menekülő embereknek, akik nem kelnek versenyre az idővel, ám tudják, a műveltségnek fontos szerepe lesz holnap és holnapután is, a kultúrának lesz értelme, nem hiábavaló kapocsként fogja össze a múltat és a jövőt.
16.00
KÖNYVBEMUTATÓ. NAGY BANDÓ ANDRÁS: SOSEMVOLT TOSCANA
Azt mondod, fizetés?...Azt mondom, ó, az a legkevesebb…Azt mondod, öntudat?...Azt mondom, épp annyi, mint a fizetés!..." A Mi 47-esek című vallomásnak (huszonegy esztendeje hangzott el a Rádiókabaréban, a kötetet (Úton-útfélen) Győrben nyomták) ugyanaz a szerzője, mint aki a halálos betegségét eltitkoló író utolsó három hónapjának és várandós lányának a történetét regénybe álmodta, akárcsak a meseszerű toscanai utazást.
16.30
KÖNYVBEMUTATÓ. PODMANICZKY SZILÁRD: IDEGPÁLYÁIM EMLÉKEZETE
Közreműködik: VILLÁNYI László főszerkesztő
A kötet két nagyobb ciklusba tagolt huszonnégy novellája a hatvanas, hetvenes években egy eldugott, alföldi faluban játszódik. A szerző feldolgozza történelmi időnek számító múltját, mesél gyerekkoráról, sajátos humorral megpróbáltatásairól, hangulatosan ír az akkori falusi cukrászdák, mozik vagy épp a szolid családi karácsonyok világáról. A könyv szórakoztató, olvasmányos, a nosztalgiát az író nem viszi túlzásba, inkább az olvasóra bízza.
17.00
AZ OTTHONOS VÁROS
A Műhely tematikus száma. Közreműködnek: DR. SZAKÁL Gyula, VILLÁNYI László, RÉVI Zsolt
Győrhöz illik a köd, az eső, a verőfény is. Jó itt lenni. Nemcsak azért, mert lassan sült gesztenyét lehet venni a sétálóutcán, hanem azért is, mert készülünk a balett Hamlet-bemutatójára, azután itt van a Mária-oszlop, a Frigyláda, s talán fölfedezzük a Bisinger sétány egyik fáján a tavalyi mókust. Mintha urbánus szótár készült volna: új városi jelképeket teremtő, új összefüggésekre rámutató. Miért otthonos egy hely? Keressük a szavakat, hogy jellemezzük azoknak, akik nem ismerik. Ha többet tudunk róla, talán másképpen látjuk és szeretjük.
17.30
KÖNYVBEMUTATÓ. BORSOS MIKLÓS EMLÉKKÖNYV; N. MÉSZÁROS JÚLIA: BORSOS MIKLÓS SZOBRÁSZATA
Közreműködnek: FERTŐSZÖGHY Béláné, a Borsos Miklós Művészeti Alapítvány elnöke, KRATOCHWILL Mimi művészettörténész, TÓTH László történész, GÜLCH Csaba újságíró
Borsos Miklós (1906-1990) a negyvenes évek végéig szorosan kapcsolódott a Beck Ö. Fülöp, Ferenczy Béni és Medgyessy Ferenc által képviselt modern magyar szobrászati irányhoz. A negyvenes évek végétől új ütemű klasszicizálás irányába mélyült tovább, egyfelől egy intellektuálisabb, absztrakt, másfelől egy tapasztalatibb, természethű, de minden esetben alapvetően valóságélményhez kötődő, lírai, érzéki és gondolatgazdag szobrászat irányába. (N. MÉSZÁROS Júlia)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy győzelem

Labdarúgás Bonyhád–Fészek Csempebolt Győr Kunsziget 0–4 (0–3)

NB… Tovább olvasom